След "Дупнишката", наяве излиза и "Сливенска популярна каса"

Председател на "сливенската каса" е бивш общински съветник от БСП
4 юли 2016 09:07,
54
След "Дупнишката", наяве излиза и "Сливенска популярна каса"
Снимка: Reuters, архив

След ужилените от "Дупнишката популярна каса", сега жители на Сливен твърдят, че същата финансова схема е действала и там. Жена се оплака пред Нова тв, че е изгоряла е с 20 000лв., спестени от баща й и нейната учителска заплата. Ужилените като нея били около 70.

"Когато аз подписах договора със сливенска популярна каса, лихвеният процент беше 12%. Постоянно идваха лихвите, не се е получавал проблем. Получих около 3 000 лева за около 3 години", казва тя. През лятото на 2015-а обаче сливенската популярна каса, също като дупнишката, фалирала.

Още по темата

Председател на сливенската каса е Николай Мравов - бивш общински съветник от БСП, а на миналите избори кандидат на политически клуб "Екогласност". След като популярната каса фалирала, затворил офиса и спрял да вдига телефона си.

Припомняме ви, че пирамидата в града на Братя Галеви гръмна и ужили стотици хора. Касата привличала клиенти с бомбастични лихви.

"Даваха по 14%, повече дори от фалиралата КТБ. На някои дори са им предлагали 18% годишно за по-големи суми", разказаха потърпевши.

Първоначално всичко вървяло нормално. През първата година на хората им била изплатена лихвата. Това ги накарало да внесат още пари и да привлекат нови клиенти за "касата".

През юни обаче фалшивата банка фалирала и била обявена в несъстоятелност, а собствениците й потънали вдън земя.

Сред вложителите в "Популярна каса" има бивши полицаи, гастарбайтери и по-заможни дупничани. Говори се за депозити от над 200 бона.

В районната прокуратура пък вече има внесени 38 жалби от потърпевши.

Гръмналата пирамида е регистрирана през 2009 г. като кредитно-спестовна кооперация "Дупнишка популярна каса". Основатели са собственикът на "FS Холдинг" Давко Давков от Дупница, Владко Владимиров, Валентин Благоев и Георги Близнаков, който е председател на борда на финансовата институция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
6
 
! Отговори
скара преди 7 години
а га ядоха кифтета не реваха
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
A dr ot gerb kada sa sa tah ne pischete strah vie ot zz i bb li
41
0
 
5
 
! Отговори
Бай Муй преди 7 години
2 Сега убедихте ли се,че не БСП,СДС,ГЕРб,Атака,комунисти или ДС са ни виновни?Виновни сме си ние,с нашата неграмотност и тъпотия,претенциите ни че всичко знаем,всичко можем и от всичко разбираме,а на края винаги духаме таратора!И какво са седнали да реват сега тия?Що не реваха гогато,макар и за кратко са получавали по 14% процента лихва?
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ужас, хората са финансово НЕГРАМОТНИ.
39
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей такива неуки и алчни хора като тези "вложители" са електоратът на гейберас.тите!
38
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе хора, колко пъти ще трябва да ви се повтори, потрети, почетвърти, че който дава лихви над ОЛП, и то с много, е мошенник? Не един и двама, а хиляди изгоряха преди години и съвсем неотдавна с тия проценти. Е, сега освен да им кажат "хак да ви е", друго не може да се направи. Дори и да хванат мошенниците, едва ли ще се върнат парите...Колкото се възстановиха от КТБ...Пийте сега една студена вода, този път Старопланинска, и разберете, че държавата не е в състояние да налее акъл на глупаците...
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Винаги ще има проЗДти хора, които да бъдат доени.
36
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Простотията няма край.Някой изхвърля парите си от балкона,друг ги внася във финансова пирамида или популярна каса.
35
1
 
1
 
! Отговори
TPE3BEH преди 7 години
БСП...
34
0
 
7
 
! Отговори
Киро с големия нос преди 7 години
Абе то най-"голямата и сигурна" българска банка КТБ, в която цели общини и целия ни елит си къткаше милите кинти се оказа пирамида и се срути с гръм и трясък, та какво ли да очаквате от някакви провинциални мошенически структури! В сегашните реалности, всяка институция, плащаща повече от 3-4% лихва е най-вероятно пирамида! В тези смутни времена аз съветвам хората с пари да си държат парите в кеш в сейфове (поне в няколко, на различни собственици), в различни валути - поне 50% USD и 50% евро.
33
1
 
7
 
! Отговори
xax преди 7 години
Не разбирам, защо държавата била виновна? Ако една комапния ти обещае 14% годишна печалба, кой би трябвало да я спре? БНБ - защо, като не е банка? КФН - защо, като не е финансова институция. Сега вече има какво да направи прокуратурата, но до момента престъпление не е имало.
32
0
 
16
 
! Отговори
Юрист-консулт преди 7 години
Вложителите са били, или е трябвало да са били наясно, че тези влогове не са гарантирани от държавата, затова сега няма правен механизъм по който да принудят държавата да ги обезщети. ЯВНО е, че просто глупостта е присъща на човешката природа, защото ако някой ти обещае 13% лихва, във време когато централните банки в почти цял свят имат нулева лихва (0%), а страни като Швейцария имат дори негативна лихва, (таксуват хората за сметките им в банките) и ти се вържеш, то това е дефиниция на ГЛУПОСТ.
31
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изумена съм след всички години на брутални финансови измами от пирамиди , се намират поредните алчни и прости хора / събирали от пенсии и заплати 20 - 50 000 лв?!? / с претенции държавата да им помогне ... Докато има офце, ще има и кой да ги стриже!!
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А Банкянската банка как е ?Процъфтява ли, процъфтява ли ?
29
2
 
7
 
! Отговори
акуд преди 7 години
ако не беше от бсп щеше да е от дпс. там са селяците
28
1
 
18
 
! Отговори
Луд гидия преди 7 години
И аз си мислех, че пирамидите си отидоха заедно с мутрите, но се оказа, че човешката алчност и простотия е непреходна.
27
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
айдее почнаха да падат един след друг. Излиза че герб са позволили създаването на тия пирамиди за грабеж на хората. Каква изненада.
26
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Народецът беше свикнал по време на социлизъмът, държавата (партията) да е нещо като май0хранилница-закрилница за всеки.През онзи период даже нямаше нужда от адвокати, съдилища и т.н.Достатъчен беше всемогъщият МИЛИЦИОНЕР-ПАРТИЕН-СЕКРЕТАР.Той/Тя като един всемогъщ властелин поправяше всички обществено-икономически заболявания.НАРОДЕ, вече я няма тази МАЙКА, сега са ти нужни, адвокати, икономисти и най-различни други експерти, но ти НАРОДЕ не си свикнал да плащаш за такива ГЛУПОСТИ,...
25
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Па каскети и пак се активираха!
24
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези пирамиди нямат нищо общо с ЕС а по скоро обратното - имат, навсякъде в ЕС се издигат мошеници. Все пак в БГ са направо пионерчата в тази област, дребна икономика-дребни суми за крадене...