Лозенец в битка за доброто си име: Морето ни е чисто!

Водата ще се тества всяка седмица – от РЗИ и от независима лаборатория
6 юни 2016 16:05,
89
Лозенец в битка за доброто си име: Морето ни е чисто!
Снимка: gotolozenets.com

Курортното селище Лозенец взима защитата си в свои ръце. Представители на бизнеса, обединени в сдружението "Всички за Лозенец", са решили да наемат лаборатория, която да прави независими проби на морската вода.

В петък лозенчани се събраха в центъра на курорта, за да разберат резултатите от първите проби, които РЗИ-Бургас взе от морето в Лозенец. Показателите бяха категорични - морската вода е чиста, няма наличие на ешерихия коли и ентерококи, няма отклонения от допустимите норми.

Този сезон Регионалната здравна инспекция ще проверява Лозенец всяка седмица, за да може туристите да се чувстват спокойни, че се къпят в чиста вода. От сдружението обаче ще тестват независимо водата втори път, за да са убедени в достоверността на резултатите.
 
"Ние нямаме избор, няма кой да ни защити. Правим го, за да сме по-сигурни. Вече сме убедени, че Лозенец е набеден целенасочено", коментира пред Dnes.bg Таня Желязкова, председател на сдружение "Всички за Лозенец".

Всяка една проба, както и всички документи, касаещи чистотата на водата, ще бъдат качени в нов сайт – www.gotolozenets.com.

"Хората ще могат да се запознаят черно на бяло с всичко, ние искаме да не се притесняват за своята почивка", добави Желязкова.

На 31 май кметът на община Царево инж. Георги Лапчев подписа договор с фирмата изпълнител, която ще изгради съдържателен резервоар за отпадъчни води към старата пречиствателна станция на селото, която бе и причината миналата година водата да се замърси. Фирмата изпълнител ще бъде под постоянното му наблюдение, за да приключи навреме изграждането на съоръжението. "Подписването на този договор ще осигури чисто море за настъпващото лято", обяви инж. Лапчев.

Очаква се компенсаторът да заработи в началото на месец юли, когато започва и активният летен сезон в Лозенец.

"Работи се денонощно. Дъното на компенсатора вече е бетонирано, другата седмица очакваме и цялото корито да е готово", обясни Таня Желязкова.

"Дотогава станцията е напълно достатъчна, за да пречиства водата, тъй като все още няма толкова много хора. На нея също бе направена профилактика, подменени са помпи, направени са проверки по цялото трасе", допълни тя.

По думите й обаче негативните и неверни коментари вече са се отразили на началото на летния сезон. "Сега е затишие. Хората чакат и се информират. По медиите се появиха неверни данни. Преди няколко дни в национална телевизия излезе информация, че плажът на Лозенец е замърсен. Това обаче са резултатите от миналата година. Но казаното е казано, хората вече се объркаха, не знаят на какво да вярват", добави Желязкова.

Днес и министърът на околната среда и водите Евелина Василива коментира пред БНТ, че в Лозенец "има проблем с чистотата". "Това е невярна информация, неподкрепена с никакви документи. Кухи твърдения. Как е възможно в събота резултатите да са отлични, а днес да се твърди точно обратното", попита Желязкова.

"Не знам дали осъзнавате какви щети нанасяте на собствената си страна, на крехката ни икономика, излъчвайки негативни, нерядко тенденциозни репортажи, подкопаващи реномето на българското черноморие", коментира от своя страна във Facebook кметът на селото Мария Василева, по повод твърденията, които обиколиха медиите.

По думите й от няколко години насам Лозенец е обект на подобни атаки. "Не твърдя, че нямаме проблеми, напротив, има много какво да бъде подобрено, много още се иска, за да достигнем до желаното ниво. Но нима не виждате нищо добро?", попита Василева.

Лозенчани обаче не се отказват и са твърдо решени да възстановят доброто име на селото. Туристи, които от години летуват само там, също подкрепят Лозенец, като твърдят, че няма да се откажат от почивката си. "За пореден път се мъчат да провалят сезона в Лозенец! Моето семейство за 13-та поредна година ще почива там и до сега нито веднъж не сме имали здравословни проблеми, породени от водата в морето", коментира във Facebook Полина Митева.

"Догодина ще празнувам 20 години лято в Лозенец на централния плаж. И никой не може да ме спре!", добави и Боян Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
2
 
16
 
! Отговори
Мария Василева преди 7 години
Елате в Лозенец, там където фекала е повече от кефала!
49
2
 
8
 
! Отговори
Ешерихия преди 7 години
Хаха, то такава статия едва ли ще изчисти кафявото име ;)
48
1
 
8
 
! Отговори
Риба Скат преди 7 години
ла*йната в Лозенец, се доставят специално за българските туристи - по време на почивката си, те и за минута не бива да забравят, къде се намират (България) и в какво са затънали. Преди години един склуптор ни беше сравнил с WC, спомням си, че тогава ме заболя така както само истината може да боли.
47
2
 
15
 
! Отговори
Кафяво море е ужас преди 7 години
Преди доста години бях там за 2-3 дни и си беше едно мръсно село с още по-мръсен плаж. Определено е далеч дори от минимума, които трябва да предложи една туристическа дестинация. Става за чалгарчета, пубери и евтини мутрета. Нищо повече.
46
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Избягвам да летувам в Лозенец.Там е свърталище на сифилистични софета.
45
1
 
9
 
! Отговори
А преди 7 години
Как все взимате проби преди да са дошли туристите или след като си тръгнат в края на сезона?
44
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чисто? Колко да е чисто?В сравнение с какво?Ако контролата е от ***, може! Все пак е разредено!
43
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Веднъж пренощувах в Лозенец,където само моята кола не беше със софийски номер.Видях наш Тошко /внука на бай Тошо/ и други известни и неизвестни за мен.Всички говореха за далавери и пари.Един се възмути "ей,кво прай тука тоя бе,в Русе нали имат море".
42
1
 
9
 
! Отговори
летовник преди 7 години
Правете пробите през юли и август, сега каква полза има от тях...
41
1
 
18
 
! Отговори
лайнозенец преди 7 години
Миналата година бях в лозенец за 1 седмица и после лежах 2 седмици с адски болки и повръщане и няма да казвам какво още. Това ми се случва само и единствено в България. Никога повече няма да стъпя в това мизерно село.
40
1
 
15
 
! Отговори
mistyr преди 7 години
Лозенец бе известен с плажа си Хасиента - същият спонсориран от булгартабак . софийската фабрика фалира и сега няма вече курот.Е това е нашето черномориеА какви филии се изливаха миналото лято и колко намаля плажнта ивица тамЖалко за курорта лозенец . Хубаво село беше Но повече няма да има животДа не забравяме комлекса Оазис на кого бе соственос и каква мизерия е сегаПриятно лято Лозенец 2016г.
39
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Късно е чадо! Вече не ни интересува дали е чисто или не. Дестинацията е бяло море, А освен това не може да се вярва на шайка алчни тарикати.
38
3
 
23
 
! Отговори
boby преди 7 години
Естествено, че ще наемат независима лаборатория, и то не каква да е, а такава, че да тества съвсем независимо и резултата да е съвсем независимо правилния. Мда. Специални поздрави на Лозенец и всичките му бизнесмени от Егейско море.
37
3
 
17
 
! Отговори
Цонко преди 7 години
къпете се спокойно, морето е чисто като бабешко дупе!
36
2
 
17
 
! Отговори
Айде сега преди 7 години
"Не знам дали осъзнавате какви щети нанасяте на собствената си страна, на крехката ни икономика, излъчвайки негативни, нерядко тенденциозни репортажи, подкопаващи реномето на българското черноморие", коментира от своя страна във Facebook кметът на селото Мария Василева, по повод твърденията, които обиколиха медиите."А чревните разстройства!!!
35
2
 
15
 
! Отговори
страничен наблюдател преди 7 години
Арнаудов и свитата 16 години крадяха и никаква инфраструктурна инвестиция не извършиха в цялата община,е как да се изчисти това море , "попски плаж" плуват фикалии от незаустени обекти в централната канализация,"Оазис" Корал","Юг",Тарфа" , "Арапя" както Варвара Ахтопол Синеморец и Резово всичко това е заустено директно в морето,а то при завишен капацитет от туристи риска за неговото замърсяване винаги си остава ГОЛЯМ !!!! Не е само проблема в пречиствателната станция Лозенец,кмета Лапчев РАБОТИ
34
8
 
2
 
! Отговори
Кажи бе, страхливец преди 7 години
"Аз па баш те затова ще ходя да почивам на някое село по Родопите. Красота, спокойствие, тишина, дух, море от планини около теб... Дръжте си Бетономорието!"Хайде кажи де, къде ще ходиш? Защо мълчиш? Или просто блъфираш?Хайде кажи. Че да пратим багерите и там.
33
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз па баш те затова ще ходя да почивам на някое село по Родопите. Красота, спокойствие, тишина, дух, море от планини около теб... Дръжте си Бетономорието!"Кажи кое е това тихо и спокойно село в планината. Че ние с едни съдружници търсим красиви места, на които да инвестираме и да строим хотели и къщи за почивки.
32
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ся няколко хотелиерчета ще плащат всяка седмица по 1000 лева на някоя лаборатория, а те ще ходат да гребат вода от Гърция и да викат колко ни е чисто плажчето в Лозенец!!! Еййййй, няма да забравя там съм си карал най-разстроените морета...миналата година минахме с жената и детето за 2 часа на разходка /без да се къпем/ и те пак се по---раха
31
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някой може ли да ми обясни как от хотел на плажа /на морското равнище/, лай но то ще преодолее земното притегляне, ще се изкачи до пречиствателната станция и след това, неутрализирано ще се спусне обратно да морето?