Лозенец в битка за доброто си име: Морето ни е чисто!

Водата ще се тества всяка седмица – от РЗИ и от независима лаборатория
6 юни 2016 16:05,
89
Лозенец в битка за доброто си име: Морето ни е чисто!
Снимка: gotolozenets.com

Курортното селище Лозенец взима защитата си в свои ръце. Представители на бизнеса, обединени в сдружението "Всички за Лозенец", са решили да наемат лаборатория, която да прави независими проби на морската вода.

В петък лозенчани се събраха в центъра на курорта, за да разберат резултатите от първите проби, които РЗИ-Бургас взе от морето в Лозенец. Показателите бяха категорични - морската вода е чиста, няма наличие на ешерихия коли и ентерококи, няма отклонения от допустимите норми.

Този сезон Регионалната здравна инспекция ще проверява Лозенец всяка седмица, за да може туристите да се чувстват спокойни, че се къпят в чиста вода. От сдружението обаче ще тестват независимо водата втори път, за да са убедени в достоверността на резултатите.
 
"Ние нямаме избор, няма кой да ни защити. Правим го, за да сме по-сигурни. Вече сме убедени, че Лозенец е набеден целенасочено", коментира пред Dnes.bg Таня Желязкова, председател на сдружение "Всички за Лозенец".

Всяка една проба, както и всички документи, касаещи чистотата на водата, ще бъдат качени в нов сайт – www.gotolozenets.com.

"Хората ще могат да се запознаят черно на бяло с всичко, ние искаме да не се притесняват за своята почивка", добави Желязкова.

На 31 май кметът на община Царево инж. Георги Лапчев подписа договор с фирмата изпълнител, която ще изгради съдържателен резервоар за отпадъчни води към старата пречиствателна станция на селото, която бе и причината миналата година водата да се замърси. Фирмата изпълнител ще бъде под постоянното му наблюдение, за да приключи навреме изграждането на съоръжението. "Подписването на този договор ще осигури чисто море за настъпващото лято", обяви инж. Лапчев.

Очаква се компенсаторът да заработи в началото на месец юли, когато започва и активният летен сезон в Лозенец.

"Работи се денонощно. Дъното на компенсатора вече е бетонирано, другата седмица очакваме и цялото корито да е готово", обясни Таня Желязкова.

"Дотогава станцията е напълно достатъчна, за да пречиства водата, тъй като все още няма толкова много хора. На нея също бе направена профилактика, подменени са помпи, направени са проверки по цялото трасе", допълни тя.

По думите й обаче негативните и неверни коментари вече са се отразили на началото на летния сезон. "Сега е затишие. Хората чакат и се информират. По медиите се появиха неверни данни. Преди няколко дни в национална телевизия излезе информация, че плажът на Лозенец е замърсен. Това обаче са резултатите от миналата година. Но казаното е казано, хората вече се объркаха, не знаят на какво да вярват", добави Желязкова.

Днес и министърът на околната среда и водите Евелина Василива коментира пред БНТ, че в Лозенец "има проблем с чистотата". "Това е невярна информация, неподкрепена с никакви документи. Кухи твърдения. Как е възможно в събота резултатите да са отлични, а днес да се твърди точно обратното", попита Желязкова.

"Не знам дали осъзнавате какви щети нанасяте на собствената си страна, на крехката ни икономика, излъчвайки негативни, нерядко тенденциозни репортажи, подкопаващи реномето на българското черноморие", коментира от своя страна във Facebook кметът на селото Мария Василева, по повод твърденията, които обиколиха медиите.

По думите й от няколко години насам Лозенец е обект на подобни атаки. "Не твърдя, че нямаме проблеми, напротив, има много какво да бъде подобрено, много още се иска, за да достигнем до желаното ниво. Но нима не виждате нищо добро?", попита Василева.

Лозенчани обаче не се отказват и са твърдо решени да възстановят доброто име на селото. Туристи, които от години летуват само там, също подкрепят Лозенец, като твърдят, че няма да се откажат от почивката си. "За пореден път се мъчат да провалят сезона в Лозенец! Моето семейство за 13-та поредна година ще почива там и до сега нито веднъж не сме имали здравословни проблеми, породени от водата в морето", коментира във Facebook Полина Митева.

"Догодина ще празнувам 20 години лято в Лозенец на централния плаж. И никой не може да ме спре!", добави и Боян Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз па баш те затова ще ходя да почивам на някое село по Родопите. Красота, спокойствие, тишина, дух, море от планини около теб... Дръжте си Бетономорието!
29
2
 
21
 
! Отговори
ааааа преди 7 години
Вече всички знаем за "Код кафяво" от миналата година и ще имаме едно наум. Колкото и да пропагандирате, аз поне 3-4 години там няма да стъпя. Всички познати, които предните години са ходили на море там, винаги да се връщали със здравословни проблеми и с провалена почивка.
28
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми като няма "туристингери" нормално е водата да е чиста.
27
9
 
12
 
! Отговори
мухахаха преди 7 години
Що пишете в български сайтове, бе маляки? Я ни разкажете как руснаците се натръшкаха с ХОЛЕРА на вашето "чисто" море. Още 300 трола да пуснете, пак няма да ви огрее.
26
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не само съм акал лично в Лозенец, ами съм им пикал на плажната ивица, морето си ги прибра мойте фекалии, дръпна ги навътре да се уталожат
25
1
 
13
 
! Отговори
iii преди 7 години
Не мога да си представя, че след 15 дни или месец това "сдружение" ще информира обективно.
24
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
късно е либе, всички с чревните инфекции ще се върнат там... ама друг път
23
3
 
19
 
! Отговори
ЦК на либерастите преди 7 години
Важното е ,че всички брутални и безскрупулни селяни се сдобиха с имоти край Лозенец.
22
2
 
17
 
! Отговори
l преди 7 години
О всичко това разбрах:- имате вече графичен дизайнер, който разпознава Фотошоп-а- взели сте някой лев за статийката- филтрите ви трият думата М р..ъ-сн-а.
21
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лично аз съм акал в морето на Лозенец, така че не вярвам.
20
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма по-гнусно и болестотворно място от село Лозенец! Факт!
19
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А миналата година , когато хората ужасени бягаха от таза морска тоалетна, къде бяхте Вие Всички за Лозенец?
18
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По-мръсно и гнусно място от Лозенвц не знам! Гнусни мазни баници с палмово олио, гнусно фекално море и миризливи селяци!
17
4
 
7
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
миналата година внука ми и другата баба бяха пациенти на поликлиниката влозенец сега бяха пак за една седмица но си носеха вода за пиене и готвене но сега е спокоиноняма хора и не е мрьсно
16
6
 
5
 
! Отговори
бай ганьо преди 7 години
До 14не , от софеа сме
15
4
 
17
 
! Отговори
14 преди 7 години
Как си личи , че си "морски" и хотелчето не върви :)
14
3
 
25
 
! Отговори
бай ганьо преди 7 години
аз това лято ще развивам нов спорт на слънчев бряг. "влизаш сутрин в тоалетната дай дай дай ... пускаш водата и тичаш бързо към плажа да видиш кой е по-бърз Ти или "то" :)"
13
3
 
21
 
! Отговори
Н преди 7 години
И жабурняка на плажа в комплекс Оазис е с кристално чисто вода. Няма съмнение.
12
2
 
27
 
! Отговори
гошо преди 7 години
егати оксимораните са изгенерирали тези:""местни бизнесмени наемат лаборатория да им изследва независимо водата ""- ХА-ХА-ХАТия там мозъците им са мутирали.
11
2
 
25
 
! Отговори
Потърпевщ преди 7 години
Бягайте от Лозенец! Пълно е с инфекции и болвсти! Смрад, фекалии и зараза!