Координацията на риболова в Черно море ще е от Варна

Консултативния съвет за Черно море вече е факт
0
Координацията на риболова в Черно море ще е от Варна
Снимка: архив Reuters

Европейската комисия даде официално старта на Консултативния съвет за Черно море със седалище Варна. Решението е обявено в официалния вестник на Европейския съюз с дата 26 февруари 2016 г., съобщи информационна агенция "Черно Море". И само преди дни в морската ни столица се проведе първото извънредно събрание на новия КС, на което се събраха представителите на риболовния бранш и нeправителствени организации от България и Румъния (двете черноморски страни - членки на ЕС).

Днес след неколкогодишни усилия на представителите на сектор “Рибарство”, на експерти и на заинтересовани организации от България и Румъния идеята за новия орган вече е факт – Консултативният съвет за Черно море получи регистрация от Варненския окръжен съд като юридическо лице с нестопанска цел със седалище Варна - втори спомагателен офис ще има в Констанца, заяви за "Черно море” д-р Йордан Господинов, генерален секретар на Консултативния съвет за Черно море. По неговите думи на извънредното събрание във Варна  са приели предварителни документи, включително и по апликационната форма (искането на финансиране), която ще изпратят в Брюксел, тъй като 90% от средствата ще идват от там и само 10% остават от членския внос. Първото Общо събрание на КС за Черно море ще бъде до 2-3 месеца, когато се очаква да получат и одобреното финансиране от ЕК, допълни неговият генерален секретар. Според него засега в новата структура членуват 15 организации - 9 от България и 6 от Румъния. Сред тях най-много са тези на рибарите, рибопреработвателите и производителите на аквакултури, като има и една екологична и една синдикална организация. Новата структура била отворена и за други участници.

На първото Общо събрание ще бъде приет и планът за работа на съвета през 2016 г., който се очаква да обхване 4 - 5 важни теми за бранша, каза още д-р Господинов. Обяснимо първата сред тях щяла да  бъде калканът. Ще направим работна група, която да прегледа реалното състояние на запасите от деликатесната риба. Информацията ще бъде събрана от учените, които изследват популацията й, от рибарите, а също и от контролните органи от ИАРА. Специално те ще бъдат включени като наблюдатели в Консултативния съвет, за да подпомагат работата му. Ако резултатите се окажат добри, ще можем да искаме увеличаване на квотата, а не както ставаше досега, всяка година да ни я намаляват и в същото време други черноморски страни безконтролно да ловят калкан, подчерта генералният секретар на КС за Черно море.

В Консултативния съвет щели да поканят без право на глас всички черноморски държави, които са извън ЕС - Турция, Грузия, Русия, Украйна, Молдова. По един техен представител ще присъства на Общото събрание. "Не случайно идеята ни е Консултативният съвет да се превърне в инструмент за влияние върху голямата политика за Черно море. Примерно на събранието заедно ще обсъждаме проблема с калкана - за неизяснената му популация и възрастови форми, неизяснени методи за улова и т.н., допълни той. Другата тема била свързана с бялата мида, която също е важен морски ресурс, но трябвало да бъдат одобрени и унифицирани методите и уредите за улова й. Сериозни въпроси имало и около рапаните. Например "Какво става със запасите му, с черноморската мида, която той унищожава?“.  И още: "Вече има защитени зони в морето по "Натура 2000”, как ще се ловува в тях?“. 

"Имаме проблем и с риболова в румънски и наши води, затова двете съседни страни трябва да се разберем кое законодателство ще прилагаме? А не да се стига до конфликти, като този с Христо Спасов, чийто кораб бе арестуван и откаран в Мангалия, а той даден на съд с нелепо обвинение от румънската прокуратура. Залагаме и още няколко по-малки теми, които са свързани с прилагането на европейското законодателство", допълни генералният секретар на Консултативния съвет за Черно море д-р Йордан Господинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари