Пирамида, банка, кооперация. Какво е "популярната каса"?

Финансисти твърдят, че ужилените са знаели какви са рисковете
5 юли 2016 10:22,
32
Пирамида, банка, кооперация. Какво е "популярната каса"?
Снимка: Дарик

Банка, кооперация или финансова пирамида? Какво всъщност е "Дупнишката популярна каса", в която десетки хора изгубиха спестяванията си?

"Евентуално е възможно да има присвояване в особено големи размери, което е особено тежък случай", обясни говорителят на районната прокуратура Емил Павлов.

За този род престъпления законът предвижда затвор от 5 до 15 години. Ако прокуратурата прецени, че няма данни за извършено престъпление, потърпевшите ще трябва да търсят сами правата си в съда.

Още по темата

Финансисти обаче твърдят, че ужилените са знаели какви са рисковете. Популярните каси не били финансови пирамиди, а кооперации, в които вложителите можели да следят какво се случва с парите им.

"Много добре са знаели, че са член-кооператори. Разбира се, сега когато каруцата се е обърнала, няма нищо лошо да се опитваме да твърдим, че е пирамида, пострадали, ужилени, с оглед ако държавата нещо плати", заяви пред Нова тв финансистът Емил Хърсев.

В чужбина било пълно с популярни каси, но там контролът бил завишен. В България обаче никой не контролирал дейността им. Затова и в Дупница парите на вложителите отишли за строеж на хотел в Сапарева баня, твърди Емил Хърсев.

"Председателят на кооперацията ги е отпуснал на кредит на свързана с него фирма, която строи хотел в Сапарева баня. Тези пари са били 4,2 млн. общо и те не са били достатъчно, всичките пари от популярната каса, че взел и банков кредит, а банката, тъй като и нейният кредит не се погасява, предприела процедура по обявяване на несъстоятелността на хотела", обясни Хърсев. 

Срещу председателя на популярната каса и собственик на хотела, пуснали жалби и хора, които купили апартаменти в комплекса, но не получили нотариален акт. Почти всички преписки обаче били прекратени.

"Ние в града го приемаме като банка", заяви една от потърпевшите. "Срещнах се с адвокат по търговско право, който ми каза, че не сме съкооператори, а обикновени вложители", каза още тя. 

Потърпевшите заявяват, че никога не е имало срещи на кооперацията и никога за нищо не са били викани. Твърдят още, че в договорите им пише, че те правят срочни вноски. Никога не са знаели, че парите им ще бъдат използвани за градежа хотел.

"Проблемът очевидно е много сериозен. Това не са изолирани случаи. Има над 20 такива дружества само в търговския регистър. Още от вчера чувам как започва едно прехвърляне на отговорност от страна на институциите по случая", коментира Петър Славов, депутат от Реформаторския блок.

Според него има два ключови момента. Единият е, че хората са мислили, че това е банка. "Явно някой по някакъв начин го е презентирал като банка, не може просто така да си го измислят", коментира Славов.

Освен това според него се говори за публично набиране на влогове. "Това може да прави една финансова институция, банките. Това не може да го прави кооперация", обясни депутатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
4
 
! Отговори
Цецо преди 7 години
До Анонимен 29Какво се чудиш, икономическата неграмотност се шири навсякъде около нас, а и не само икономическата... Също така и лакомията си казва тежката дума! :)
28
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чудя се след като в началото на демокрацията изгърмя Варна с много такива банки после и КТБ с високи лихвени обещания кой вярва още на тези лихви и измислени банкови образувания и защо българинът се чуди как да спечели лесни пари от лихви
27
0
 
9
 
! Отговори
Край преди 7 години
А пък управниците с помощта на телевизионерите как обраха от българския народ 4.5 млрд. лева чрез КТБ. Събраха държавните пари там - раздадоха си ги и после фалираха банката. Взеха натрупаните във фонда за гарантиране на влоговете пари и ги раздадоха на дребните вложители да се не палят. РЕЗУЛТАТА - 4.5 млрд държавни пари изчезнаха. Ваши и мой пари. Нещо да направихме - някого да пребихме, вкарахме в затвора - ТИШИНА.
26
1
 
9
 
! Отговори
Край преди 7 години
Ааа живота не е като в детската градина. Като минете 18 всяка глупост се наказва от живота и това е правилно. Глупавия трябва да е беден. За това пиите студена вода и се радвайте че с малко сте се разминали - що *** си загубиха и жилищата и живота даже.
25
0
 
9
 
! Отговори
ined преди 7 години
Дори и да беше банка - щом не е във фонда за гарантиране на влоговете вложителите и могат да се хванат за палците
24
3
 
4
 
! Отговори
Дупетат преди 7 години
Ха-ха, тия са излашкали десетки хора, а пък ние лашкаме милиони. Тук пишещите тарикатчета дават ли си сметка че работят за жълти стотинки, без осигуряване и плащат навсякъде като попове, именно защото някой ги е надхитрил и ги е вкарал в схемата наречена "демокрация"?
23
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига сте оправдавали" вложителите". Всеки от тях се е включил с ясното съзнание, че всичкото е финансова пирамида, а не от любов към инвестиции. Всичките са се надявали балонът да не се спука преди да са нагушили големите лихви. Сега реват тези които са се надявали други да са прецаканите. Хритрата сврака с двата крака. Хак им е!
22
0
 
24
 
! Отговори
Dido преди 7 години
Популярна каса е социална мрежа за алчни тарикати! Поглеждаш лихвите в нормалните банки, поглеждаш лихвата в Популярна каса, поглеждаш лихвата в нормалните банки ..... аз съм на кон! Щом не ти светва лампичката, че някой ти предлага 10% по висока лихва ей така, се сърдиш само на лампичката си!Ако тези "измамените" бяха взели наистина по 14% лихва, щеше ли някой да се появи по телевизиите и да предложи да дари 7% за болни деца например!?
21
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не са виновни хората.Давата ли си сметка че всеки месец десетки милиони лева отиват в джобовете на едни хора, които трябва да гонят престъпници като тия и от КТБ?Винаги има мошеници, въпроса е да бъдат наказани !Ако дейността е незаконна и тия чиновници дето взимат милиони не са си свършили работата - те са виновните !!!
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е реалността. Колкото и да не ви харесва масата българи сме такива. Ако може далавера нещо, макар и за сметка на други баламурници като нас. Когато обаче пострадаме поради същите тарикати и от другата страна сме ние ще оревем орталъка. Нищо не става от нас, не сме народ, а сбирщина от дребни тарикати.
19
2
 
8
 
! Отговори
Балтона преди 7 години
И каква е разликата на тази схема с телефонните измамници, които искат пари за радиатори, климатици или пък за да отърват любимия внук от затвора? Според коментиращото мнозинство излиза че телефонните измамници не трябва да се преследват защото просто са взели парите на едни балъци, които доброволно са им ги дали.
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега ще искате държавата ви възстанови париците ли да Ама не не сте познали ще пиете поедна студена водица.Като зимахте лихвичка ви беше гот нали.ся духайте супате
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Според пркуратурата няма извършено престъпление. Ако някой е имал късмета да не се занимава с български съд и полиция - да споделя. Такова нещо като полиция, съд и прокуратура няма. Не им и се работи и не на мират престъпление в нищо, щото после е на тяхна глава. Преди 10 години имах лошият късмет да се занимавам с тези институции, и сега пак. Мога да кажа, че нещата отиват само на зле. Доста по - зле дори.
16
1
 
12
 
! Отговори
Аз преди 7 години
Гледах репортажи с "ожилените хора". Всички, казаха, че всъщност са познавали лично някои от представителите на тези каси. Според мен са били напълно на ясно каква е схемата, но са разчитали, че техния човек ще ги предупреди, за да си изтеглят парите...И сега се вайкат по медиите. Ако теоретично бяха успели да си вземат парите, точно преди затварянето, дали щяха да върнат лихвите, коио са им начислявали, за да оздравят дружеството ? Съмнявам се...
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** са свикнали всичко да е чиста печалбица.Ако беха дали някоя кинта на кредитен консултант и някоя кинта на адвокат, щяха да спестят голямата кинта...Ама нали всичко е за едничкия келепирец...
14
2
 
5
 
! Отговори
vlady преди 7 години
Ако кооперацията се е представила като банка без да има лиценз за такава дейност, то има пълно основание за образуване на наказателно дело срещу председателя. Редно е такива каси както и финансовите институции да са лицензионен режим.
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Студена вода има за всички, не се напиняйте толку, ще има за всеки алчняк!
12
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Целият ВОЙ сега е държавата да им плати "депозитите"...........
11
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Докато има шарани ще има и рибари.А случая е типично бълга*рашки.Тръгва балъка с голямата кошница а като се обърне каруцата се оглежда някой друг да плати сметката.Всички са "щели" да стават милионери ама ...........НЕееее.да пият по една студена вода и............така.
10
8
 
5
 
! Отговори
Балтона преди 7 години
До коментиращите тук "не алчни" хора. Утре може и вас или някой ваш близък метнат с някоя схема, макар че се мислите за много хитри. Държавата трябва да направи така че да няма законови възмножности за такива схеми.