500 лв. глоба за бурка в Пазарджик, повтаряш – 1000 лв.

Европейката не ходи разгърдена в Саудитска Арабия, аргументира се кметът
13 апр 2016 11:14,
169
500 лв. глоба за бурка в Пазарджик, повтаряш – 1000 лв.
Снимка: Reuters, архив

500 лв. глоба за влизане с бурка в училище или в болница въвежда кметът на Пазарджик Тодор Попов. Той е внесъл вече поправката в Наредбата за обществения ред, която забранява в държавни и общински институции да се ходи с покрито лице.

Повторното нарушение ще се наказва с 1000 лв.

"Не можем да гарантираме сигурността на хората, ако не се вижда кой влиза в сградите", мотивира се Попов пред "Стандарт". Общинарите ще гласуват проекта на 28 април.

Още по темата

В началото на месеца ВМРО Пловдив излезе с подобна идея, но предложението в местния парламент все още не е внесено.

Имаме идея за законодателно решение на въпроса със забулването, съобщи Искрен Веселинов, зам.-шеф на ВМРО и на ПГ на Патриотичния фронт.

Войводите умуват още дали да внесат и поправка в Наказателния кодекс или в Закона за вероизповеданията, или да направят специален закон, който забранява забулването и закриването на лицето на обществени места.

"В проектозакона няма да се споменава думата бурка или забрана на религиозни символи", поясни Веселинов.

"Мотиви за забраната е националната и обществена сигурност", каза кметът на Пазарджик Тодор Попов. Той припомни, че през последните години на територията на общината все по-често се срещат забулени жени, чиято идентичност не може да се установи дори и при представяне на документ за самоличност. Причината е, че под дългата дреха и бурката може да бъде всеки.

Според Попов живеем в свят, в който повече от всякога е нужно да се вземат предпазни мерки срещу тероризма. Той посочи още, че няма нищо против религиозните убеждения на хората, но както една християнка не може да ходи разгърдена и с къса пола в Саудитска Арабия, така и тук не са приемливи дрехите, които скриват самоличността на човека под тях и които нямат нищо общо с националните и европейски традиции на обличане.

"Прикриването на лицето на обществени места е несъвместимо с общоприетите социални норми на поведение и подкопава принципа за сигурност на гражданите", гласят още мотивите на Попов.

Според него укриването на лицето прекратява откритото междуличностно общуване, както физически, така и психологически. Освен това е вид издигане на бариера пред другите, тъй като нарушава правото им да живеят в нормален социален свят. Носенето на бурки показва, че такива хора нямат желание да се интегрират.

Мюсюлманите в Пазарджик обаче са на друго мнение. Преди седмица Яшар Мустафа, председател на джамийското настоятелство в ромската махала в Пазарджик заяви, че жените мюсюлманки трябва да се подчиняват на закона на Аллах, който иска да са праведни и добри, за да отидат в рая.

Пазарджишката махала, където хората са мюсюлмани, стана известна с имама си Ахмед Муса, който беше осъден за проповядване на радикален ислям.

"Това е нашата религия. Много жени от християнската религия също ходят забулени", допълни Мустафа. По думите му жените в ромската махала могат сами да изберат колко забулени да ходят.

Той обаче отсече, че ако законът изиска от жените да бъдат без бурки на обществени места, неговата жена ще си стои у дома: "Безсмислено е да я питам, няма да тръгне без кърпа на главата. Ако институциите решат, ще си седи вкъщи".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
като толкова искат да се крият от хората,да ходят да се заключат у мазето и да си стоят там,не да ходят по улиците и да рекламират своята набожност,ние да не ходим по улиците с кръст в ръцете и менче светена вода
108
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 142:[joke]Уви закона за авторското право има давност няма и 100 години, така че за това не се изисква заплащане :)По темата: Браво на кмета, според мен това трябва да бъде прието със закон, на публични места да е забранено хора да ходят с прикрити лица - на други места да ходят както си искат. Религията не е причина за компрометиране на нашата сигурност, но със сигурност се използва като инструмент за контрол на масите!
107
2
 
12
 
! Отговори
Дедо Гого преди 8 години
Браво на кмета !!! Това е християнска България и който иска да живее по други религии да хваща пътя към тях. Аре, стига с лигавенето вече...
106
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ShoppАми възпитано когато говориш с някого да си свалиш тъмните очила.Именно по тази причина - за да те разпознаят, от уважение към събеседника и т.н. Всичко друго е простотия, лошо вкус, неуважение към хората и най-вече калпаво възпитание.
105
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Много жени от християнската религия също ходят забулени" Къде това, бре? Със забрадка - да, но с прикрито лице? Аз не знам християнки да си крият лицата - със забрадки пак казвам - да - има го в много религии, но този човек, май още не е разбрал разликата между забрадка и бурка!
104
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Shoppо, да. И обикновените очила с диоптър трябва да забраним, защото и те променят физиономията
103
3
 
3
 
! Отговори
случаен преди 8 години
последния доклад на ЦРУ за България гласи,че сме на тртето място в света по смъртност на населението и най-болна нация,а вие ми се занимавате с бурки,е щом ви става по-леко,аз също съм против бурките,ама както сме я подкарали ще останат само те....
102
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Глоби щели да налагат...хахах Е ,аз от тия не съм видял да плащат ток дори, те глоби щели да им налагат...Като не ги платят, какво ще им вземат ? Абсурдистан, отново плаши кучето с кокал...
101
1
 
22
 
! Отговори
Браво! преди 8 години
Браво на кмета! Ако има българи в парламента, веднага трябва да се приеме закон за забрана на бурките !Това вече е направено във Франция! В Пазарджик тези ,които носят бурки са ц.и.г.а.н.к.и ,които до вчера бяха евенгелисти , а за пари станаха мюсюлманки!За носене на бурки да има солидни глоби, ако са безработни да им спират помощите и детските!
100
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На таз нинджа на снимката ще и ритна есин шамар с крак в гръбначния кош и ще изчезна безкрайно.
99
1
 
25
 
! Отговори
европейка преди 8 години
Европейките спазват всички правила за поведение и облекло в арабските страни, в противен случай може да ги глобят даже да ги вкарат в затвора. Така че, тук е България и всички арабки, ц.и.г.а.н.к.и и тем подобни т.в.а.р.и ще се съобразяват с това. Независимо дали им харесва.
98
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който иска да носи бурка, фередже или каквото си иска, да отива да живее в страна където това е нормална норма на облекло. Всеки е свободен и никой не задържаме тук насила.
97
1
 
15
 
! Отговори
ТЪЙ , ДЕ.... преди 8 години
ГЛОБИТЕ ---В ПОЛЗА НА ОБЩИНАТА!!!!!!!! .../ПО МЕСТО---ЖИВЕЕНЕ.../
96
1
 
13
 
! Отговори
ТОЧНО ТАКА !!! преди 8 години
ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ПРАВИЛНО!!!!ТУКА У НАС---Е ТАКА!!!!!!АКО НЕ ТИ ХАРЕСВА---ОБРАТНО !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!/....ВСИЧКО ТОВА ОБАЧЕ----ВЪЗПИТАНО И КРОТКО....////КАКТО Е КАЗАЛ ЕДИН БЪЛГАРСКИ ПОЛИТИК......СО КРОТЦЕ И ...СО БЛАГО/----А.Ляпчев
95
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И как ще се събират глобите не ми е ясно ???
94
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Правилно ги забраняват бурките. Като видя бурка ми се разваля настроението. Това е дискриминация спрямо мен.
93
1
 
9
 
! Отговори
Кина преди 8 години
До 106: Аз не се радвам, че на този факт - приемам го като форма на защита поне на определени обществени места в Република България. Тези мерки трябва да са задължителни на всеки кв. метър в държавата, ако все още има такава.
92
2
 
24
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 8 години
НИКОГА В БЪЛГАРИЯ МОХАМЕДАНИТЕ НЕ СА НОСИЛИ БУРКИ! ТОВА СТАНА ОТ 3-4 ГОДИНИ,КОГАТО ЗАПОЧНАХА ДА ИМ ПЛАЩАТ,ЗА ДА ГИ НОСЯТ!КАТО ИСКАТ ДА СА ТАКИВА ДА ОТВИТ В АРАБСКИЯ СВЯТ, А В ЕВРОПА ДА СЕ СЪОБРАЗЯВАТ С НАШИТЕ ОБИЧАИ!
91
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ми що не тръгнат с поцинковани кофи на главите - хем по-готино , хем по-защитено.
90
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Докъде сме стигнали. Освен техните права и останалите хора имаме права.Имаме право да виждаме кой е до нас, с ког говорим , с кого се разминаваме. Не може те да имат повече права от нас. Забулвали са се аристократките, да не потъмняват от слънците и да не ги гледат плебеите. Няма нищо общо с религията им. Питайте ги къде пише , че жената трябва да е забулена?