Големият ремонт на Аспаруховия мост ще продължи и есента

Варненци да се готвят за поредната порция задръствания
15 юни 2016 11:50,
3
Големият ремонт на Аспаруховия мост ще продължи и есента
Снимка: архив Булфото

Ремонтът на Аспарухов мост във Варна ще продължи през септември. Това заяви пред журналисти във Варна министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която направи оглед на приключилите ремонтни дейности, предаде  "Фокус”.

Още по темата

"Днес пускаме движението, като точно за два месеца приключи ремонтът на първата част на Аспарухов мост - мостове 1, 3 и 5. За два месеца строителите успяха да направят много сериозни ремонтни дейности, като преасфалтиране, подмяна на хидроизолация и цялостна подмяна на всички фуги и лагери. Това е нещо, което преди да се разкрие мостът, не беше сигурно, че е необходимо. Видя се, че мостът, който не е бил ремонтиран 40 години, има нужда от сериозни ремонтни дейности. Подменени са всички лагери, фуги, хидроизолация, тротоарни конзоли, най-новите технологии от гледна точка на пътната безопасност или т.н. мантинели, като те са поставени, с което да подсигурят максималната безопасност”, заяви Лиляна Павлова.

Тя допълни, че освен отпуснатите от Министерски съвет 5 млн. лева за ремонтните дейности, към средствата е добавена и сумата от 2 млн. лева, която е осигурена от бюджета на Агенция "Пътна инфраструктура”, за да се довършат дейностите, които са се наложили да бъдат осъществени допълнително. Тя посочи, че има пълна готовност ремонтът на моста да продължи през септември.

"Освен тези 5 милиона лева, които ги има към момента, ще бъдат отпуснати оставащите 5 милиона лева, за да можем тази година да направим отсрещното платно или мостове 2, 4 и 6. Изцяло в този участък да се направят пътните ремонти”, допълни министър Лиляна Павлова.

През 2017 г. трябва да започне ремонтът на основната част на моста, а работата ще продължи и през 2018 година. Проблемът е, че съоръжението е много сложно и ще бъде необходимо дейностите да продължават през целия строителен сезон, обясни Павлова. По думите й идеята е движението по моста да бъде прехвърляно двупосочно в едното платно, което обаче означава огромни задръствания. Преди да започнат ремонтните дейности, ще бъдат водени разговори с общината, туристическия бранш и живеещите в район "Аспарухово", допълни Павлова.

Тя уточни, че няма възможност за алтернативен път. Единственият вариант е изграждането на временен път през блатиста местност, но инвестицията не си струва, каза министърът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Neobhodim e vnos na kachestveni spezialisti s praktika
1
0
 
2
 
! Отговори
Аз там преди 7 години
Има отчетлива тенденция един ремонт да тече по-дълго и струва па-скъпо от построяването на изцяло ново съоръжение. Що ли така...