500 лв. глоба за бурка в Пазарджик, повтаряш – 1000 лв.

Европейката не ходи разгърдена в Саудитска Арабия, аргументира се кметът
13 апр 2016 11:14,
169
500 лв. глоба за бурка в Пазарджик, повтаряш – 1000 лв.
Снимка: Reuters, архив

500 лв. глоба за влизане с бурка в училище или в болница въвежда кметът на Пазарджик Тодор Попов. Той е внесъл вече поправката в Наредбата за обществения ред, която забранява в държавни и общински институции да се ходи с покрито лице.

Повторното нарушение ще се наказва с 1000 лв.

"Не можем да гарантираме сигурността на хората, ако не се вижда кой влиза в сградите", мотивира се Попов пред "Стандарт". Общинарите ще гласуват проекта на 28 април.

Още по темата

В началото на месеца ВМРО Пловдив излезе с подобна идея, но предложението в местния парламент все още не е внесено.

Имаме идея за законодателно решение на въпроса със забулването, съобщи Искрен Веселинов, зам.-шеф на ВМРО и на ПГ на Патриотичния фронт.

Войводите умуват още дали да внесат и поправка в Наказателния кодекс или в Закона за вероизповеданията, или да направят специален закон, който забранява забулването и закриването на лицето на обществени места.

"В проектозакона няма да се споменава думата бурка или забрана на религиозни символи", поясни Веселинов.

"Мотиви за забраната е националната и обществена сигурност", каза кметът на Пазарджик Тодор Попов. Той припомни, че през последните години на територията на общината все по-често се срещат забулени жени, чиято идентичност не може да се установи дори и при представяне на документ за самоличност. Причината е, че под дългата дреха и бурката може да бъде всеки.

Според Попов живеем в свят, в който повече от всякога е нужно да се вземат предпазни мерки срещу тероризма. Той посочи още, че няма нищо против религиозните убеждения на хората, но както една християнка не може да ходи разгърдена и с къса пола в Саудитска Арабия, така и тук не са приемливи дрехите, които скриват самоличността на човека под тях и които нямат нищо общо с националните и европейски традиции на обличане.

"Прикриването на лицето на обществени места е несъвместимо с общоприетите социални норми на поведение и подкопава принципа за сигурност на гражданите", гласят още мотивите на Попов.

Според него укриването на лицето прекратява откритото междуличностно общуване, както физически, така и психологически. Освен това е вид издигане на бариера пред другите, тъй като нарушава правото им да живеят в нормален социален свят. Носенето на бурки показва, че такива хора нямат желание да се интегрират.

Мюсюлманите в Пазарджик обаче са на друго мнение. Преди седмица Яшар Мустафа, председател на джамийското настоятелство в ромската махала в Пазарджик заяви, че жените мюсюлманки трябва да се подчиняват на закона на Аллах, който иска да са праведни и добри, за да отидат в рая.

Пазарджишката махала, където хората са мюсюлмани, стана известна с имама си Ахмед Муса, който беше осъден за проповядване на радикален ислям.

"Това е нашата религия. Много жени от християнската религия също ходят забулени", допълни Мустафа. По думите му жените в ромската махала могат сами да изберат колко забулени да ходят.

Той обаче отсече, че ако законът изиска от жените да бъдат без бурки на обществени места, неговата жена ще си стои у дома: "Безсмислено е да я питам, няма да тръгне без кърпа на главата. Ако институциите решат, ще си седи вкъщи".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
8
 
6
 
! Отговори
Бан Янука преди 8 години
Ех, кмете що ти трябваше да намесваш саудитците и религията. Трябваше да се държи на забрана за прикриване на лицето без да се намесва религия.Сега с това изказване даде основание на разните правозащитници да оспорват и обжалват. И ще спечелят ! На практика им помогна!
28
1
 
20
 
! Отговори
Умник преди 8 години
В рамките на 20-тина години, Стивън Хокинг и компания ще открият извънземен живот или поне друга годна за обитаване планета. Тогава на религиите ще останат подвластни наистина само най-простите.
27
0
 
22
 
! Отговори
лок преди 8 години
БРАВО!
26
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Значи ако не се носи всеки ден - тогава може да носят бурка. Колко дни в семицата може да носи, и колко не - какво казва кмета на Пазарджик по въпроса."Нещо не загряваш- не може да се носи бурка никога, Н-И-К-О-Г-А! Сватбените одежди по време на сватба са разрешени.
25
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не с бурката не е така- мюмюлманките носят тоя вмирисан чаршаф всеки ден, докато булката носи воала само на сватбата си.Значи ако не се носи всеки ден - тогава може да носят бурка. Колко дни в семицата може да носи, и колко не - какво казва кмета на Пазарджик по въпроса.
24
0
 
29
 
! Отговори
sostin преди 8 години
Да ме извинявате много, ама тия ромки дет са са пайванисали така са нищо повече от едни скапани провокатори на който се плаща за да се правят на мюсолмани. Тия са такива паразите ,че който им плаща ,той им казва кво да правят. Като нещат да се съобразяват със начина на живот в България, да заминават за там от където им плащат. Там могат да си ходят с бурки , курки и кво им кеф, тука баце има закони и не може некви *** да се праат на интересни.
23
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз не съм въждал забулена християнка от глава до пети, само очите да им се виждат. За кои точно говори? Още повече, че това са роми, които бяха православни християни, протестанти, католици, сега мюсюлмани. Кога да очакваме да станат будисти или юдеисти, или атеисти? Толкова ли не може да се провери от къде им идват парите?
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И как ще ги накарате тези да плащат глоби? Тези мерки не са ефективни.
21
0
 
21
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 8 години
Ми да си седи в къщи жена му тогава. И всички други вманиачени от религията дето не могат да излязат без бурки- ДА СИ СЕДЯт ВКЪЩИ. Няма тях да мислим сега я.
20
0
 
27
 
! Отговори
sc преди 8 години
До АнонименКато Ви чета, коментарите се чудя мозък имате ли ? Кой ви плаща да пишете тия глупости, човек с нещо между ушите няма как да напише подобно нещо ? Който иска да носи чаршаф на главата, има достатъчно държави да ходи там, просто е.
19
39
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ислямът е бъдещата европейска религия. Колкото и да подскачате. Нищо не можете да направите.
18
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Виждам, че ислямското мекотело в 1000-та въпроса пак е във форума. Набий си го в кухата камиларска кратуна- забраната не важи за работното облекло на свещеници, полицаи, хирурзи, водолази, космонавти и всяка една професия, за която може да се сети малкия ти мозък. Забраната важи само за всекидневното цивилно облекло.
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Момичето на 13 години го отвлякоха сводницитете и го убиха в мазето, затова трябва да се забрани бурката. Пускайте статии за бурката, където едва ли има и 10 жени в България да носят бурка.
16
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-добре е джихадиста да си седи у дома вместо да измисля на какво да се дегизира. Най-достойно е лице в лице, обаче откъде достойнство.
15
27
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А ако джихадист се маскира като монахиня и тръгне като пингвин опасан с експлозиви и се взриви - ще има ли забрана за монахините да се обличат като пингвини.
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 16Ходжите също са брадясали и с нещо на главата!
13
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Знаете ли кога ГЕРБ ще забрани бурките ? Точно никога,това е едно продажно правителство хванати в зависимости от Ердоган,България не се рръководи от български християнски ценности,България води политика на закриване на страната.А я ми кажете ,ако полицай спре тези пингвини за проверка как ще ги провери по лична карта ?
12
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 11Явно не си ходил на сватба!Воалът на булката в деня на бракосъчетанието е прозрачен и в повечето случаи не покрива лицето!
11
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"А ако дихадист се дегизира като булка и влезе с воал в обредния дом"Ами ако джихадист се маскира като космонавт и полети с бомба до Международната космическа станция? :D Ами ако се маскира като астероид и удари Земята? Още тъпотии можеш ли да измислиш?
10
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Я стига, воала е прозрачен. Защо не си признаят че си играйкат с хората и ги предизвикват умишлено.