500 лв. глоба за бурка в Пазарджик, повтаряш – 1000 лв.

Европейката не ходи разгърдена в Саудитска Арабия, аргументира се кметът
13 апр 2016 11:14,
169
500 лв. глоба за бурка в Пазарджик, повтаряш – 1000 лв.
Снимка: Reuters, архив

500 лв. глоба за влизане с бурка в училище или в болница въвежда кметът на Пазарджик Тодор Попов. Той е внесъл вече поправката в Наредбата за обществения ред, която забранява в държавни и общински институции да се ходи с покрито лице.

Повторното нарушение ще се наказва с 1000 лв.

"Не можем да гарантираме сигурността на хората, ако не се вижда кой влиза в сградите", мотивира се Попов пред "Стандарт". Общинарите ще гласуват проекта на 28 април.

Още по темата

В началото на месеца ВМРО Пловдив излезе с подобна идея, но предложението в местния парламент все още не е внесено.

Имаме идея за законодателно решение на въпроса със забулването, съобщи Искрен Веселинов, зам.-шеф на ВМРО и на ПГ на Патриотичния фронт.

Войводите умуват още дали да внесат и поправка в Наказателния кодекс или в Закона за вероизповеданията, или да направят специален закон, който забранява забулването и закриването на лицето на обществени места.

"В проектозакона няма да се споменава думата бурка или забрана на религиозни символи", поясни Веселинов.

"Мотиви за забраната е националната и обществена сигурност", каза кметът на Пазарджик Тодор Попов. Той припомни, че през последните години на територията на общината все по-често се срещат забулени жени, чиято идентичност не може да се установи дори и при представяне на документ за самоличност. Причината е, че под дългата дреха и бурката може да бъде всеки.

Според Попов живеем в свят, в който повече от всякога е нужно да се вземат предпазни мерки срещу тероризма. Той посочи още, че няма нищо против религиозните убеждения на хората, но както една християнка не може да ходи разгърдена и с къса пола в Саудитска Арабия, така и тук не са приемливи дрехите, които скриват самоличността на човека под тях и които нямат нищо общо с националните и европейски традиции на обличане.

"Прикриването на лицето на обществени места е несъвместимо с общоприетите социални норми на поведение и подкопава принципа за сигурност на гражданите", гласят още мотивите на Попов.

Според него укриването на лицето прекратява откритото междуличностно общуване, както физически, така и психологически. Освен това е вид издигане на бариера пред другите, тъй като нарушава правото им да живеят в нормален социален свят. Носенето на бурки показва, че такива хора нямат желание да се интегрират.

Мюсюлманите в Пазарджик обаче са на друго мнение. Преди седмица Яшар Мустафа, председател на джамийското настоятелство в ромската махала в Пазарджик заяви, че жените мюсюлманки трябва да се подчиняват на закона на Аллах, който иска да са праведни и добри, за да отидат в рая.

Пазарджишката махала, където хората са мюсюлмани, стана известна с имама си Ахмед Муса, който беше осъден за проповядване на радикален ислям.

"Това е нашата религия. Много жени от християнската религия също ходят забулени", допълни Мустафа. По думите му жените в ромската махала могат сами да изберат колко забулени да ходят.

Той обаче отсече, че ако законът изиска от жените да бъдат без бурки на обществени места, неговата жена ще си стои у дома: "Безсмислено е да я питам, няма да тръгне без кърпа на главата. Ако институциите решат, ще си седи вкъщи".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 112Много правилно, за съжаление.
88
0
 
25
 
! Отговори
Е - преди 8 години
Щяла жена му да си стои у дома...боли ме самолета за нея...
87
1
 
24
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Какво чакаха до сега!? Освен това ако продължават да ги носят,да им се отнема Българскотo гражданство! Като искат да носят бурки,айде в Суадитска Арабия, Пакистан, Мавритания....! Много ги търпят, много!
86
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на кмета,трябва твърда ръка.Като му бръкнеш в джоба ще мисли другояче.То само остана и нинджи да тръгнат по пътя.Докле е мъничка змията.........
85
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Bravo na kmeta...samo taka..akone im iznasiana sekundata da se iznasiat te kef ti kam india kef ti kam arabelite...Na sekundata....mamka im ***...namerilo tuks carkva da se moliat..
84
0
 
13
 
! Отговори
Zen преди 8 години
Mnogo malka globata...
83
1
 
25
 
! Отговори
Крум преди 8 години
Религиозна толерантност да трябва да има стига религията да не противоречи на общочовешките права. Лицата на хората трябва да са видими за да могат да се легитимират.
82
2
 
37
 
! Отговори
Fyut преди 8 години
Българо мохамеданите не ходят с бурки. Никой не им забранява да ходят забрадени. За каква толерантност говорим. Това е тенденциозно насаждане на назадничавите обичаи на чужда религия, нехарактерна за региона и за ПРАВОСЛАВНА република България. Използват се ниско грамотни и неграмотни малцинствени групи, с цел манипулация и насаждане на етническо напрежение. Все пак живеем в светска ХРИСТИЯНСКА Държава достатъчно толерантна към всички изповядвани религии на нейна територия.
81
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В кой век сме ХV, ХV или ХХ - какви бурки, какви шалове. Или сте от цивилизования свят или сте жалки ***.
80
14
 
3
 
! Отговори
** преди 8 години
наистина трябва да има преименуване вместо България- Психиатрия...аман от пишман "ПатрЕоти"
79
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
най на края !!! скоро в цяла България!
78
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди време някъде бях чел интервю с жена от тези страни,където да се ходи забулен като пингвин си е нещо нормално. Няма лошо -ТАМ ДА СИ ХОДЯТ КАКТО ЖЕЛАЯТ.ТА.....въпросната дама казва следното: страшно глупави сте европейките. Аз, забулена така мога да ида където си поискам да да правя каквото пожелая (смисъла е двузначен ;) разбирайте го както желаете)Защото и там по улуците се движат жени.....нали? Остава да си мислим,че тези под покривалата не са жени ли?Е значи кмета е прав!!!
77
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 81Ако социолози и психолози започната да правят разработки на основата на коментари в интернет, ще се окаже че трябва да прекръстим държавата на Психиатрия
76
0
 
27
 
! Отговори
Вая преди 8 години
Ей събуди се този народ най -насетне,щом институциите започнаха да създават правила и ред това е добре.Много се радвам за което.
75
3
 
13
 
! Отговори
споко преди 8 години
ТИКВАТА ЩЕ ОТМЕНИ ГЛОБИТЕ, СЛЕД КАТО МУ ИЗДЪРПАТ УШИТЕ ПОСЛЕДОВАТЕЛНО В ТУРСКОТО И АМЕРИКАНСКОТО ПОСОЛСТВО.
74
0
 
13
 
! Отговори
ХРИСИ преди 8 години
Харесва им да са безмозъчни същества и да бъдат манипулирани,пренебрегвании унижавани .Колко извратено.Иначе знаят че в християнска държава разбиранията за човешката личност са на по високо нива,живее се свободно и с уважени към човека за това си разиграват картите,защото мислят ч еще им минават номерата.Просто злоупотребяват с човешките ценности иидостойнства,искат няккакви правила да се въвеждант под техен зиктат като смятат че като се върнеш един век назад това е правилно,човещките възм.са го
73
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
хахахаха. Тоя Мустафа изби рибата. Забрадката не крие лицето. Забрадки носят и много баби, но не защото са мюсюлманки. И никой няма да им направи нищо. Проблемът идва от ония в чаршафите от горе до долу. Да ходят в старните, където това е нормално. Тук не е.
72
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никакви бурки!Това е маскировка за атентатори!Няма как да се знае кой се крие под този плат.
71
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-после добра новина!
70
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до ВрабчеХристиянката, когато влиза в църква си покрива с шал раменете, а не главата