БХК пое защитата на бития 17-годишен Митко

Организацията иска отвод на медик, изразил расизъм
22 апр 2016 13:30,
185
БХК пое защитата на бития 17-годишен Митко
Снимка: БХК

Българският хелзинкски комитет (БХК) пое защитата на 17-годишния Митко Йонков от село Овчеполци, който беше бит от Ангел Калеев.

Още по темата

Случаят стана известен с това, че Калеев сам беше заснел и качил видео във Facebook, на което се вижда как бие 17-годишния Митко, защото твърди, че българи и роми са равни.

Калеев беше привлечен на 19 април като обвиняем за причиняване на лека телесна повреда по хулигански и ксенофобски подбуди.

От БХК посочват, че Митко е български гражданин и затова подбудите не могат да бъдат ксенофобски, а расистки.

Според правозащитниците обвинението не е достатъчно, тъй като налице има и друго престъпление - посегателство върху равенство на гражданите.

"Докато го удря и рита в главата и корема, насилникът на детето го подлага и на тормоз посредством расистки и други оскърбления, ругателства, заплахи и унизяващи реплики и действия. Той издевателства над жертвата си, като я принуждава да ляга на земята и да става, и пак да ляга, докато я удря и рита. Преднамереното унижение на пострадалия е удвоено – той е сниман от извършителя, докато поема неговите удари, тормоз и вербална агресия, а записът впоследствие е направен публично достояние. Това насилие деецът извършва, за да сломи у жертвата си съзнанието, че двамата са равни", посочват от БХК.

Правозащитниците настояват и за отвод на съдебния медик, който също изразил расизъм. На юрист от организацията той казал: "От мен да знаеш – на манго му няма нищо. Добре си е манго. Посритали са го малко само".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
20
 
! Отговори
Ангел преди 7 години
Равенство между народите няма и никога няма да има.Да не би Българина да е равен с Англичанина или Американеца.БХК защо не се заеме с този въпрос а !!!!! Щото ако отидат на запад да се правят на отворени ще ги изритата като мръсно коте.Само тук ги траем!!!Този комитет е изритан от редица държави.Дейността му е незаконна в Англия ,Австрия и Русия .Не мога да разбера защо тук ги траем !!!!
104
0
 
20
 
! Отговори
Лисан преди 7 години
"От мен да знаеш на *** му няма нищо. Добре си е ***. Посритали са го малко само".=================================================================Докторът кърти :)
103
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Финансиране- Дж. Сорос
102
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След номинацията на Джок Полфрийман в интернет е започната Петиция за забрана на дейността на Български хелзинкски комитет.[50][51][52] Към 13 ноември 2015 г. петицията е подписана от над 10 000 души
101
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Членовете на Общото събрание на БХК са: Антоанета Ненкова, Васил Чапразов, Вълко Станев, Георги Банков, Георги Тошев, Даниела Фъртунова, Десислава Симеонова, Димитрина Петрова, Илиана Савова, Калина Бозева, Кирил Иванов, Красимир Кънев, Маргарита Илиева, Рамадан Кехайов, Яна Бюрер Тавание.
100
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако хората бяха равни, БХК щеше дй е завела поне едно дело срещу ромски престъпникЯвно има нещо гнило в тоя БХК
99
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хората не са равниКакви са тия заблуди
98
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Намерх го :Централен офисул. "Върбица" 7София 1504Сега като си дойда от Атина, ще им донеса малко олимпийски огън. Много ги мразя тези. Писна ми вече да чета от чужбина, че разни бандити от БХК се гаврят с БЪЛГАРИТЕ. Трябва да разберат какво са койтейли МОЛО...ТОВ.
97
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бе дайте им адреса на тези ве - къде се намират ! Да видите вие един български комитет. Къв им адреса на тези ве...
96
0
 
19
 
! Отговори
opps преди 8 години
До я стигаДа де, ама проблема е че *** им се връзват...Има и петиция за забраната им - подписва се с и-мейл
95
0
 
31
 
! Отговори
opps преди 8 години
Първо : Като какви се явяват тези?Адвокатска кантора ли са? Ако ДА - защо не са РЕГИСТРИРАНИ КАТО ТАКАВА????Ако НЕ - на какво основание защитават/обвинянат ТРЕТИ СТРАНИ /Аз мога ли да обвиня някой с когото нямам никакво отношение/ Имам идеи за 2-3 иска...Второ - НЯМА ЛИ някой кадърин юрист патриот в тази държава за да направим колективен иск за ПОДВЕЖДАНЕ - няма нищо ХЕРЗИНКСКО в тази престъп*на организация...ПОДВЕЖДАТ!Да се проверят от данъчните за ФИНАНСИРАНЕТО и плащането на данъците...
94
9
 
21
 
! Отговори
@ 108 преди 8 години
Хората се раждат равни , дори се разждаме с еднаква езикова система (виж Чомски) оттам нататък обществото , в което живеем ни оформя като характери , нещата които ни се случват могат да отключат или не дадени реакции (ако сме генетично обременени с нещо). БХК са абсолютно прави в случая , независимо какъв е този на земята , никой няма право да рита един беззащитен човек , да го унижава и ругае , само ми се иска да действат толкова остро и в хилядите случаи на насилие над етн. българи !
93
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кой ви е излъгал, че хората се раждат равни? Равни по какво? По ум, по рефлекси, по ***? Не сме равни и никога не сме били. В момента "малцинствата" ползват привилегии на база етнически произход и се използват за контрол на вътрешнополитическата обстановка в полза на едни или други политически цели. Всичко е демагогия и манипулация. А БХК и еничерчетата, дето са в него са просто ръжена в чужда ръка.
92
1
 
38
 
! Отговори
анонимна. преди 8 години
Абе Вие от БХК още ли сте живи и още ли мърдате.?! До кога Вие ще се опитвате да слагате ред в нашата държава- казвам нашата , а това значи , че Вие не сте част от нея.Продажници
91
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези се ОЛЯХА.Навремето Путин много далновидно забрани забрани това НПО и ги изрита с шутове от Русия. Дали някой от нашите пишман политикани някога ще има смелостта да направи нещо подобно и да защити българите от тези измислени антибългарски НПО-та?Веднага ще гласувам за него.
90
2
 
50
 
! Отговори
до БХК преди 8 години
Искаме ОФИЦИАЛНО мнението на БХК за убийствата, побоищата, извършени от РОМЧЕТА-ЧУДОВИЩА на възраст 8-12 години( започнали преди няколко години!! Чувате ли БХК??) И какво наказание се дава на "РОДИТЕЛИТЕ"-ЧУДОВИЩА???Какво ще кажете и ще ЗАЩИТАВАТЕ ли УБИТАТА жена от ромчетата ПРЕДИ няколко години и пребитият възрастен/Ще платите ли лечени и рехабилитация, защото "РОДИТЕЛИТЕ-РОМИ-ПРЕСТЪПНИЦИ" нямат пари.А БХК защитава СПРАВЕДЛИВОСТТА????
89
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
обикновена хулиганска проява,любопитно ми е обаче ако нападателя беше ром а пострадалия българин, дали щяха да го защитят
88
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БХК са всичко друго, но не и българи!!! Те работят срещу България и българите. Нека на съвестта им тежат стотиците ограбени, пребити и убити.
87
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
абе те да ги налазят тия ми ти могамби в някое ромско гето ,че ще видят тогава едно Хелзинки...и един комитет
86
0
 
26
 
! Отговори
123 преди 8 години
няма какво да го защитават ,то всичко е ясно и заснето - само си правят реклама