Мода в озеленяването – източна туя, японска дюля, магнолии

Предпочитани са храсти, които се подрязват по атрактивен начин
9 апр 2016 09:28,
3
Мода в озеленяването – източна туя, японска дюля, магнолии
Снимка: архив, Reuters

И в озеленяването има модни тенденции - най-търсени са "лъжекипарисите" или източната туя, коментира за БТА началникът на горския разсадник "Сливенски минерални бани" Георги Янев.

По думите му модата в декоративното озеленяване днес се различава коренно от търсенето отпреди двайсетина години.

Най-търсени в момента са "лъжекипарисите" или източна туя - златиста или сребриста форма, докато в миналото се е търсила обикновената туя, каза Янев.

За изграждането на жив плет са подходящи японската дюля и пираканта,отбеляза той. Сред предпочитаните видове храсти са и тези, които могат да бъдат подрязвани и оформяни по различен начин. Популярни са и магнолиите. В разсадника отглеждат и рядко срещан вид на вечнозелена магнолия, допълни Янев.

Разсадникът на Сливенските минерални бани е на територия от 83 декара и е собственост на Държавното горско стопанство - Сливен. Декоративните растения са само малка част от видовете. Там се отглеждат предимно фиданки, с които се извършва залесяване на територията на Регионалната дирекция по горите. За всички семена, добити от гората, се издават сертификати в съответствие с европейските изисквания.

На територията на Регионалната дирекция по горите - Сливен има общо осем разсадника с обща площ 806 декара, съобщи директорът й Георги Русев. За миналата година там са били произведени 540 000 фиданки, а за тази година са заложени 1 400 000 броя, допълни той.

Русев поясни, че основните фактори при избиране на място за разсадници са пътната мрежа, снабдяването с вода, почвата - която трябва да е лека глинеста, важен е и наклонът.

Основните отглеждани видове са зимен дъб, благун, цер, акация, черен бор, атласки кедър и други. Фиданките, които не могат да бъдат реализирани, се школуват и впоследствие се продават или подаряват за благотворителни цели. Като пример за разсадник, специализирал се в тази област, Русев посочи ямболския, където се отглеждат екзотични видове, търсени на пазара. Сред тях гръцки и испански ели, кипариси, хималайски кедри и други. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари