Лозенец в битка за доброто си име: Морето ни е чисто!

Водата ще се тества всяка седмица – от РЗИ и от независима лаборатория
6 юни 2016 16:05,
89
Лозенец в битка за доброто си име: Морето ни е чисто!
Снимка: gotolozenets.com

Курортното селище Лозенец взима защитата си в свои ръце. Представители на бизнеса, обединени в сдружението "Всички за Лозенец", са решили да наемат лаборатория, която да прави независими проби на морската вода.

В петък лозенчани се събраха в центъра на курорта, за да разберат резултатите от първите проби, които РЗИ-Бургас взе от морето в Лозенец. Показателите бяха категорични - морската вода е чиста, няма наличие на ешерихия коли и ентерококи, няма отклонения от допустимите норми.

Този сезон Регионалната здравна инспекция ще проверява Лозенец всяка седмица, за да може туристите да се чувстват спокойни, че се къпят в чиста вода. От сдружението обаче ще тестват независимо водата втори път, за да са убедени в достоверността на резултатите.
 
"Ние нямаме избор, няма кой да ни защити. Правим го, за да сме по-сигурни. Вече сме убедени, че Лозенец е набеден целенасочено", коментира пред Dnes.bg Таня Желязкова, председател на сдружение "Всички за Лозенец".

Всяка една проба, както и всички документи, касаещи чистотата на водата, ще бъдат качени в нов сайт – www.gotolozenets.com.

"Хората ще могат да се запознаят черно на бяло с всичко, ние искаме да не се притесняват за своята почивка", добави Желязкова.

На 31 май кметът на община Царево инж. Георги Лапчев подписа договор с фирмата изпълнител, която ще изгради съдържателен резервоар за отпадъчни води към старата пречиствателна станция на селото, която бе и причината миналата година водата да се замърси. Фирмата изпълнител ще бъде под постоянното му наблюдение, за да приключи навреме изграждането на съоръжението. "Подписването на този договор ще осигури чисто море за настъпващото лято", обяви инж. Лапчев.

Очаква се компенсаторът да заработи в началото на месец юли, когато започва и активният летен сезон в Лозенец.

"Работи се денонощно. Дъното на компенсатора вече е бетонирано, другата седмица очакваме и цялото корито да е готово", обясни Таня Желязкова.

"Дотогава станцията е напълно достатъчна, за да пречиства водата, тъй като все още няма толкова много хора. На нея също бе направена профилактика, подменени са помпи, направени са проверки по цялото трасе", допълни тя.

По думите й обаче негативните и неверни коментари вече са се отразили на началото на летния сезон. "Сега е затишие. Хората чакат и се информират. По медиите се появиха неверни данни. Преди няколко дни в национална телевизия излезе информация, че плажът на Лозенец е замърсен. Това обаче са резултатите от миналата година. Но казаното е казано, хората вече се объркаха, не знаят на какво да вярват", добави Желязкова.

Днес и министърът на околната среда и водите Евелина Василива коментира пред БНТ, че в Лозенец "има проблем с чистотата". "Това е невярна информация, неподкрепена с никакви документи. Кухи твърдения. Как е възможно в събота резултатите да са отлични, а днес да се твърди точно обратното", попита Желязкова.

"Не знам дали осъзнавате какви щети нанасяте на собствената си страна, на крехката ни икономика, излъчвайки негативни, нерядко тенденциозни репортажи, подкопаващи реномето на българското черноморие", коментира от своя страна във Facebook кметът на селото Мария Василева, по повод твърденията, които обиколиха медиите.

По думите й от няколко години насам Лозенец е обект на подобни атаки. "Не твърдя, че нямаме проблеми, напротив, има много какво да бъде подобрено, много още се иска, за да достигнем до желаното ниво. Но нима не виждате нищо добро?", попита Василева.

Лозенчани обаче не се отказват и са твърдо решени да възстановят доброто име на селото. Туристи, които от години летуват само там, също подкрепят Лозенец, като твърдят, че няма да се откажат от почивката си. "За пореден път се мъчат да провалят сезона в Лозенец! Моето семейство за 13-та поредна година ще почива там и до сега нито веднъж не сме имали здравословни проблеми, породени от водата в морето", коментира във Facebook Полина Митева.

"Догодина ще празнувам 20 години лято в Лозенец на централния плаж. И никой не може да ме спре!", добави и Боян Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
1
 
2
 
! Отговори
Елисавета преди 7 години
От много години ходя с моето семейство на Лозенец и никога не сме имали проблеми.Всичко явно е долна спекулация!!!!
69
1
 
2
 
! Отговори
Петър преди 7 години
До 80 АнонименНе става въпрос за проверките, а за това, че някои медии твърдят, че в момента водата е ***. Това не е вярно и вероятно причината да го твърдят е в нечий интерес.
68
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Набедени ... миналото лято стотици хора се разболяха, защото пречиствателната станция не смогва, а сега се чудят защо им правяг постоянни проверки ...
67
1
 
5
 
! Отговори
Селянин преди 7 години
Не ме интересува морето а софрето , но то е празно като живота в България
66
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
йееее, ще ходим на море във фекалната столица на България! Ням, ням, ням!
65
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До морскияабе въобще по цялото българско кафявоморие е ужасТ!
64
2
 
9
 
! Отговори
морския преди 7 години
Пак е по-добре от кенефското трио Влас, Сл. Бряг, Несебър...
63
7
 
5
 
! Отговори
Циганакис преди 7 години
Тази Таня Желязкова лъже като дърта ***.Хем твърди че са ги набедили,хем коментира ,че излязлата наскоро информация за мръсни води била от миналата година.Тея да ги разправя на 3-те хиляди почиващи които с очите си видяха *яната пяна миналата година на лозенския плаж.Драги ми мутро-хотелиери и друга печелбарска зган,да не мислите,че с един бетониран трап ще си оправите положението?Ако искате пак да ни видите в Лозенец,първо ще оповестите кой замърси водата и как е наказан.
62
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С годините Лозенец толкова западна, че сега там ходят само такива на кафево.
61
2
 
6
 
! Отговори
Петър преди 7 години
До МенПречиствателна станция има от много години, но не е проектирана за толкова хора.Със задържателния резервоар обаче, водата ще може да се пречиства и така *** вода няма да стига до морето.
60
2
 
8
 
! Отговори
Урко преди 7 години
Мен един, доктора *** посъветва да идем баш у Лозенец. Че одим да си наторим лишеите.
59
3
 
7
 
! Отговори
68 преди 7 години
Щом това самовнушение ти помага да приемаш фактите около фалита на ресторантчето - няма проблем. Ние сме бедняци, които няма да ходим дори на басейн. Е, това няма да промени реалността. А тя е, че на Кафяво море ще ходят само най-бедните, а Гърция, Италия, Испания и т.н. ще вземат и тази година няколко милиарда евро от "бедните" българи. И всичко това, заради простотията на БГ хотелиера, който е замръзнал в годините на Балкантурист.
58
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Aзмилия, ами *** на Искъра.
57
10
 
5
 
! Отговори
преди 7 години
Тук май пишат само хора които няма да ходят на море ... даже и в Лозенец.
56
4
 
12
 
! Отговори
Мен преди 7 години
Значи, тия дето изливат л**** в морето, ще тестват водата и ще ни казват, че е чиста. Интересно отпадните води къде отива, щото то морето в лозенец си беше мръсно и предишните години, а не само миналата? Да не би за 1 месец да построят нова канализация и пречиствателна станция?
55
1
 
5
 
! Отговори
Таня Желязкова преди 7 години
До Анонимен 66абе виждам нещо ама май не е корабче. Дървено ли е, че нещо кафенее?
54
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А корабче да виждаш... да минава в очето :) АЙ СИКТИР ВЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ
53
1
 
8
 
! Отговори
Цонко преди 7 години
Аз пък ако бях на мястото на кметицата, щях да се възползвам от ситуацията и да организирам първия в света оупън еар шит фест! Ще го направя малко след фестивала в Каварна, та от там да се спускат направо към шитфеста. Ще бъде велико!
52
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Леле, от страх да не излезе кафяво морето са се престарали при фотошопирането на тая снимка. Изглежда съвсем като в Гърция, където обичат да ходят нормалните хора, необичащи л*на (особено такива с микофони).
51
1
 
14
 
! Отговори
М. Василева преди 7 години
Кефал има по цялото черноморие, фекал има само при нас!