Язовир преля, заля с вода общините Хайредин и Мизия

Евакуирани са къщи, няма опасност за хората
Обновена: 8 май 2016 08:09 | 8 май 2016 07:30, Красимир Ангелов
41
Язовир преля, заля с вода общините Хайредин и Мизия
Снимка: Булфото, архив

Бедствено положение е обявено от късно събота вечер в общините Хайредин и Мизия заради преливането на язовир Рогозен-1, вследствие на обилните валежи, съобщиха от Областната администрация във Враца.

Още по темата
В 20.34 часа в събота вечер в Областна администрация – Враца е получена Заповед на Кмета на Община Хайредин, с която е въведен в изпълнение Общинския план за защита при бедствия в частта "Наводнения".

Със Заповед на Областния управител на Област Враца е обявено бедствено положение в общините Хайредин и Мизия, считано от 21.00 часа на 7 май до 21.00 часа на 9 май .

От областната администрация напомнят на гражданите на Област Враца, при необходимост да се обаждат на единния европейски номер 112, за да могат компетентните органи да оказват необходимото съдействие.

Заради бедствието министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова още снощи отпътува към село Рогозен по разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов, съобщи пресцентърът на МВР. На място тя се запозна с оперативната обстановка след преливането на язовир Рогозен и предприетите превантивни действия.

След проверката си Бъчварова посочи, че предприетите действия за намаляване последствията от разрушаването на преливника на язовир "Рогозен-1" са правилни и навременни и няма непосредствена опасност от наводнения за населението.

Тя провери на място работата на аварийните екипи заедно с областния управител на Враца Малина Николова и кметовете на общините Хайредин и Мизия. Министър Бъчварова подчерта, че ако тези действия са били започнати днес, те не биха били ефективни.

В събота следобяд от община Хайредин са подали съобщение в областния кризисен щаб във Враца, че водите от язовир "Рогозен-1" преливат през преливника, а коритото на преливника е започнало да се разрушава. Областният управител е свикал Областния съвет за защита на населението. На място са изпратени екипи на регионалната служба "Пожарна безопасност и защита на населението", мобилизирана е и тежка техника, с която да се насипва каменна фракция, за да се намали водния поток и разрушаването на преливника. Мощни хидропомпи продължават и в момента да източват язовира, за да спадне нивото му.

Обявено е частично бедствено положение в общините Хайредин и Мизия. Евакуирани са 30 домакинства от селата Бързина и Ботево. Следи се постоянно и нивото на язовир "Бързина", който се намира под язовир "Рогозен". Министър Румяна Бъчварова поиска от кмета на община Хайредин Тодор Алексиев да представи проект за авариен ремонт на язовир "Рогозен" пред Междуведомствената комисия за защита на населението към Министерския съвет. Тя посети и град Мизия, където се срещна с кмета Виолин Крушовенски и се увери, че няма непосредствена опасност от наводнение на града.

В Мизия още е пресен споменът на черния 2 август 2014 година, когато десетки останаха без своите домове след водната стихия в града. При потопа тогава загинаха двама души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 2ако няма проект, няма и европейски финанси за "усвояване"!
1
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Министър Румяна Бъчварова поиска от кмета на община Хайредин Тодор Алексиев да представи проект за авариен ремонт на язовир "Рогозен"-- Хахахах каква пародия - когато стената на язовира е паднала - то тогава искаме проект )) -какви "ПРАВИЛНИ " деиствия на Бъчварова )) ---Министър Бъчварова подчерта, че ако тези действия са били започнати днес, те не биха били ефективни.