Делфини измират, властите нехаят! Защо?

РИОСВ: Ще направим пълна картина на смъртността им!
8 юли 2016 12:00, Анисия Иванова
28
Делфини измират, властите нехаят! Защо?
Снимка: Булфото, архив

И тази година страната ни е изправена пред проблема с измирането на делфини по Черноморието. Мирослава Петрова от сдружение "Да запазим Корал" каза в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR, че вече има 6 случая с умрели делфини на плажа "Корал".

По наша инициатива беше проведено задълбочено изследване на всички данни, като за миналата година загиналите делфини са около 300. Институциите не правят нищо. Откровено нямат никакъв ресурс. В България няма специалисти, които да правят аутопсия на делфини. Картината е изключително притеснителна. Явно от РИОСВ не са се запознали с нашия анализ от миналата година, обясни експертът.

Още по темата

От сдружение "Да запазим Корал" обвиниха институциите в безхаберие и бездействие. Според Петрова една от причините за смъртността е, че делфините попадат в мрежи за ловене на калкан навътре в морето. "Окото на мрежата е с такива сантиметри, че малките делфини влизат вътре и след това не могат да излязат", посочи Мирослава Петрова.

"Проблемът е с огромни икономически размери, а безхаберието не е изненадващо. Нека българските институции се възползват от ативното гражданско общество", призова представителят на сдружението.

От своя страна властите смятат, че за момента няма масова смъртност, но обещаха, че ще вземат необходимите мерки.

Милена Ярмова от РИОСВ-Бургас посочи, че до момента е постъпила информация за 24 мъртви делфини от началото на летния сезон.

"За тези шест случая в Корал научаваме днес. Хората, които са ги открили, не са уведомили инспекцията. На всеки сигнал реагираме веднага", заяви тя в ефира на телевизията.

Ярмова обеща, че ще бъде направена пълна картина на смъртността на дефините.

"За тази година имаме 24 трупа, което не предполага да има масова смъртност. Ще обобщим данните и ще вземем мерки, като се потърсят съответните специалисти", добави тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
2
 
! Отговори
Nabliudatel преди 7 години
Do Anonimen 19Nevejestvoto ti e veliko.
23
0
 
1
 
! Отговори
Utochnenie преди 7 години
Do TodorovBioraznoobrazieto e sazdadeno i se sledi ot prirodata ili BOG, a chovekat samo go narushava.
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей, някои направиха европари да правят хранилки за орли , гарги и лешояди. Дали някой сега не се тръшка за делфините, че да може да лапне еврофондове за изхранването им?! Сега сериозно: Рибата в Черно море е намаляла м/у 3-5 ПЪТИ, в сравнение със 70-те години, а делфините са защитени още от 60-те. Те просто вече нямат какво да ядат. Освен това няма естествени хищници , които да ги прочистват и започват да се израждат.
21
1
 
1
 
! Отговори
само едно преди 7 години
омразни институции
20
4
 
0
 
! Отговори
специалист преди 7 години
До АнонименАз съм такъв специалист. Дай ми 50 бона и ще ти кажа всичко което искаш. После ти давам и на теб 10 бона и всички са доволни. Айде че от РИОС-Бургас ме търсят.
19
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
така наречените съответни специалисти ги нямаме
18
2
 
7
 
! Отговори
Истината преди 7 години
Истината е, че българските рибари ИЗБИВАТ делфините защото делфина е хищтна риба и се храни със сафрид което означава по малко улов за рибарите които Ей така между другото влизат за сафрид точно когато рибата хвърля хайвера си Което ясно говори защо няма риба в черно море Но проблема е че няма Държава която да ги постави на място ...
17
0
 
8
 
! Отговори
Бамби преди 7 години
Авторът на статията очевидно много се тревожи за 6 умрели делфинаДокато 6 тона шаран и сьомга изобщо не го тревожат, а с удоволствие си ги хапва за вечеря
16
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Умират защото са прекалено много. Нарушават равновесието. Стига сте се плюнчили, ако искаме да имаме делфини трябва да забраним промишленият риболов в цялото Черно море. Това е деца, останалото са неграмотни упражнения на тема грийн пийс.
15
3
 
8
 
! Отговори
Нед преди 7 години
На брега обикновено се изхвърлят около 10% от измрелите делфини в морето.Най голяма роля за тяхната смърт имат звуковите вълни с които се сондира дънота за нефтени находища.Точно заради това в редица държави е регламентирано със закон до какви децибели може да се ползва.Може да потърсите инфо сондажа се равнява на звук от взрив в краката ви, в БГ все още няма закон който да регулира !!!
14
10
 
11
 
! Отговори
Тодоров преди 7 години
А някой няма ли най-накрая да каже истината ??? Популацията на делфини в черноморския басейн е в пъти по-голяма от когато и да е било. В момента, като върховен хищник, тези животинки ядат наред доста видове риби, някои от които са на изчезване. Всеки рибар по морето ще го потвърди. Ама разни к*урвенски организацийки, без реални знания и представа, за да изкарат някой лев, вършат тъпия след тъпотия. Реално никой не следи биоравновесието в басейна.
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"За тази година имаме 24 трупа, което не предполага да има масова смъртност. Ще обобщим данните и ще вземем мерки, като се потърсят съответните специалисти", добави тя. Питам аз, тази другарка от герберите вероятно, като не е специалист, какви ги дири в РИОСВ? Аман от некомпетентни калинки.
12
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Един живот на делфин е милиони пъти по ценен от гнусното ви човешко безсмислено съществуване! ***!!!
11
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей човешка лакомия и безхаберие докато не унищожим и изтровим всичко няма да мирясаме.
10
1
 
15
 
! Отговори
аз преди 7 години
"Делфини измират, властите нехаят! Защо?" - много ясно защо. от делфините не може да вземеш данъци, такси, мита, комисионни, не можеш да ги задължиш да си купят винетки, не гласуват, нямат паспорти и лични карти които да се сменят през 5 години и всеки делфин да плаща за това. За какво са им такива животни на властта?
9
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
делфини умират и властите наистина нехаят защото им си плаща от тези който ги убиват /наско писиката/
8
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
идете до месноста Зеленка край Калиакра там има един НАСКО ПИСИКАТА ТОЙ ги обива защото влизали в даляна му и плашели рибата която хваща този човек е престъпник
7
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В резултат на повишената консумация на ГМО продукти от крайморското население, качеството на фекалиите е силно влошена и на добичетата не им понася
6
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
а да сте чували, че делфините, също като хората, им се случва да умратили си мислите, че са безсмъртни
5
2
 
13
 
! Отговори
Просто човек преди 7 години
И аз не бих издържал дълго във водите на фекалноморието.