Всеки ден: 5000 микробуса возят нелегално пътници

Браншът предвижда 15% скок на билетите заради новите тол такси
14 апр 2016 10:41, Петя Славова
11
Всеки ден: 5000 микробуса возят нелегално пътници
Снимка: архив, Булфото
5000 микробуса дневно извършват незаконни превози в цялата страна. От това бюджетът губи 50 млн. лв. на година от данъци и осигуровки. Това обявиха от Националното сдружение на автобусните превозвачи в България и поискаха държавата да криминализира нерегламентираните превози, съобщи "Монитор".
 
Според Магдалена Милтенова, представител на сдружението, над 50% от превозите в страната и повече от 70% от международния транспорт са нерегламентирани. Според тях незаконните превозвачи са предпочитани заради по-ниската цена, но тя е такава, защото не се плащат никакви данъци или такси. Относно „споделеното пътуване“ от бранша заявиха, че нямат нищо против него, просто то трябва да бъде регламентирано.
 
За да изкарват пари на черно, тарикатите са се регистрирали във всички възможни сайтове за споделени пътувания и там зарибяват търсещите евтин превоз. Сега, ако някой бъде хванат да превозва хора незаконно само се глобява. Ако държавата криминализира нерегламентираните превози, санкциите ще са много по-сериозни – от свалянето на номера до отнемане на превозното средство, обясниха от сдружението на автобусните фирми.
 
Те обявиха още, че билетите могат да поскъпнат с 15 на сто при въвеждането на тол такса за автобусите. Очаква се това да стане факт през 2018 г. Представители от бранша не искат плащането на ставката да е за изминато разстояние, а да се запази сегашното таксуване – за време.
 
Те са изчислили, че един автобус изминава месечно между 12 и 20 хил. км. При въвеждането на тол такси това ще коства на превозвача 20% от приходите му. Заради плановете за въвеждане на новата система превозвачите планират за 26 април протестно шествие.
 
Освен това фирмите искат диференциране на тол таксите за автобусите с до 22 места и за тези с над 22 места. Васил Пиронков, член на УС на сдружението посочи още, че имат и идея микробусите с 8 места, да бъдат приравнени към автобусите с до 22 места, което ще помогне за намаляване на сивия сектор.
 
По-късно транспортният министър Ивайло Московски коментира, че той подкрепя въвеждането на тол таксата, защото транспортният сектор е силно дебалансиран в момента. Транзитният трафик е 50% от целия трафик у нас и той се извършва изцяло по шосетата. Причината е, че у нас преминаването по тях е много евтино – 10 евро, обясни Московски. Според него, когато се балансира, пътници и товари ще се пренасочат към други видове транспорт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Случаен преди 8 години
ТОЛ-ТАКСИТЕ ........СА НАВСЯКЪДЕ ПО СВЕТА!!! .... Не съвсем и не за всичко, на някои места са само за някои тунели и/или мостове и то далеч не за всички съоръжения - например Швейцария ... (освен ако не се причисляват винетките към тол-таксите)
10
0
 
4
 
! Отговори
12 преди 8 години
Автобусен билет от моя град до София в едната посока- 13 лева. Цена на бензин/ не съм с газова уредба!/ с моята 18 годишна барака- около 15 лева , включва и малко градско из София колкото да си свърша работата. Дори когато пътувам сам с кола ми е по-евтино. Винаги като кажа че утре ще ходя до София поне един мой приятел идва с мен да си свърши и той някаква работа. Вдигайте яко билетите, и най-сърдечни ви поздрави.
9
2
 
1
 
! Отговори
НЕ СЕ ЗАБЛУЖДАВАЙТЕ преди 8 години
ТОЛ-ТАКСИТЕ ........СА НАВСЯКЪДЕ ПО СВЕТА!!!НАИВНИЦИ СА ТЕЗИ----КОИТО СИ МИСЛЯТ , ЧЕ БЪЛГАРИЯ ЩЕ Е..... ИЗКЛЮЧЕНИЕ!!ТОВА Е РЕАЛНАТА СИСТЕМА ЗА ПОТДРЪЖКА НА ПЪТИЩАТА-----------ЗА ЦЕЛИЯ СВЯТ!
8
0
 
9
 
! Отговори
Мирослав преди 8 години
Аз съм за Тол системата защото си плащаш точно колкото караш! Бизнеса прави пари от това каране, демек трябва да плаща повече! А за увеличението на билета - защо не намалихте цените като паднаха горивата? Нека премахнат черните курсове, да стегнат този бранш защото всеки си прави каквото си иска! Надали плащат реалните осигуровки на служителите си, надали отчитат и целия оборот! Иначе вдигне ли се горивото с 10%, билетите веднага поскъпват! Айде стига глупости, правите луди пари от нас!
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
знаех си че споделените пътувания бъркат бюджета. Ето защо не можем да оправим дупките по пътищата и с този асфалт се наложи да бетонираме черноморието.
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 1колко руши пътя един ТИР - около 20 000кг средно натоварен за 1300 данък и 1300 винеткаТИРа е около 45т общо. 13т композицията + 22т товар.
5
1
 
8
 
! Отговори
Qvor преди 8 години
вижте франция. Там хората с протест спряха пускането на тол система
4
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браншът предвижда 15% скок на билетите заради новите тол таксиА браншът кога ще предвиди 40% намаление на цените на билетите във връзка с намалените цени на горивата?
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мда, те щото автобусните фирми осигуряват служителите си на пълна заплата, а не на санитарния минимум за професията. И не е вярно, че не плащат данъци и такси, защото таксите са задължителни за всички, а данъците от 20% ДДС върху горивото, което регистрираните превозвачи си прибират всеки месец, са си 20% данък откъдето и да ги погледнеш.
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И тези ми тръгнали да протестират ей така кактпо са тръгнали на входа на София по списък от министерството на транспорта, който е нелегален белезниците и в затвора и да видим как накрая през София ще преминат не по вече от 30 % от тръгналите. А ако се проверяват и афтобусите за изправност едва ли и 15 % ще са. И няма да има проблеми! Ай няма такава наглост, нарушаваш закона а в същото време и протестираш а трябва да са по ниски от земята.
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябва да изшият яки такси на камионите и автобусите. Те най-много рушат пътната мрежа.Къде ти руши пътя моята кола - 860кг, да плащам 280 лева данък и 100 лева винетка, а колко руши пътя един ТИР - около 20 000кг средно натоварен за 1300 данък и 1300 винетка. Аз илизам на пътя два пъти в седмицата, ТИР-а не спира нито един ден(докато не се блъсне). Поне според мен, трябва ТОЛ - на килограми и разстояние и да махаме винетките.