За ромска къща - по 500 кв.м от общината... безвъзмездно

В община Върбица има 10 000 жители, ром е всеки 4-и
Обновена: 24 май 2016 15:35 | 24 май 2016 15:28, Екип на Dnes.bg
136
За ромска къща - по 500 кв.м от общината... безвъзмездно
Снимка:Булфото, архив

В малкото планинско градче Върбица, което има близо 4000 жители, около 70% според местната статистика са роми. Другите 30% са българи и турци. В община Върбица с 10 000 жители, съотношението е друго - ром е всеки 4-и.

В град Върбица социалните конфликти са рядкост, защото повечето роми имат препитание. Най-голяма част от тях са музиканти. Колко точно е броят на ромските оркестри, никой не знае, на всеки празник са нови, но със сигурност са няколко десетки. Във всяко семейство има по няколко поколения музиканти.

Оркестрантите живеят в Музикантска махала. Някои свирят из Европа, други по заведения у нас, трети - на улицата. Миналата година три местни деца бяха приети в музикалното училище в Котел.

"Това са новите музиканти, не са само слухари", похвалиха се от общината пред "24 часа".

Друга част от ромите тук живеят в кв. "Трошка". Те са търговци, фермери, животновъди, има и безработни. Повечето къщи са незаконни, но към тях има търпимост и от общината, и от населението.

Общинският кмет, 36-годишният Мердин Байрям, който управлява втори мандат, още преди да го спечели, обеща на ромските семейства безвъзмездни парцели от по 500 кв. м, с отстъпено право на строеж, за да си построят законни жилища. Това вече е включено и в общия устройствен план (ОУП) на общината, където такива парцели за фамилни жилища ще се дадат в няколко точки на града, а не в ромските гета. Общественото обсъждане на целия ОУП предстои.

Вече няколко години общината поема 70% от издръжката в детската градина за 2-о и 3-о дете във всяко семейство, както и на децата в неравностойно положение.

На тазгодишния Международен ден на ромите – 8 април, организиран от общината, най-голям интерес предизвика конкурсът "Дрехите на моите деди". Млади девойки се бяха облекли като техните предци.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За да разберете бъдещето на България може да прочетете историята на Прищина, например.Това населено място част от Югославия преди войната е било с население около 150 хил.След войната населението е 700 хил.като 75% са етнически АЛБАНЦИ,да се чуди човек откъде в Югославия са се появили албанци?
37
6
 
14
 
! Отговори
луканката преди 7 години
така наречените роми които са си направо от затвора не ги е страх , защото там те са много и са задружни. Ако българин влезне при тях веднага го правят булка
36
0
 
24
 
! Отговори
Край преди 7 години
В Трансилвания няма магистрали - има китни селца с хора които си работят земята. Имат по 100-300 декара земя гледат коне крави, овци и градини. Празно село няма и училища има във всяко село. НЕ СА БОГАТИ живеят прилично и гладни няма. Много роми има и живеят по същия начин. Можеш да видиш по беличко и по тъмничко дете с раници да се връщат от училище и да си разппавят некив истории. Не е земния рай - но го сравнете с българските села. Това ни е подарък от позмелената реформа на Анастасия Мозер.
35
0
 
40
 
! Отговори
R.I.P. Bg преди 7 години
С България е свършено.
34
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Кой не скача е червен! Демокрация! Демокрация!"Наскачахте ли се?Има да го търсите оня гнилия социализъм, дето детето ви си играеше до късно пред блока, с ключ на врата, и никой не му минаваше през ума да го отвлича, бие, изнасилва и ли дрогира.А сега -примирете се-бъдещето на тази псевдо държава го определят тези на снимката, вие само плащате данъци, такси и каквото поискат.
33
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защото русияните под прикритието на "социалната справедливост" вече 26 години късат от плътта на българския народ подпомагани от своите слуги русопатите в България.
32
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лошото е че след десетина години ще сме 50 на 50 .....с братята, и тогава дупе да ни е яко
31
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На кой българин са дали безвъзмездно парцел от по 500 кв. м, с отстъпено право на строеж, за да си построи законно жилище? Защо безвъзмездно само за малцинствата - защото са по- мързеливи ли
30
25
 
4
 
! Отговори
Край преди 7 години
*** ромофобски изказвания и липсата на всякаква идея за справяне с ромския проблем на България. Вижте се как си катерите колите по тротоарите "защото няма място" и се попитайте това дали се различава много от "крада щото нямам работа" на ромите. Харесвате ги или не ромите няма да изчезнат - ще трябва да живем с тях. И в америка да идете и Лондон и Париж даже по черни роми ще са ви комшии.
29
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре, преглътнете си гордостта и дайте да формираме НПО за защита на интересите ни по места.Този казус с раздаване на общинска земя трябва да ни насочи към искане земята под построените блокове да бъде дадена безвъзмездно на съкооператорите след като сме равни пред закона.Не може да се разчита на партии.Трябва да се защитаваме квартал по квартал.
28
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
но защо само за ромите,а за българите какво-сметката ли
27
7
 
27
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Долу Европейския *офилски съюз !Вън България от НАТО и ЕС !Дружба с братска Русия !БЪЛГАРИЯ за българите !!!
26
0
 
10
 
! Отговори
акуд преди 7 години
това ми прилича на двоен стандарт. но ако искате може и да го отречете. аз ставам престъпник по -изгодно е по тези земи. ще чакам ромите да станат още повече и ще гледам сайра как ще събирате данъци да издържате институцийте и същите малцинства . много ще се смея или пък можеби ердоган ще е завладял българия по това време и ще брой безвъзмездно всеки месец по хиледарка на всяка бр. малцинство :):):)
25
0
 
17
 
! Отговори
Бюджет 2016г. преди 7 години
За пръв път той надвишава 10 млрд. лв. За соц помощи..... 10 млрд за соц помощи!!!! Изводите на вас оставям... Много ми е интерестно какво ще работят тия хора? Нито образование нито възпитание.. Жилязу няма.... Сега убиват по селата стари хора за 5 лв.. Накрая ще стане това, което не искам да става... А то ще е страшно... Горко и Тежко на всеки на тези територия.....
24
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до това бясно размножение я докараха типовете от БСП със социалните си политикипригласяха им и други предатели.Сегашните са същите ла...на.Продължавайте да гласувате за тяхи да псувате патриотите.
23
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз съм етническа българка на 50г. и си спомням, че моите родители изплащаха "въздушния" си апартамент близо 30 години.Въздушен, защото земята под блока е общинска.Драги съетнически българи, в една друга категория БГ граждани-тези между 0-10г възраст вашите потомци са малцинство.Хубаво е да се учреди партия защитавща интересите на БГ етнос отсега.
22
0
 
18
 
! Отговори
Професор преди 7 години
Вижте сега. Навсякъде ги толерират ромите. Такъв стана света. Примерно преди година един известен комик в Турция се направи на Ердоган..ама прилича досущ на него и уж прави изказване в ромска махала. После "Ердоган" се сепва - откраднали му портмонето..Та заради тази шега му спряха предаването на човека и го осъдиха там за някакви пари. Ревнаха разни организации за правата на човека защото изкарал ромите крадци. И в Европата е същото. Толерират се такива неща, жени с бради, травестити, абе всичко гадно се толерира.
21
2
 
11
 
! Отговори
Край преди 7 години
И да. Когато дадете на ромите блок с апартаменти обаче нямат поминък най вероятно ще му върнат арматурата на вторични суровини. Всеки който няма нищо е потенциален престъпник.
20
2
 
16
 
! Отговори
Край преди 7 години
Не става въпрос за привилегии за ромите - българите също не живеят добре в България. Трябва да се подреди държавата така че ресурсите на страната да се ползват от всички. Земята ни може да храни 20милиона а в момента има деца дето замръкват гладни /и български също/. Това не е нормално. Това не ми харесва.
19
0
 
13
 
! Отговори
Резултат преди 7 години
В много градове дават на ромите даже цели жилищни сгради, а след една година в тези сгради магарета,кози,агнета, кокошки и роми водят съвместен живот.