Спасиха млад екземпляр белоглав лешояд в Монтанско

Неизвестни поискаха откуп, за да върнат птицата
18 май 2016 15:44, Анисия Иванова
1
Спасиха млад екземпляр белоглав лешояд в Монтанско
Снимка: Зелени Балкани

Еколози спасиха млад екземпляр от защитения вид белоглав лешояд(Gypsfulvus). Това съобщиха от Районната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Плевен.

Сигналът е подаден в инспекцията от сдружение "Зелени Балкани". Птицата е намерена от жител на Луковит в безпомощно състояние в местността "Голия връх". При огледа е констатирана жълта маркировка на крилете с изписан с черни букви номер К9R, жълт пръстен на левия крак с номер К9R и метален пръстен с номер 1113690 на десния крак.

От Зелени Балкани съобщиха, че при постъпване на сигнала са им поискали откуп, за да върнат птицата.

По марката е установено, че лешоядът е женски е пусната през април т.г. от адаптационната волиера в района на с. Долно Озирово, област Монтана, на територията на Природен парк "Врачански Балкан".

"Вчера получихме сигнал, че лешояд с крилна марка вероятно е уловен в района на Луковит. Когато звъннахме, за да проверим сигнала, ни разказаха, че лешоядът е изскочил от храст, нападнал е домашно куче и е „избягал” отново към храста. Собственикът на кучето поиска награда, за да „провери” дали птицата е все още там", пишат от Зелени Балкани.

Тази история никак съответства на поведението на лешоядите, които в никой случай не нападат живи животни, нито пък се „крият в храстите”. На следващия ден „загрижените” граждани отново се обаждат на еколозите да кажат, че са „спасили” птицата и искат пари.

Екипът на Зелени Балкани незабавно се свързва с РИОСВ Плевен, които организират спасителната операция. Служителите на РИОСВ Плевен правят инсценировка, при която става ясно, че птицата е била уловена на сметището в Луковит, където най-вероятно е спряла, привлечена от изхвърлена мърша.

Законът за биологичното разнообразие забранява улавяне или убиване на защитени видове, преследване или обезпокояване на екземпляри, унищожаване или вземане на яйца, припомниха от РИОСВ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: РИОСВбелоглав лешояд
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
3
 
! Отговори
Любо преди 7 години
Дет се казва " Де е Ямбол , де е Стамбул "