Лозенец в битка за доброто си име: Морето ни е чисто!

Водата ще се тества всяка седмица – от РЗИ и от независима лаборатория
6 юни 2016 16:05,
89
Лозенец в битка за доброто си име: Морето ни е чисто!
Снимка: gotolozenets.com

Курортното селище Лозенец взима защитата си в свои ръце. Представители на бизнеса, обединени в сдружението "Всички за Лозенец", са решили да наемат лаборатория, която да прави независими проби на морската вода.

В петък лозенчани се събраха в центъра на курорта, за да разберат резултатите от първите проби, които РЗИ-Бургас взе от морето в Лозенец. Показателите бяха категорични - морската вода е чиста, няма наличие на ешерихия коли и ентерококи, няма отклонения от допустимите норми.

Този сезон Регионалната здравна инспекция ще проверява Лозенец всяка седмица, за да може туристите да се чувстват спокойни, че се къпят в чиста вода. От сдружението обаче ще тестват независимо водата втори път, за да са убедени в достоверността на резултатите.
 
"Ние нямаме избор, няма кой да ни защити. Правим го, за да сме по-сигурни. Вече сме убедени, че Лозенец е набеден целенасочено", коментира пред Dnes.bg Таня Желязкова, председател на сдружение "Всички за Лозенец".

Всяка една проба, както и всички документи, касаещи чистотата на водата, ще бъдат качени в нов сайт – www.gotolozenets.com.

"Хората ще могат да се запознаят черно на бяло с всичко, ние искаме да не се притесняват за своята почивка", добави Желязкова.

На 31 май кметът на община Царево инж. Георги Лапчев подписа договор с фирмата изпълнител, която ще изгради съдържателен резервоар за отпадъчни води към старата пречиствателна станция на селото, която бе и причината миналата година водата да се замърси. Фирмата изпълнител ще бъде под постоянното му наблюдение, за да приключи навреме изграждането на съоръжението. "Подписването на този договор ще осигури чисто море за настъпващото лято", обяви инж. Лапчев.

Очаква се компенсаторът да заработи в началото на месец юли, когато започва и активният летен сезон в Лозенец.

"Работи се денонощно. Дъното на компенсатора вече е бетонирано, другата седмица очакваме и цялото корито да е готово", обясни Таня Желязкова.

"Дотогава станцията е напълно достатъчна, за да пречиства водата, тъй като все още няма толкова много хора. На нея също бе направена профилактика, подменени са помпи, направени са проверки по цялото трасе", допълни тя.

По думите й обаче негативните и неверни коментари вече са се отразили на началото на летния сезон. "Сега е затишие. Хората чакат и се информират. По медиите се появиха неверни данни. Преди няколко дни в национална телевизия излезе информация, че плажът на Лозенец е замърсен. Това обаче са резултатите от миналата година. Но казаното е казано, хората вече се объркаха, не знаят на какво да вярват", добави Желязкова.

Днес и министърът на околната среда и водите Евелина Василива коментира пред БНТ, че в Лозенец "има проблем с чистотата". "Това е невярна информация, неподкрепена с никакви документи. Кухи твърдения. Как е възможно в събота резултатите да са отлични, а днес да се твърди точно обратното", попита Желязкова.

"Не знам дали осъзнавате какви щети нанасяте на собствената си страна, на крехката ни икономика, излъчвайки негативни, нерядко тенденциозни репортажи, подкопаващи реномето на българското черноморие", коментира от своя страна във Facebook кметът на селото Мария Василева, по повод твърденията, които обиколиха медиите.

По думите й от няколко години насам Лозенец е обект на подобни атаки. "Не твърдя, че нямаме проблеми, напротив, има много какво да бъде подобрено, много още се иска, за да достигнем до желаното ниво. Но нима не виждате нищо добро?", попита Василева.

Лозенчани обаче не се отказват и са твърдо решени да възстановят доброто име на селото. Туристи, които от години летуват само там, също подкрепят Лозенец, като твърдят, че няма да се откажат от почивката си. "За пореден път се мъчат да провалят сезона в Лозенец! Моето семейство за 13-та поредна година ще почива там и до сега нито веднъж не сме имали здравословни проблеми, породени от водата в морето", коментира във Facebook Полина Митева.

"Догодина ще празнувам 20 години лято в Лозенец на централния плаж. И никой не може да ме спре!", добави и Боян Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
30
 
! Отговори
на комшийското море преди 7 години
Още от сега на плажа на Златните мирише на л**на, а сезона едвам започва! Но като има "самоубийци" за родното мутроморие - да ходят! Не е мой проблем.....
9
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
че кой е казал друго! имаше *** ама... водата ги отми както се вика и сега няма ... до ново изхождане :))))
8
2
 
19
 
! Отговори
Гост преди 7 години
Миналата година, два дни преди да затворят плажа, ходих там и водата беше отвратително *** и мътна. Това кампаниите са лоша работа, ще знаете!
7
2
 
21
 
! Отговори
Дисциплинатор преди 7 години
Не мерси.
6
1
 
22
 
! Отговори
Тотален смях преди 7 години
Филтрите ви са направо смешни :) Трият "Мpъсна", а оставят "Загубеняк". Платете на някой да ви ги пооправи, че се излагаме пред чужденците :)
5
3
 
35
 
! Отговори
Фалита е близо преди 7 години
Вече изгонихте българите с пари, сега ще се радвате на хипари, чалгари и мутри. Да ви е честито. Всеки получава това, което заслужава в този живот. Рано или късно.
4
7
 
21
 
! Отговори
винаги недоволен преди 7 години
Морето може и да е чисто ,ама хората не стават
3
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боже, само водата да беше проблем на тоя просташко-мутрески събор. Пълно с *** и ***. Каква почивка в тази скъпотия и теснотия. Простащина и куп гнусни хотели и бетон - леко да не отидем в Лозенец, ***
2
8
 
40
 
! Отговори
Черноморието не став преди 7 години
Глупости! Във всяко по-населено селце (което гордо се е нарекло курорт) водата е брутално *** и трябва да си пълен загубеняк, за да искаш да "почиваш" на Черноморието. Особено, когато Гърция е достатъчно близо. Всеки знае, че в Гърция е 2 пъти по-скъпо и 1000000000 пъти по-добре. Толкова за платените лъжи из сайтове и сайтчета, които разпространяват смешните ни хотелиерти.
1
5
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ако го минете през още няколко фотошоп филтъра може и малко палми да добавите