Перник с нов ВУЗ, този път за медсестри и акушерки

Той ще подготвя специалисти за реагиране при тероризъм
Обновена: 13 апр 2016 08:49 | 13 апр 2016 08:44,
13
Перник с нов ВУЗ, този път за медсестри и акушерки
Снимка: Dnes.bg, архив

Нов ВУЗ за медсестри, акушерки и кинезитерапевти ще отвори врати в Перник. Общинският съвет одобри създаването на висше училище по обществено здраве в миньорския град, пише Монитор.

Новият ВУЗ ще се реализира на три етапа. Тази есен в Перник ще се обучават 100 студенти от Факултета по обществено здраве към Медицинския университет в София. През 2018 г. ще бъде изграден самостоятелен учебен корпус на територията на общинската болница за лечение и рехабилитация "Профилакториум". Практическото обучение и студентските практики към ще се провеждат в областната болница "Рахила Ангелова".

Освен бакалаври и магистри в новия ВУЗ са предвидени и обучения за повишаване на квалификация на здравни кадри от сферата на спешната помощ. Щe ce cъздaдaт ĸвaлифициpaни здpaвни ycлyги зa бъpзo peaгиpaнe пpи eвeнтyaлни aвapии, бeдcтвия, тepopиcтични aĸтoвe и ĸaтacтpoфи.

Πpeдвиждa ce и въвeждaнe нa нoви пpoфecии ĸaтo "Лeĸapcĸи acиcтeнт", "Упpaвлeниe нa здpaвнитe гpижи", "Tpyдoвa мeдицинa и paбoтocпocoбнocт", "Meдицинcĸa pexaбилитaция, бaлнeoлoгия".

Ако проектът се реализира, това ще е вторият университет в Перник. Преди няколко години беше открит Европейският политехнически университет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Лекар преди 7 години
Винаги трябва да се поощряват такива проекти и да се дават повече възможности на децата да учат,каквото харесват.Успех на инициаторите!
8
2
 
2
 
! Отговори
тя преди 8 години
Мед. сестрите трябва да са със средно специално образование , защото работата им не изисква висшо!
7
1
 
2
 
! Отговори
тя преди 8 години
Този ВУЗ ще му отива на Перник повече!
6
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Раждане? В Перник?! Просто забравете !!! Става ли въпрос за лечение, камо ли за бременност, палите колата и покрай Перник минавате с 200.
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди 1989г като кандидатствахме се борехме по 200-300 човека за едно място.Сега 200 измислени университети и колежи се борят за един студент.Не виждам защо един млад човек трябва да загуби 4-5 г от иживота си ,а родителите му да похарчат40-50 000 детето им да получи някакво образование с което може да стане сервитьор ,барман или камериерка
4
5
 
6
 
! Отговори
Стар преди 8 години
Всичките тези измишльотини в провинцията с в повече. Само на 30 км от Перник в Сфия, най-голямата медицинска академия в България има факултет за подготовка на мед.сестри и акушерки, който ще е следващия след ***, който завърши безславно. Докога държавата ще харчи пари за такива глупости, питам Кундевица като министър.
3
4
 
6
 
! Отговори
А помните ли името . преди 8 години
.. на първия -> Пернишки Униврситет за Технологии, Компютърни науки и Администрация? Сега го съкратете до първите му букви ...
2
6
 
11
 
! Отговори
аман преди 8 години
Няма значение дали в Перник, Каспичан или Малко Търново, ама нацвъкаха университети от кол и въже, за да обират парите на хората, лъжат и децата, пък и цялото общество. Голямата част от такива хибридни дисциплини могат да се изучават в средни училища.
1
8
 
7
 
! Отговори
dddd преди 8 години
в перник е , та да има прилика с реалната обстановка където ще работят сестрите