Ракийка, салатка, цаца и за десерт биричка = 15 "плажни" лева

Поне 80 лева излиза вечерята за едно четиричленно семейство
18 юли 2016 07:07,
78
Ракийка, салатка, цаца и за десерт биричка = 15 "плажни" лева
Цацата излиза солено, макар и замразена. Снимка: архив, Булфото

Поне 80 лева излиза вечерята по морето за четиричленно семейство това лято, показва проверка на "Монитор". Сумата обаче скача над 100-150 лева., ако не се пести от алкохола и вместо цаца и сафрид се хапват по-скъпи риби. Затова семействата с деца масово се изхранват от промоции, които кръчмите пускат в определени часове.

Ако човек реши да изпие една малка ракия за 2,50 с шопска салата за 4,50 лв., порция пържена цаца за 5 лева и една наливна бира за 3 лева, сметката излиза точно 15 лева. Вместо цаца, може да хапнете пържен сафрид за 8 лева или попчета за 7 лева. Порция миди натюр в заведение по Дамбата в Балчик е 8,50 лв. Пържените картофки са по 3 лева.

В сравнение с миналата година цената на рибата в заведенията по Северното ни Черноморие не е поскъпнала. Рибената чорба също запазва цената си – 3,50 лв., порция карагьоз е 10 лв., леферът и калканът са по 30 лв.

За съжаление, в момента кръчмите не предлагат прясна риба, защото просто няма. Рибарите вадят по няколко килограма сафрид на ден, който не стига изобщо до заведенията. Сафридът, който се пържи, е внос. Цацата обаче, макар и замразена, е чудесна.

За разлика от рибата кебапчето и кюфтето бележат драстично поскъпване. Бройката е по 2 лева, докато миналата година цената беше по 1,50 лв., или с една трета отгоре.

Едно шишче е 4,50 лв. Наливната бира пък е поскъпнала с 50 ст. от миналата година, когато се пиеше за 2,50 лв.

Една пица, от която спокойно и доволно могат да се нахранят двама души, е на цени от 7 и 8 лв., според вида й.

Ресторантьори споделят, че туристите по морето масово търсят таратора, като предпочитат да е сервиран в халба. Цената на една халба таратор е 2,50-3 лева.

За да привлекат клиенти, но и за да се погрижат за тяхната дезинфекция, в някои заведения в Слънчев бряг към таратора предлагат бонус мастика.

Иначе по Южното Черноморие действа правилото - както за нощувките, така и за храната – колкото по на юг, толкова по-евтино. Не само по курортите, но и в Бургас кръчмите масово предлагат промоции, за да изкарат туристите по заведенията.

 Там една вечеря на семейство може да излезе 50 лв. Един сач с пилешко и зеленчуци е само 10 лева, но е огромен, за двама човека.

И в Бургас ресторантите зарибяват с безплатен алкохол. Туристи обаче предупреждават да сте много внимателни с подобни оферти, защото в тези случаи няма да се разминете с под 100 лв. за семейната вечеря.

Заради това, че няма местен улов, цената на рибата в Бургас и на юг е почти същата като на север. Сафридът е 8-9 лева порцията. Такава е цената както в ресторантите, така и по почти всички крайбрежни заведения.

Така че едно семейство с две деца може да заложи на по порция дребен сафрид, но като добави и бирата, пак няма да свали под петдесетачка.

Все пак да не се забравя, че през лятото особено важи правилото, че евтиното нерядко излиза скъпо, ако летният вирус и зарази натръшкат консумиралите от малки заведения без нужните хладилници и хигиена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
2
 
! Отговори
Чайка преди 7 години
Брех, от коментарите установих, че въпреки морското си жителство, трябва да ходя на почивка на морето лятото, щото вкъщи няма кой да ме масажира, да ми принася и отнася и да ми сменят чаршафите всеки ден (пълна заблуда е, че го правят това в хотелите, ама айде). Аз си мислех, че е по-логично да си ползвам почивката за планина, щото иначе няма кога да ида. Пък то трябвало да ми слугуват и да пръскам хилядарки - това било почивка. Ти да видиш!
66
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ха-ха, още ли има мазохисти, които ходят на Кафяво море да пълнат мутренските гуши и да се тъпчат с ГМО.
65
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Та значи Доминикана.То хубаво,ама нямам 3000 юро да ида с семейството.Пък и като се замисла с по 450 юро /900 лъва/ на ден къв ол мога да им организирам тука /само да ги имам де/,що трябва да одя чак на ................ де беше.Но ако се намери някой да плати,може.
64
2
 
3
 
! Отговори
някой преди 7 години
Пътувам от Белгия, сайтът е sunjets dot be.
63
1
 
3
 
! Отговори
АБ преди 7 години
До някойс коя агенция ?
62
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това с Доминикана звучи интересно! Зариби ме и мен :)
61
2
 
16
 
! Отговори
някой преди 7 години
За 750 евро ходих 7 нощувки до Доминикана през ноември, когато започва сезонът там - ол инклузив включително самолета. Частен плаж за хотела с охрана, коктейли по цял ден на плажа, великолепна храна... Всичко е платено, може без портфейл да се ходи.
60
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
а тия с 5 звездните хотели ми е интересно могат ли да изкарат една седмица там без да се тагнат във фиейсбука с айфончето на басейнчето :) или неи същото ако не са те видяли, че си там
59
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия с потребителските кредити за море да си ги плащаш, не да пищят колко било гадно в 5-звездни хотели, дето никога няма да стъпят там.
58
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До УсмивкаЧе в Младост изобщо не е блъсканица като по нашите курорти, а пък и може да се спи не дъни чалга цяла нощ. По нашите курорти човек се чувства вечер, като излезе на разходка, все едно е на перона на станция Сердика в час пик, или пък се разхожда вътре във влака на метрото толкова много хора има, блъсканица, шум, а на плажа г*з до г*з. Е това почивка ли е ?
57
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Новобогаташчетата пак взеха да се надуват. Като сме нямали пари, да не сме ходели на море. Ще ходим на море. Ще спим в евтина квартира и не ми пречи, да спя 5 дни с едни чаршафи.Стига ми да е чисто и тихо, можем и без да ходим на кръчми. Гнуслива съм и никога не се храня по ресторанти, дори и милиардерка да бях, сама щях да си приготвям храната.Вчера видях как хазяйката чистеше друга стая. Размести леглата и изми навсякъде. Коя камериерка и в най-скъпя хотел ще почисти всяко ъгълче на стаята?
56
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поскъпване с 50% без никаква промяна на качеството на стоката или услугата не е оправдано по никакъв начин и ще бъде отсвирено от моя милост
55
2
 
16
 
! Отговори
Усмивка преди 7 години
Ами аз като отида в Слънчев бряг, Созопол или който и да е по-известен курорт се чувствам сякаш съм отишъл в Люлин или Младост. Народ, блъсканица, автомобили, асфалт и бетон... Ами ако това ще ми е морето, по-добре да си наема хотел в Младост и там да си почивам 2 седмици - блъсканица, автомобили, шум и стотици заведение - все едно си на голям курорт.
54
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз пък най-много обичам Юли и Август в София. Празна, апокалиптична... Няма трафик, заведениятане са препълнени. На море ходя Септември някъде по Йонийските острови където също е вече по-празно, но достатъчно топло.
53
1
 
6
 
! Отговори
bros преди 7 години
Къде ги обадихте тия цени, бре? Миди за 8-9лв, wtf?
52
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цени се вдигат лесно, ама после трудно ще върнете туристите
51
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Наскоро се смях с едни селяни от Враца, ходили на ол ивклузив в Царево, за 5 дена, близо час се хвалиха какво точно имало за ядене, пиене, изредиха подробно за 5-те дни какво са яли и пили, и не са платили 1 лева допълнително, явно за тях това е върхът на сладоледа, и се чудя абе те през останалото време вкъщи само на боб, маргарин и кренвирши ли живеят ? И ако живеят само на боб и маргарин, оправдано ли е за 5 дни да похарчиш половингодишната си заплата, за да се хвалиш после на село какво си я ли и пил? И това ли е почивка?
50
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Препоръчаха ми морско лечебно гладуване, така се избягва застояване във WC-то, чакане по мизерни капанчета и слушане на чалга
49
2
 
11
 
! Отговори
Ай ся преди 7 години
20 буркана, останали от зимнината, туба шльокавица от тъста, пътувате на автостоп, един найлон и три летви да си сковете палатка в гората до плажа и 14 дни почивка ви излизат напълно безплатно
48
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И за мен почивката на планина е най-хубавата, макар и при спартански условия.Това да се блъскаш с хиляди хора, да лежиш цял ден като тюлен на плажа, да плюскаш и да се наливаш като за последно, щото си си го платил, не е почивка, а освин*ане. И на финала да се върнеш по-болен, изморен и дебел от преди това хахахаах.