Както през комунизма: Билетчето за автобуса - 4 стотинки

Култовата цена е за междуселищна линия в Търговище
12 апр 2016 07:00, Красимир Ангелов
89
Както през комунизма: Билетчето за автобуса - 4 стотинки
Снимка: Булфото, архив

Докато билетчето за градския транспорт в София вероятно ще стане 1,60 от лятото, рекордно ниска цена от 4 стотинки за билет за междуселищен обществен превоз е в сила от понеделник в Търговище, съобщава “Труд”.

Цената от времето на комунизма стана факт, след като общината проведе обществена поръчка за избор на превозвач по линията до село Момино. Процедурата е спечелена от едноличен търговец, който дал възможно най-ниската цена за билет от град Търговище до въпросното село.

Ниската цена, с която са се явили фирмите, кандидатки за маршрута, е резултат на конкуренция между превозвачите, но и субсидиите, които се полагат за нерентабилната линия. Заради лошото състояние на част от пътната отсечка и ограничения пътникопоток, за линията се полагат 5% от субсидията за обществените превози в община Търговище, посочва изданието.

Така на практика това прави около 900 лв. месечно. Отделно превозвачът ще получи още 5% доплащане за най-ниска цена, поясниха от общината.

Практически линията има два курса дневно – сутрин и вечер, включително в почивните дни. Във вторник и петък пък има и обеден автобус.

Според ръководството на община Търговище това е най-ниската цена за превоз на пътници, която е постигана досега. Договорът с избрания превозвач ще бъде в сила до 1 януари 2019г., съобщиха от общината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
5
 
22
 
! Отговори
бай Петко преди 8 години
Оня, дето пееше...комунизма си отива...да си го навре в г... !!! Така се прави, на зло куче зла тояга !
1
1
 
32
 
! Отговори
Джукър преди 8 години
Аз билетчето го помня като беше 6ст. Явно съм много млад :)