КАТ лови джигити: По 600 на седмица без книжки!

Броят на неправоспособните водачи нараства последните години
25 май 2016 08:14,
28
КАТ лови джигити: По 600 на седмица без книжки!
Снимка: архив, Булфото

Близо 600 шофьори на седмица са хващани от КАТ без книжка, показват данни на парламентарната транспортната комисия и органите на реда. Тревожното е, че тенденцията за ръст на неправоспособните водачи се запазва.

Ако през 2013 г. тези водачи са над 18 хил., то през следващата година броят им нараства двойно до 25 хил. В това число влизат шофьори, които са без книжка или карат автомобил, за който нямат нужната квалификация.

Законодателите предлагат по-висока глоба за нарушителите – сега най-голямото наказание е 300 лв.,предлага се то да стигне 5000.

"Има хора които имат книжка, но не си я носят или нарочно отказват да си я дадат, защото нарушенията които са направили може да доведе до отнемането на книжката", коментира пред bTV председателят на транспортната комисия Настимир Ананиев (РБ).

Същевременно в транспортната комисия са се оплакали и граждани, които правят класация на най-опасните пътища у нас.

В посочените досега 14 трасета има топ 7 на най-рисковите. Сред тях попада пътя Русе –Бяла с над 230 катастрофи за миналата година. В черната класация са и пътя Пловдив – Асеновград, както и Бургас – Варна.

В класацията със 157 произшествия за 2015 г. е и трасето Пловдив – Хасково.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
??? преди 7 години
В момента КАТ прилага закона примерно при 1 на всеки 50000 нарушения. Какъв е смисъла в закона да се записват все по-безмислено високи наказания при тази ситуация? То и сегашните наказания са прекомерно високи.
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хора, в момента в БГ ако те хванат в нарушение е по лесно да дадеш 20-50 лв. на място и да си нямаш проблеми. Ако искаш по законовия път да си плащаш глобата, ще ти вземат книжката ще ти дадът един АКТ с който да караш и ще те разкарват 4-5 пъти до КАТ за да ти го презаверяват. Там на гишето една лелка ще те гледа накриво, все едно си най-големия престъпник, докато накрая не ти писне и ги заплашиш със съд. Чак тогава ще се намери постановлението, ще си платиш глобата и ще си получиш книжката.
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проблемът не е в размера на наказанията, а в неприлагането на наказанията записани в закона. Ако ще и смъртна присъда да има записана в закона, пак ще се увеличават нарушенията, както вече го гледаме 26 години. КАТ си иска по-висок размер на наказанията, за да може да ни рекетира повече, депутатите без да мислят /а и не могат/ вкарват предложенията на КАТ в закона и закономерно става по-лошо. Докато КАТ не започне да прилага закона, както се изисква по закон от контролния орган, ще бъде зле!
18
0
 
3
 
! Отговори
Истината преди 7 години
В парламента пак не са наясно какво трябва да се промени. Толкова ли не могат да си намерят експерти, които да го посъветват. Ясно е, че в КАТ експерти няма и техните съвети винаги водят до влошаване на нещата. Глобата да се вдигнела от 300 на 5000 лева, тея в ред ли са? Какво от това, че в закона пише 5000 лева, вместо 300 лева, когато закона не се прилага от КАТ. Единствените реални резултати ще са по-голям рекет събиран от КАТ, както и още по-малко работа от страна на КАТ, сякаш може по-малко
17
0
 
1
 
! Отговори
до 3 преди 7 години
Турция ли имаш предвид
16
0
 
3
 
! Отговори
До 16 / От 14 преди 7 години
Пак бъркаш. Вземи помисли преди да пишеш. Взех книжка преди около 30 години и не съм спирал да шофирам.Просто не се поддавам на манипулациите на КАТ, както доста други хора. Мога да ти разясня и защо КАТ иска в закона да има все по-високи наказания, но не ми плащат да те обучавам.
15
1
 
0
 
! Отговори
От 11 преди 7 години
До 14Ясно е че караш без книжка. Да разбирам ли вече те е хванало страх дори от постинг в нета, и за това си готов и скачаш на бой.Споко в България няма да приемат такъв закон. Ще има само едно голямо вайкане защо ДРУГИТЕ карат като селани и тъжни статистики за умпели роднини на пътя по празниците.
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КАТ е една паразитна структура, от която почти няма ползи, но вредите са много. Закриването на сегашният КАТ и лустрирането на служителите му, ще има огромен положителен ефект за безопасността на движението в България.
13
0
 
4
 
! Отговори
До 11 преди 7 години
Не, няма да ги оправи. В дълбока грешка си. Причината е повече от ясна: когато на всеки един наказан има милиони и даже десетки милиони ненаказани за същото и по-тежки нарушения, наказания се чувства несправедливо наказан и мярката няма възпитателен ефект.
12
0
 
5
 
! Отговори
Истината преди 7 години
Един умен човек е казал:" Ефективността на наказанието се измерва не със строгостта му, а с неизбежността от прилагането му. "Само дето в КАТ и в парламента умни хора няма и 26 години се правят неуспешни опити с увеличаване на размера на наказанията записани в закона, без тези наказания да се прилагат, да се постигне някакъв ефект. Е, няма да стане, само ще става по-лошо.
11
0
 
2
 
! Отговори
Обективен преди 7 години
Хванали 600 за седмица, но не са хванали поне 60000 за същата тази седмица. Та въпросът е: тези 600 за хвалба ли са или за поредния срам за КАТ?
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
1 Седмица затвор или принудителен обществено полезен труд ще оправи нещата.
9
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва да се олеснят хората, т.е. да не ги разкарват по 10 пъти с постановления до кат, за да им върнат книжките. Отиваш веднъж, плащаш си глобата, вземаш си книжката обратно.
8
0
 
4
 
! Отговори
Krom преди 7 години
Ако КАТ си беше свършил работата, то ... 600 х 4 = 2400 като 2400 х 12 = 28 800 *** в затвора. Или поне с конфискувани возила. Ако КАТ си вършеше работата, след година по българските пътища щяха да никнат само цветя и рози. Вместо миризливи, поръчкови акции. Колко от тези 600 уплашихте или накарахте да изкарат свидетелство? Айде намалете малко хвалбите и се хванете да поработите.
7
1
 
5
 
! Отговори
razgradski pop преди 7 години
не е важно дали ги лови или не...важно е наказанието...
6
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
не разбирам защо не им свалят табелите....толкова е просто....
5
6
 
8
 
! Отговори
Mrmr преди 7 години
Да се премахне платеното обучение и да се плаща само за изпита пред КАТ. Така всеки ще има възможност да покаже уменията си да кара и съответно да се включи в движението. Сега не ми е ясно за какво толкова се плащат по 600 лв за курс? То не са сдружения, то не са фирми - пълни глупости - само и само да опразват джоба на българина. Ако живееш на село и нямаш работа как се изкарват тези пари?
4
0
 
8
 
! Отговори
Нико преди 7 години
"Ако през 2013 г. тези водачи са над 18 хил., то през следващата година броят им нараства двойно до 25 хил.", т.е.2 x >18.000 = <25.000
3
0
 
21
 
! Отговори
Статистик преди 7 години
И никъде не се казва какво става след като ги хванат. Само с хващане не става. Трябва да се знае, че наказанието е неизбежно. А те искат пак по лесния път - с вдигане на глобите. Те и сега не си ги плащат, така, че няма да има абсолютно никаква промяна.
2
2
 
29
 
! Отговори
Жо преди 7 години
КАРАНЕТО на МПС без правоспособност е умишлено злодеяние и трябва да се счита за углавно престъпление.