За ромска къща - по 500 кв.м от общината... безвъзмездно

В община Върбица има 10 000 жители, ром е всеки 4-и
Обновена: 24 май 2016 15:35 | 24 май 2016 15:28, Екип на Dnes.bg
136
За ромска къща - по 500 кв.м от общината... безвъзмездно
Снимка:Булфото, архив

В малкото планинско градче Върбица, което има близо 4000 жители, около 70% според местната статистика са роми. Другите 30% са българи и турци. В община Върбица с 10 000 жители, съотношението е друго - ром е всеки 4-и.

В град Върбица социалните конфликти са рядкост, защото повечето роми имат препитание. Най-голяма част от тях са музиканти. Колко точно е броят на ромските оркестри, никой не знае, на всеки празник са нови, но със сигурност са няколко десетки. Във всяко семейство има по няколко поколения музиканти.

Оркестрантите живеят в Музикантска махала. Някои свирят из Европа, други по заведения у нас, трети - на улицата. Миналата година три местни деца бяха приети в музикалното училище в Котел.

"Това са новите музиканти, не са само слухари", похвалиха се от общината пред "24 часа".

Друга част от ромите тук живеят в кв. "Трошка". Те са търговци, фермери, животновъди, има и безработни. Повечето къщи са незаконни, но към тях има търпимост и от общината, и от населението.

Общинският кмет, 36-годишният Мердин Байрям, който управлява втори мандат, още преди да го спечели, обеща на ромските семейства безвъзмездни парцели от по 500 кв. м, с отстъпено право на строеж, за да си построят законни жилища. Това вече е включено и в общия устройствен план (ОУП) на общината, където такива парцели за фамилни жилища ще се дадат в няколко точки на града, а не в ромските гета. Общественото обсъждане на целия ОУП предстои.

Вече няколко години общината поема 70% от издръжката в детската градина за 2-о и 3-о дете във всяко семейство, както и на децата в неравностойно положение.

На тазгодишния Международен ден на ромите – 8 април, организиран от общината, най-голям интерес предизвика конкурсът "Дрехите на моите деди". Млади девойки се бяха облекли като техните предци.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
12
 
9
 
! Отговори
Край преди 7 години
Пишештите тук искат някакси ромите просто да изчезнат- няма как това да стане. Проблема не е в ромите. Проблема е в нас българите - ние не съумяваме да подредим държава.
17
1
 
28
 
! Отговори
до край преди 7 години
Всички с БГ паспорти са български граждани, откъде накъде твоят етнос/ ясно е че си ром/ ще ползва привилегии?
16
5
 
12
 
! Отговори
Край преди 7 години
Не съм виждал скоро българин да пасе крави, овци или да ходи да бере рози по Казанлък или череши по Кюстендилско. Кметът на Белово продаде 17хил. декара общинска земя на варненска фирма. ПАК ПШЕНИЦА ще се сее. Големия комбайн и субсидията и още един двама милионери. Тези 17 хил. декара можеха да хранят 100-200 семейства. Парадокса - Земеделските партии и хляба /пшеницата/ убиха българското село.
15
0
 
26
 
! Отговори
Професор преди 7 години
В Ямбол им дадоха цял блок ама после се наложи да ги махнат оттам защото блока остана без желязо.На рома и небостъргач да дадеш след време ще остане само стъклото. Има изключения..е случва се през Февруари 25 градуса и сняг през Април. Но Февруари си е Феврурари, Април си е Април..ромът си е ром.
14
0
 
27
 
! Отговори
Rosen преди 7 години
Заради новини като тази почти всичките ми приятели/ки са вече зад граница .. Скоро и аз и малкото , които сме останали .. До 10 год. ще е страшно .. Меко казано
13
6
 
13
 
! Отговори
Край преди 7 години
Когато ромите имат своя поминък, своя дом тогава ще имат и страх от закона. Съобразяваш се с правилата когато можеш да загубиш нещо. Ромите в Унгария в Трансилвания и Сърбия са много по-интегрирани от нашите. Нашите роми се върнаха в каменната ера.
12
18
 
2
 
! Отговори
Край преди 7 години
Оземляването ще създаде поминък на ромите когато имат и дом ще станат нормални граждани като мен и вас. Този процес трябва да върви с жестоки наказания за кражба. С морков и тояга всичко се постига.
11
1
 
13
 
! Отговори
Край преди 7 години
Необходимо е и да се опростят процедурите за строеж на собствен дом. В момента преди първа копка ще си похарчил 10-12хил лева за проекти и всякакви разрешения. Много са малко и българите които могат да си построят законно къща за да си подслонят децата.
10
27
 
0
 
! Отговори
Край преди 7 години
За да я има България е необходимо ОЗЕМЛЯВАНЕ на всички които искат да работят земеделие и животновъдство с по 100-200 декара земя. Конфискация на всички изоставени къщи по селата и предоставянето им на хора които искат да живеят там и да работят земеделие. България може да храни 20 милиона а сега деца ровят в кофите за храна. В голямата си част тези хора са роми. И в момента основно роми гледат животни и работят по полето.
9
4
 
8
 
! Отговори
Римски Швед преди 7 години
Да живее Ромели я на три морета!
8
0
 
16
 
! Отговори
Бог да я прости BG преди 7 години
Амин
7
0
 
27
 
! Отговори
Споко преди 7 години
До охСпоко - като изчезнат българите само хора ще има - все пак ромите са певци и артисти - е няма кой да има да внася данъци за да може да се дават къщи на ромите ама няма проблем
6
0
 
38
 
! Отговори
Хах преди 7 години
И аз искам 500 кв на брега на морето. Пародия
5
0
 
0
 
! Отговори
Професор преди 7 години
до 4 беше коментара.
4
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво става бе?* са около милион и половина и както се решили ще им подарите земята ни, така ли? А на българите????
3
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма го Саркози да ги интегрира, то навремето апартаменти им даваха и кво ли не.
2
1
 
49
 
! Отговори
искам новини преди 7 години
Охххх,успокойх се...Сутринта започнахме с новини за Бочето...Преди малко прочетох за дежурната катастрофа този път с мотор и лада ...А за следобяд разбира се новини за .....Роми!!!!Остава и новина за времето и всичко си е както трябва!
1
0
 
95
 
! Отговори
Въпрос до БХК преди 7 години
Само да попитам. Това не е ли дискриминация спрямо българите?