Слънчев бряг: Пълни хотели, дюнер, роми … куп проблеми

"Нямаме кадри, хора от гетото обслужват туристите", признават хотелиери
Обновена: 6 апр 2016 21:02 | 6 апр 2016 19:24,
205
Слънчев бряг: Пълни хотели, дюнер, роми … куп проблеми
Снимка: архив Булфото

Един от най-големите ни морски курорти Слънчев бряг посреща новия сезон с пълни хотели и стари проблеми.

Повечето места в курорта спряха записванията за летния сезон още в началото на април заради препълване на базите.

Прогнозите за туристическия ръст за това лято варират от 10 до 30%. Извън очакванията за силен туристически сезон, пейзажът в Слънчев бряг не се променя - липсата на персонал, сергиите, бараките и дюнерджийниците, както и алкохолните турове ще бъдат най-обсъжданите теми на летния сезон, съобщава БНР.

Още по темата
Повечето хотели и заведения в Слънчев бряг в момента са строителни площадки. По план ремонтите трябва да продължат до 15 май, когато влиза в сила забраната за строителни работи.

Първите туристи от Израел са настанени в североизточната зона на брега на морето, далеч от шума на ремонтните дейности.

По алеите в Слънчев бряг е пълно с жени от ромски произход, които си търсят работа. Офертите за по-високи заплати, които бяха обявени на туристическите борси, засега приличат повече на рекламен трик. Наемането на квалифициран персонал се очертава сред сериозните проблеми на лято 2016.

Хотелиери и управители на заведения признават, че хора без умения и ценз обслужват туристите по българските курорти.

„Професионалните качества на кадрите са много занижени, не знаят езици, нямат опит, а тези, които притежават тези умения, са в чужбина и берат ягоди”, обясни Красимир Иванов, който има заведение в курорта.

Хотелиерът Веселин Налбантов пък е категоричен, че България няма такива кадри. ”Кадрите, които се изпращат от бюрото по труда, не стават всички. Не може хората от гетото да застанат тука и да обслужват туристи”, каза той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ибиса знаете ли какво е? Хайдее ибииисаааа!
138
0
 
19
 
! Отговори
1111 преди 8 години
НЯМА ЛИ КАДРИ ...... КАТО ИМАХТЕ ГИ КАРАХТЕ ДА РАБОТЯТ ПО 16Ч. ЗА ПО 500 ЛВ ..... ХАК ДА СА ВИ ИНДИЙЦИТЕ !!
137
2
 
2
 
! Отговори
Деян преди 8 години
До Анонимен@ 159Чудно ми е какви трябва да са заплатите според теб на:Главен счетоводителСчетоводителФинансов анализатор.....Ако тези, цитирани от теб заплати се случат по морето, то цените за почивките ще се качат със 200% поне
136
2
 
17
 
! Отговори
Анонимна преди 8 години
Днес - ромиутре - мигрантивдругиден - марсианциТака е с другите биологични видове
135
1
 
26
 
! Отговори
готвач преди 8 години
Ако съм читав готвач от вътрешноста и получавам по 1500 лв. на месец, каква ще е причината да си зарежа сигурната работа, дома и семейството за четири месеца и да ида да бачкам на морето?!Бих се замислил, ако ми се гарантира,че в края на сезона ще се върна със спестени поне 20 000 лв. Това означава осигурено спане, храна и 6000 лева чиста заплата.
134
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не съм сигласен:Главен готвач - 3000-4000лвГотвач - 2000 лвСервитьор - 1500-1800 лвРецепционист - 1500-2000 лвПиколо - 1200 лвГрадинар/електричар/вик - 1500-1800 лвОхрана - 1200 лвТова трябва да са заплатите и повярвайте ми има пари дори за повече! Иначе забравете за персонал!!
133
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каквото и мнение да имаме по форумите , тези назначени капиталисти са такъв гьон сурат , че нищо не ги интересува . Да си работят както и с когото искат .
132
0
 
29
 
! Отговори
АБВ преди 8 години
До РаботодателДобре го каза, скоро не се бях смял толкова. Можеше да включиш в изискванията и арабски, но и тези стават. Хайде да ги оставяме да си търсят персонал, а пък който може дса тръгвеа към Гърция, Турция, Хърватска и др. Който не може, по - добре за ягоди отколкото слуга на ***..на..ри.
131
0
 
35
 
! Отговори
до стар сервитьор преди 8 години
До Стар сервитьорпечелил си от бакшиши и си знаел за какво работиш, когато цените в родните курорти бяха като в Бангладеш, ама сега са напълно съпоставими с тези в Италия, Испания, Гърция, Португалия, така че робовладелците да не очакват, че туристите ще плащат и заплатите на сервитьорите.Да не говорим пък с този ол инклузив...
130
3
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сезона в България е къс и хотелиерите изритват персонала след сезона, ама кой е луд да им работи като роб 3 месеца и после да се чуди какво да яде?!Миналата година даваха до 3000 лв за главен готвач и кафърните пак бягаха навън, на Запад им дават по 4-5000 евро!Да си наемат ***.Ние пак ще почиваме в Хърватска, Гърция или Черна гора!Никога повече по Черноморието!
129
1
 
63
 
! Отговори
wtf преди 8 години
Чистете си вие кенефите, 6 дни в седмицата по 10-12 часа, за 400лв.. Т'ва са 16 кинта на ден - или около 1.60лв. на час. За тия 0,80 евро на час, можете да видите само средния ми пръст!
128
0
 
38
 
! Отговори
Куротист преди 8 години
Пари за хотели и лимузини имат за квалифициран персонал нямат.400 лв смешна работа по2-3 кафета на ден и толкоз.а и за колко работни часа на месец
127
0
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не знаех, че фараоните плачат за робите си. Направо да ги съжалиш.
126
0
 
66
 
! Отговори
Noname преди 8 години
Пазара на труда е като всеки един магазин. Има сирене за 4лв има и за 14лв. До колко е качествено това от 4лв е друг въпрос, но ако искаш качествен продукт ще трябва да платиш и съответната цена. А сега сетете се защо нашите "кадри" предпочитат да лазят по 12 часа из ягодите в чужбина вместо да работят в хотелите по родното черноморие ;)
125
0
 
43
 
! Отговори
щщд преди 8 години
Какъвто курорта - такъв и кандидатперсонала. Такива и работодателите. Вместо да се оплакват, да инвестират пари в обучение и стимули. Тази година филипинците обикалят и търсят работа там, а догодина и тях няма да ги има.
124
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябва да цензурирате думата "гето" тя е вразрез с евро-ценностите и БХК. Оставете 50 думи, с които да могат да се конструират 300 изречения и всичко ще е наред
123
2
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя, Налбантов, сериозно ли говори? Искаш да наеме хора изпратени от бюрото по труда, по европейски програми за заетос, където разходите му за заплата ще са минимални, защото една част се заплаща именно от програмата? В същото време иска да са високо квалифицирани, и да им дава 400лв заплата? Как да не му съчувстваш?
122
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Или изискванията са прекалено високи, не отговарящи на заплащането? Да говориш пет езика, десет годишен опит с всевъзможните му хотелски програми. Необходимата му тапия за позицията, за която кандидатстваш и т.н. Всичко това за ниска заплата? После как няма да береш ягоди в чужбина?
121
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Красьо прави си сметка в твоето заведение какви условия на труд предлагаш, че квалифицираните работници да предпочетат да берат ягоди в Англия пред това да слугуват на теб и клиентите ти! Докато вашата пасмина не се научи, че вие зависите от работниците си, не те от вас ще си наемате единствено такива неквалифицирани и роми.
120
1
 
56
 
! Отговори
Опаа преди 8 години
Сами сте си отговорили! Като почнете да плащате, колкото тия в Англия за бране на ягоди, може и да стане работата!