Свалят "лошите шофьори" от такситата

Водачът не трябва да е осъждан за никакви "престъпление по транспорта"
8 апр 2016 08:20,
14
Свалят "лошите шофьори" от такситата
Снимка: Булфото, архив

Хората, осъждани за умишлено престъпление от общ характер, няма да може да са таксиметрови шофьори. Това реши парламентът, като гласува окончателно промени в Закона за автомобилните превози.

Шофьорът на такси не трябва да е осъждан за "престъпление по транспорта", както и да е лишаван от правото да управлява МПС или да има наказания за управление на МПС с алкохол в кръвта над 0.5 до 1.2 на хиляда през последната година, гласят още промените.

И сега шофьорите на таксита не трябваше да бъдат осъждани за престъпление от общ характер при подаването на документите преди провеждането на изпита за удостоверение за водач на такси. 

Още по темата

Според експерти от ИА "Автомобилна администрация" (ИААА) проблемът е, че след като вземат удостоверението вече никой не ги контролираше - нито фирмата превозвач, от чието име работеха за своя сметка, нито ИААА, тъй като нямаше как - на пътя водачите не са длъжни да носят свидетелство за съдимост, пише "Стандарт". 

Така шофьори, които имат удостоверения от 2001 г. например, могат да управляват таксита дори и да са осъждани 5 пъти. За прекратяване на това недоразумение ИААА вече ще издава удостоверенията за срок от 5 години.

Удостоверенията ще бъдат отнемани, ако водачът спре да отговаря на едно от изискванията. За да се въведе ред и сред настоящите шофьори на таксита, сегашните удостоверения ще важат само до 31 декември 2017 г.

Така след тази дата осъжданите вече няма да може да упражняват занаята.

Регистрираният таксиметров превозвач отговаря солидарно за вредите, причинени от водачи, действащи от негово име, но за своя сметка, с изключение на случаите на причинена смърт или телесно увреждане, гласят още промените.

За целта данните на водачите, които работят от името на регистрирани превозвачи, но за своя сметка, ще бъдат вписвани в разрешенията на самите регистрирани таксиметрови превозвачи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Стоян преди 8 години
Продължавам с това че проблвма обаче е и в самите клиенти които си казват аз след малко слизам и не ми пука каква *** оставям след себе си така е за съжаление и в градския транспот.Относно безконтролното създаване на Бакшиши от *** това е така трябва да се промени системата но според мен тези мерки няма да са полезни.Да допълня само че относно данъците голяма част обществото като започнем от депутати и министри до обикновен селскостопански работник укриват данъци и то в по гголеми размери
11
1
 
0
 
! Отговори
Стоян преди 8 години
Здравейте,според мен има хора които казват самата истина но и много некомпетентни коментари ще се опитам да обхвана всички коментари до сега като започна с ***.Искам да ви кажа че със сигурност има един "Бакшиш' който се осигурява и си плаща съвестно данъците и това съм аз като пример искам да ви кажа че за миналата година имам платени 1523.26 лв данък това е без осигуровките от 208лв на месец вие най вероятно за 5г не сте платили толкова но за голяма част от автомобилите сте абсолютно прав
10
1
 
2
 
! Отговори
Ганчо преди 8 години
Това не са таксита, това са тоалетни на четири колела. Вътре е мръсно, пуши се, шофьорите са доста мърляви и в някой случай неприлично облечени, слуша се чалга и накрая голяма час от такситата са опасни за каране- отдавна са минали възрастта от 10 години. Относно статуса на шофьорите това е задължение на фирмата дала лиценза. Стачката на таксистата е преди всичко, че никой от тях не плаща осигуровки. Всички лъжат доста здраво по този проблем. Трудно ще намерите осигуряващ се таксиметров водач.
9
1
 
1
 
! Отговори
The sphere преди 8 години
Също не трябва да карат такси и водачи с отнети над 5 точки от контроля талон.
8
1
 
2
 
! Отговори
uuuuuu преди 8 години
ПРЕДЛАГАМ, ДА НЕ КОМЕНТИРАТ ЕЛЕМЕНТИ, КОИТО НЕ СА ОТ БРАНША, ЗАГРОЗЯВАТЕ И ОСМЪРДЯВАТ ОБЩАТА АТМОСФЕРА! МАРШ ЗА ГЪБИ !
7
0
 
0
 
! Отговори
Ели Лозанова преди 8 години
До АнонименКогато не познаваш законовата уредба в даден сектор, но въпреки това смело коментираш с вид на компетентен по всички въпроси, какъвто несъмнено сте - не смея да се съмнявам в това - много лесно можеш да станеш за смях. Какъвто е случаят с този ви коментар. Той издава колко сте бос в материята не само законодателно, но и от общга култура.
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименИма.
5
4
 
6
 
! Отговори
Бакшиш преди 8 години
Продължение до 2,Дрескода в частния сектор е въпрос на морал и възпитание (вкл и на фирмен). Нямате право със закони да налагате дрескод, тъй като става въпрос за субективни морални норми. В някой фирми има наченки на униформи.По темата за тютюнопушенето. В РБ е забранено пушенето на закрити обществени места, каквито са обществените превозни средства (вкл и такситата). Това, че в РБ не се спазват законите не е проблем на бранша.
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе по заглавията виждаме, че у днес-бегето вече интегрират роми. Сигурно затова толкова яростно трият коментари, като ги наричаме с истинските им имена.
3
4
 
5
 
! Отговори
Бакшиш преди 8 години
До анонимен 2,Не стига, че нямате ни най-малка представа от правната уредба на таксиметровата дейност, общите закони в държавата и разликата между морал, право и възпитание, но си позволявате и да коментирате.Писмен изпит и сега има. Вместо субективното събеседване, за което бръщолевите има психотест. Проблема обаче е, че срещу съответната сума ....Корупцията обаче не е специфична за бранша, а за държавата ни като цяло. .......
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да им направят писмен изпит и събеседване, но с предварително взимане на отпечатъци, че да не могат други да се явяват вместо тях. И да се въведе дрескод, който да важи за цялата страна. Отделно трябва да се забрани и пушенето както в таксита, така и във всички средства на обществен транспорт като маршрутки, автобуси, тролеи, трамваи и т.н.
1
0
 
20
 
! Отговори
zeus преди 8 години
Останахме без бакшиши :)