BG на море - румънци ни сервират, тайландки - масажират

Всяко второ работно място е свободно
14 апр 2016 07:00, Петя Славова
72
BG на море - румънци ни сервират, тайландки - масажират
Снимка: архив, Булфото

 Сервитьорите тази година по морето ще са основно румънци, масажите ще ни правят тайландци, а дупките в здравната система по крайбрежието ще се запълват от македонци, пише "Монитор".

Така изглежда картината за сезон 2016 г. Причината е, че браншът отново е изправен пред проблема с дефицита на кадри, като този път положението е повече от плачевно. Сметките показват, че почти всяко второ място за персонал в хотелите по Северното Черноморие стои празно, защото няма желаещи българи да го заемат.
 
Затова се налага браншът да прибягва до услугите на чужденци. Истински глад за бармани, сервитьори, готвачи, помощници в кухнята, камериерки и рецепционисти има по морето, казват специалистите в бранша. Търсят се спешно и работници по поддръжката, които да стегнат почивната база преди идването на туристите.
 
Още в първите месеци на настоящата година започнаха големите туристически борси, на които се видя, че лятото по родното море ще бъде горещо в прекия и преносния смисъл на думата.
 
Затова браншовиците от хотели и ресторанти във Варна и близките курорти Св. Константин и Елена, Златни пясъци и курортните селища като Камчия, Бяла и Шкорпиловци отрано започнаха подготовка за сезона с наемането на достатъчен брой кадри. Досега обаче картината не е кой знае колко позитивна.
 
Директорът на Бюрото по труда във Варна Божидар Михайлов обясни, че всяка година осигуряват по около 3000 работници, но в настоящия момент има над 1500 свободни места за работа в хотели и ресторанти в региона. "Интерес към свободните места в сферата на туризма има.
 
И през тази година обаче подготвените кадри са малко", твърдят в същото време работодателите. Въпреки това те са вдигнали заплащането, като чистачка стартира с 400 лв. месечно възнаграждение, плюс бонуси и социални придобивки, като ваучери за храна, безплатно настаняване и транспорт.
 
Планираме да открием и детска градина за децата на нашите служители, казаха още работодателите от туристическите комплекси край Варна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
3
 
! Отговори
do biznes"men&# преди 7 години
vzemete si i po niakoi ladyboy ot tailand za dopalnitelno udovolstvie....
56
1
 
13
 
! Отговори
Цецо преди 7 години
Идва Видов ден, както казва народа, късогледството и лакомията на т. нар. български "бизнесмени" ще им изяде главата...
55
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
400лв не е малко при положение че храна и квартира са ти осигурени за без пари! Реално това се равнява на около 600-700 лв ако живееш супер мизерно.
54
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При тази безработица в България е срамно да се стига до там, да викаме чуждеци...
53
2
 
11
 
! Отговори
Работник-фек*лист преди 7 години
А при кадрите за събиране на фек*лиите по повърхността на водата как върви заплащането? Питам, защото тази година мисля да направя удар.
52
1
 
20
 
! Отговори
Валентин преди 7 години
"Сметките показват, че почти всяко второ място за персонал в хотелите по Северното Черноморие стои празно, защото няма желаещи българи да го заемат."Така ще е щом на собствениците не им увира главата че "С трици маймуни се не ловът" демек ниско заплащане и бачкаш до ПРЕМАЛЯВАНЕ за шепа стотинки. А ХОТЕЛИЕРА прибира ЕВРАТА.
51
0
 
20
 
! Отговори
Учителя преди 7 години
Аз пък чух, че много гърци се гласяли да се хванат през лятото келнерчета по морето...тия хептен ни взеха за мезе :)
50
1
 
19
 
! Отговори
Хазяйка преди 7 години
Представям си как ще юркат "шведките", пратени им от бюрото по труда. Ония ще отидат на работа само, за да им вървят помощите цяла гоина или, ако са бременни, за да имат 2 години майчинство. Сама си чистя къщата, но давам 3 стаи под наем. Цената е в пъти по-ниска от хотелите, а условията по-добри. Кафенцето е от мен, а вечер мъжът ми вади ракията. Който е дошъл веднъж, всяко лято е пак при нас. Да му мислят собствениците на големи хотели.
49
0
 
22
 
! Отговори
Светъл преди 7 години
Хората в БГ се открехнаха. Младо и старо е навънка, вчера изпратихме 60 годишната майка на приятелка ми за пореден път си замина от България да работи. Беше си тук за малко и на вратата ни вика: Чакам ви да дойдете и вие......Не само депутати и държава са виновни за положението ни, самият бизнес се гаври с хората.Всяка скъпа кола която ще видите днес по улицата във вашия град е купена от някой капиталист с нашите пари. Тези пари, които е спестил от нашите РЕАЛНИ заплати......
48
0
 
21
 
! Отговори
Веселин преди 7 години
-Въпреки това те са вдигнали заплащането, като чистачка стартира с 400 лв. месечно-че то минималната заплата е 420лв.да дават по 1200лв на смяна и ще имат персонал,то те искат да вземат по 100 000 чисти на сезон ,а на аргатите по 400лв..хахахахах
47
0
 
16
 
! Отговори
Алекс преди 7 години
Интересно ще е да видим как ще се развият нещата. По мои наблюдения най-добрите места за летуване са си семейните хотелчета където самите собственици работят. Така предполагам ще пострадат по-големите хотели както и тези които тънят от разходите за обслужването. За сефте след кризата пазара на труда е в полза на работника, но как ще се развият нещата не знам. :)
46
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По-добре си вземете новоруснаци от Донбабве. Там такъв глад ги гони, че и без пари ще ви работят.
45
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Румънец щял да им работи за 400лв :))))))
44
0
 
36
 
! Отговори
Ф.С.В преди 7 години
Търся роби за хотел- плащам след края на сезона - осигурявам изхранване и спане (за камериерките) - при смяна в нощно време на пристигащи и заминаващи туристи -камериерките да са готови да оправят в полунощ стаите - заплащане много добро - 400 лв плюс ваучер 20 лв и детска градина за деца над 7 г възраст - Моля за актуални снимки в цял ръст и търся позитивни много мотивирани личности с които да изградим екип завинаги до вечни времена (до другият сезон) -забранено за хора неработещи по 18 часа
43
0
 
29
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Тази година румънци и тайландци - догодина цялата рода на мутрохотелиера.
42
1
 
29
 
! Отговори
антиКОКО преди 8 години
Така им се пада на капиталистите-демократи! Те си мислят, че както са станали собственици на хотели и заведения за жълти стотинки, могат да плащат така и на персонала си. Народът е казал:"Лаком г. з, кръв се.е ". Да си намерят персонал от Факултета и Столипеново. Честито!
41
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Успех било чистачка да започва с 400 лева!!!Ало-о-о-о, минималната работна заплата в България е 420 лева, при това за 8 часов работен ден, 5 дни в седмицата, а не както е там по 12-16 часа всеки ден, без право на отпуск.За такова работно време минималната работна заплата е някъде над 1000 лева.
40
1
 
28
 
! Отговори
разбрахме! преди 8 години
Четете между редовете - няма кадри защото качествените заминават за нормалните курорти в други европейски държави, където им плащат труда, а не ги мамят с парите. тук храната и това лято ще я приготвя *** и пульо, който не се интересува от хигиена, пак ще има "летен морски грип", деца със салмонела от all inclusive, копърки с мазни шофьори и *** в морето на Златни Пясъци.
39
1
 
32
 
! Отговори
КОКО преди 8 години
Така им се пада на капиталистите-комунисти! Те си мислят, че както са станали собственици на хотели и заведения за жълти стотинки, могат да плащат така и на персонала си. Народът е казал:"Лаком г. з, кръв се.е ". Да си намерят персонал от Факултета и Столипеново. Честито!
38
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"бонуси и социални придобивки, като ваучери за храна, безплатно настаняване и транспорт" - Това е задължително, бе! 400 лв. заплата вече! За бачкане по 12-14 часа и 700 са малко.