Българин мотика не ще, за полето наемат албанци

Наши овчари и трактористи не искат да работят за 800 лева
20 май 2016 08:00,
124
Българин мотика не ще, за полето наемат албанци
Снимка: flickr

Сериозна криза за работници по нивите има в Пиринския край. В началото на сезона много земеделски производители се чудят откъде да намерят работна ръка, за да успеят да обработят и приберат продукцията. Много хора от селата в района се трудят в Гърция, Германия, Англия.

"Положението е тежко. Чудим се откъде да намерим кравари, овчари, трактористи. Давам заплата от 700-800 лева плюс храна и подслон, но няма желаещи. Принудих се да взема от гръцки колеги телефонните номера на албанци. В южната ни съседка те са основна работна ръка по полето, много са работливи. Ще наема двама работници от Албания", заявява за "Стандарт" фермерът от Хаджидимово Иван Сабахлъков.

Тенденцията обаче е плашеща с липсата на родни труженици по земеделските ниви. До 2-3 години няма да има достатъчно хора, които да обработват земите и да се грижат за животните.

Затова примера на Сабахлъков за внос на работна ръка ще последват и други земеделски производители и фермери в Пиринския край.

"Основно идват да търсят заетост или социално слаби хора, или пенсионери. Те обаче не си дават много зор и са непостоянни. Потрудят се 2-3 дни, видят, че не е лесно, и се откажат, защото си имат сигурни доходи - социални помощи или пенсия", твърди Сабахлъков.

"Тези, които са работливи, предпочитат да отидат в чужбина за по-високи надници. Тук остават ромите и мързеливите, които искат много пари, но за малко свършена работа", смята фермерът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
2
 
39
 
! Отговори
до 83 преди 7 години
Прав си, брат! Проблема е, че голяма част от българите не могат да си направят елементарната сметка...
77
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лоша ракия и хубава мотика НЯМА
76
2
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво има да се чудите бе Работодатели ! Вдигнете заплатите и и ще се намерят желаещи, и албанци няма да ви работят дълго ясно е
75
2
 
48
 
! Отговори
Мързел преди 7 години
До Анонимен 83Щото те албанците не се натискат да работят в Германия. Натискат се и още как! Даже за бежанци се натискат, което е смешно, защото те са победителите от войната в бивша Югославия. Но германците, които приемат хора от кол и въже, сега отказват на албанците. Това се крие зад "Няма да приемаме хора от Западните Балкани."
74
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И в Пиринско има църкви за разрушаване като в Косово.
73
29
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мързелив народ сме станали и това си е... Отива да работи в Германия и вика аз взимам 2000 евро заплата, от които 1000 дава за квартира 500 за ядене, 200 за сметки и като дръпне чертата взима това, което ще взима в България, ама друго си е да лижеш дупарата на чужденеца.
72
3
 
50
 
! Отговори
Не може преди 7 години
До чичо ГошоАма той и право няма да внася албански работници, чичо Гошо. Има си закон. Албанските граждани просто нямат право да работят в България. Сега излиза някакъв и без да се крие от никого, казва: намислил съм да наруша закона. И се ослушва - ако мине, мине. Всичко ще се разводнява в приказки кому колко плащат и не плащат, сякаш закон няма.Той не ме безпокои, но зад него най-вероятно стоят съмнителни мрежи.
71
4
 
55
 
! Отговори
Спомняте ли си преди 7 години
11 октомври 1999 година. Мисията на ООН в самия център на Прищина. Българинът Валентин Крумов едва преди няколко часа е пристигнал в Косово, за да работи като служител в международната мироопазваща мисия. Пред самата мисия го спират група албанци и го питат колко е часът. Той най-наивно им отговаря на български. Албанците буквално го линчуват, пребиват го, после го застрелват. На метри от мисията, пред очите на колегите му. Затова, че е казал 2 думи на родния си език.Да внесем албанци?
70
4
 
54
 
! Отговори
Мнение преди 7 години
Земеделците трябва да им е ясно едно - ако разчитат да наемат хора само за жътвата за 2 месеца - АМИ НЯМА ДА НАМИРАТ. Да спрат да правят луксозни лични разходи, а да плащат целогодишно заплати и то добри, защото не всичко е печалба, бизнеса е и отговорност. Иначе естествено, че ще отида в Германия за 8-9 месеца пролетта до есента и хем ще съм живял там без лишения, хем и ще съм спестил 6-7 хиляди евро. И после зимата тук ще си мъркам като котарак на топло и хич не ми дреме за бизнеса тук.
69
2
 
61
 
! Отговори
чичо Гошо преди 7 години
Този бизнесмен от Пиринско *** ли е?Да внесеш албанци е все едно да вкараш ислямисти!Освен това те се занимават само с *** и наркотици.А са влезли,а е загинало селото.Но на нашите чорбаджии какво им пука?Важното е пара да пада!
68
2
 
38
 
! Отговори
Евроатлантик преди 7 години
Като членове на ЕС, на България не и трябва селско стопанство, можем да внасяме от Холандия или Франция. Сега технологиите са много напреднали, има селскостопански машини които правят почти всичко, само страна като Дания където едва няколко процента работят в селското стопансво може да произведе толкова много, че да залее цяла Европа със селскостопаснки продукти.
67
3
 
46
 
! Отговори
Само питам преди 7 години
Тези албанци коя българска служба ще ги регистрира?
66
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За 800 лева на село ще работят ако беше постоянна и сигурна работа с перспектива за подобряване и развития на стопанството. Но не и за 2-3 месеца да се вдигнат на друго място където не живеят да работят аргати на чорбаджията и после аут. Ама какво да се прави - капитализъм и пазарна икономика - най-съвършената система. Но има един начин д се накарат да работят и това ще стане - народът трябва още да обеднее и оскотее, и тогава хората ще тръгнат на "гурбет" за 800 лева.
65
4
 
35
 
! Отговори
До Анонимен 73 преди 7 години
Тръщка от смях, важното е, че е руски - знаи наш, православен а не някакъв имериалистическо-капиталистически трактор. А и му плащат на тролчета да величае СССР- то и да плюе по гнилия запад.
64
1
 
42
 
! Отговори
Сульо преди 7 години
Значи тъй, аз искам да внеса работници от страна, която не е в ЕС, решавам и си внасям. Прецених, че ми трябват, внасям си, кво толкоз. Законо е врата у поле.
63
2
 
46
 
! Отговори
Предателство преди 7 години
До Анонимен 70Те изместват македонците, като ги тормозят. Където се заселят, почват да тормозят неалбанците, които се виждат принудени да продадат къщи и имот на ниски цени и да се преселят другаде. На кланов принцип къщите им ги купуват пак албанци и така. Нещо като поевтиняването на българските къщи до *** квартали.Умственият труд е по-значим. Може някой да се съсипва от нискоквалифициран труд, да е трудолюбив по начало, но в обществото следва да просперира образованият.
62
1
 
45
 
! Отговори
Гърт преди 7 години
Дайте да прескочим до Косово, да видим как е там, пък после да внасяме косовари и други албанци.
61
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 26г.Къде си видял по агроизложенията Беларус да тръшка някого, аз не се сещам.
60
9
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе вие нормални ли сте? 800 лв, без разходи за жилище на село са повече от достатъчно! Да в Англия дават повече, но там имаш и други разходи и най-важното, ако баща ти е на смъртен одер или детето ти се разболее на хиляди километри кво праим???С 800 лв и в София може да се живее... а за село да не говорим!!!!Мъка, даже и бежанци си нямаме да ги хванем да побачкат..
59
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ПредателствоА ти какво искаш?Земя да не работиш, деца да не гледаш, обаче по-работливите и по-плодовитите да не те изместват?