2000 деца работят по морето

Тинейджърите са наети основно като сервитьори и бармани
23 юни 2016 07:35,
13
2000 деца работят по морето
Снимка: архив, Reuters

Около 2000 деца работят всяка година у нас, показва справка в Главна инспекция по труда (ГИТ). През миналата година фирми са наели 2605 непълнолетни служители, което е с 600 повече спрямо 2014 година. Работници между 16 и 18 г. се наемат основно като сервитьори, бармани и продавачи, пише "Монитор".

От години наемаме младежи за сервитьори и бармани, защото те са предсказуеми – идват за 2 – 3 месеца и нямат претенциите, които имат 20-годишните младежи, признава собственичката на бар във Варна Мариета Крумова.

Експерти по подбор на персонал пък са категорични, че непълнолетните работници подбиват цената на труда по морските курорти.

"Повечето работодатели осигуряват квартира за персонала си. Мисълта, че ще спят безплатно на морето, е достатъчна за младежите. Ниската заплата за тях са джобни", твърди специалистът по подбор на персонала Светослава Петрова.

Някои от учениците обаче признават, че за месец работа на Черноморието печелят повече от родителите си. "Миналата година работих като сервитьорка в Несебър. Благодарение на бакшишите печелех по 1000 лв., повече, отколкото майка ми получава като учителка", разказва 17-годишната софиянка Михаела.

За да получат разрешение да наемат непълнолетни служителите, работодателите трябва да представят пред ГИТ писмено разрешение от родителите на детето и медицинско удостоверение. Някои от фирмите обаче изискват дори свидетелство за съдимост.

Исканият документ изпраща майката на 16-годишно момиче при адвокат, с който тя да се консултира, преди дъщеря й да започне работа. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
0
 
! Отговори
Grao преди 7 години
Turistministarkata kasva che sa palni bg hoteli...togava vseki hotel e kato edno bg selo - ima si kmetska adminisracia...broi adresnoregistrirani hora...ama kolko broia hora migranti nikoi ne znai.......:-):-):-):-):-)......palno e...:-):-):-):-):-)Ama nikoi ne znae s kakvo...:-):-):-):-):-):-)
8
2
 
1
 
! Отговори
Баба Ванга преди 7 години
Ще дойде време когато никой няма да ходи по заведения и сервитьорската професия ще отпадне.
7
6
 
3
 
! Отговори
шщд преди 7 години
Как им е разрешено да работят? Какви договори са сключени с тях? Как става заплащането и удържането на осигуровки и данък?
6
2
 
5
 
! Отговори
БГ преди 7 години
в Западна Европа, а и не само, сервитьорите са мъже и то на средна възраст...изключително рядко е да видиш момиче, освен ако не е семеен ресторант...
5
3
 
7
 
! Отговори
койчо преди 7 години
За шефовете е добре малките да свикват с робската психика и работата седем дена в седмицата по 12 часа. До къде са стигнали щом и 20 годишните не им хатесват вече?!
4
5
 
7
 
! Отговори
Ф.С.В преди 7 години
Не е нормално деца да работят в увесилителни заведения - да бъдат пипани от пияни туристи - Това не е нормално на 15--16 г да си роб по богаташките хотели и заведения- Трябва трудът на тези деца да бъде двойно по заплатен - за да се спре тази порочна практика на алчните бизнесмени искащи постоянно глупави роби !! Тези деца вместо да си починат или да учат - те се занимават с пияни туристи и от малки се отдават на разгулен живот- Какво ще научат по курортите? Сами се досещате - НИЩО !
3
6
 
2
 
! Отговори
Anon преди 7 години
До колкото децата не упражняват най- старата професия- мисля, че няма проблеми. Нека да се учат на цената на парите от млади пък и гради характер и помага за узряввнето на личността.
2
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
бе чудя се защо не използват за случая контингента пенсионери и те няма да са с големи претенции
1
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Важно е от малки хората да бъдат научени как да бъдат роби.