Ад под небето: Над 20 русенци колабираха в жегата

Все по-често не спазват забраната за къпане в Дунав
8
Ад под небето: Над 20 русенци колабираха в жегата
Снимка: БТА

Екипи на Спешна помощ в Русе са реагирали днес на повече от 20 сигнала с колабирали заради високата температура хора. Това съобщиха от Центъра за спешна медицинска помощ в крайдунавския град.

От там обясниха, че всеки втори сигнал е свързан със здравословни проблеми, свързани с горещините, предаде БТА.

От хидрометеорологичната станция съобщиха, че към 15.00 часа днес в Русе е измерена максимална температура от 37,8 градуса на сянка, което е рекорд за тази дата. Най-горещо на 17 юни досега е било през 1979 г., когато термометрите са отчели 36,6 градуса.

С настъпването на летния сезон русенци все по-често не спазват забраната за къпане в река Дунав и търсят прохладните й води. Участъкът край Русе обаче крие големи рискове. Дълбоки дънни ями, водовъртежи и силно течение са част от опасностите, които могат да застрашат живота на плуващите, каза в интервю за БТА директорът на общинската дирекция "Обществен ред и сигурност" в крайдунавския град Спасимир Димитров.

Главната инспекция по труда пък напомня на работодателите да предприемат мерки за защита на живота и здравето на работещите във връзка с предупрежденията за високи температури.

При работа на открито работодателят е длъжен да се съобразява с подадените червени и жълти кодове за опасни метеорологични условия, да прецени доколко неблагоприятните климатични въздействия могат да застрашат живота и здравето на работниците му и да вземе съответните мерки, се посочва в съобщението на ГИТ.

Сред мерките са промяна на работното време, на тип работа, като се изпълняват задачи, които са по-безопасни при дадени условия, осигуряване на подходящи лични предпазни средства, помещения с условия за възстановяване на топлинния баланс на организма.

В закрити помещения оптималната температура през топлия период трябва да бъде между 18 и 25 градуса. Допустимата температура през лятото на работните места не може да бъде над 28 градуса. В Наредбата са определени и изключения, според които при горещини навън, температурата в помещенията може да е с от 3 до 5 градуса над допустимата, но не повече от 33 градуса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чак пък ад под небето... обикновено лято си е.
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей, *** народ.
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами, разумни граждани да се охладят. Кой да ти мисли, че освен жегата и някое заболяване могат да си лепнат.
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 2Важното е да спазват забраната за бурките.скоро не са те набурчвали май, а?
2
2
 
5
 
! Отговори
sakis преди 7 години
Neka se proveri edna firma v pazardjik firma alesis v ceha e minimum 45 -50 gradusa zdrsvo machlat rabotnicite
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ужас! Колаборационисти!