Подновяват разкопките на Перперикон от днес

Проучвателната кампания е 17-а по ред
6
Подновяват разкопките на Перперикон от днес
Снимка: БТА

От днес на скалния град Перперикон започват разкопките за археологическо лято 2016, каза ръководителят им проф. Николай Овчаров.

Той посочи, че настоящата археологическа и проучвателна кампания е седемнадесета по ред. В нея е заложено окончателното завършване на Акропола - северните части, северната порта. Ще бъде разчистена и крепостната стена от Север, обясни Овчаров, цитиран от БТА.

Той допълни, че екипът му ще работи и по южното подградие, където миналата година бе открита цистерна за вода. По думите на Николай Овчаров, тя е само част от голяма структура, която се развива от юг.

Целта ни е да приключим Акропола, за да може община Кърджали да кандидатства по задаващите се европейски програми, каза той.

Археологът припомни, че финансирането на разкопките за 2016 г. е в размер на 220 хил.лв. от държавния бюджет, като при необходимост дейностите могат да бъдат дофинансирани в рамките на 20-30 хил.лв. от община Кърджали.

Разкопките на Перперикон ще продължат до септември включително. Екипът започва работа със 70 човека, като се очаква те да достигнат 85, посочи още Николай Овчаров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този археолог вади всяка година по енна монета от джоба, която струва на българина 220 000 лева.
3
1
 
0
 
! Отговори
Кънчо преди 7 години
Към Веселина Йорданова: Думата поред е изписана правилно!
2
2
 
2
 
! Отговори
Иманяр преди 7 години
На Борисов дипломата за висше образование ли ще търсят. Ако я намерят тя ще е менте направено от Божидар Димитров и брадатия турчин - забравих му името, затова дипломата не ме интересува
1
1
 
3
 
! Отговори
Ник преди 7 години
Перперек се казва,Перперек! Стига сме давали заявки за чуждо! Стига комплекси и националнихилизъм!