Ракийка, салатка, цаца и за десерт биричка = 15 "плажни" лева

Поне 80 лева излиза вечерята за едно четиричленно семейство
18 юли 2016 07:07,
78
Ракийка, салатка, цаца и за десерт биричка = 15 "плажни" лева
Цацата излиза солено, макар и замразена. Снимка: архив, Булфото

Поне 80 лева излиза вечерята по морето за четиричленно семейство това лято, показва проверка на "Монитор". Сумата обаче скача над 100-150 лева., ако не се пести от алкохола и вместо цаца и сафрид се хапват по-скъпи риби. Затова семействата с деца масово се изхранват от промоции, които кръчмите пускат в определени часове.

Ако човек реши да изпие една малка ракия за 2,50 с шопска салата за 4,50 лв., порция пържена цаца за 5 лева и една наливна бира за 3 лева, сметката излиза точно 15 лева. Вместо цаца, може да хапнете пържен сафрид за 8 лева или попчета за 7 лева. Порция миди натюр в заведение по Дамбата в Балчик е 8,50 лв. Пържените картофки са по 3 лева.

В сравнение с миналата година цената на рибата в заведенията по Северното ни Черноморие не е поскъпнала. Рибената чорба също запазва цената си – 3,50 лв., порция карагьоз е 10 лв., леферът и калканът са по 30 лв.

За съжаление, в момента кръчмите не предлагат прясна риба, защото просто няма. Рибарите вадят по няколко килограма сафрид на ден, който не стига изобщо до заведенията. Сафридът, който се пържи, е внос. Цацата обаче, макар и замразена, е чудесна.

За разлика от рибата кебапчето и кюфтето бележат драстично поскъпване. Бройката е по 2 лева, докато миналата година цената беше по 1,50 лв., или с една трета отгоре.

Едно шишче е 4,50 лв. Наливната бира пък е поскъпнала с 50 ст. от миналата година, когато се пиеше за 2,50 лв.

Една пица, от която спокойно и доволно могат да се нахранят двама души, е на цени от 7 и 8 лв., според вида й.

Ресторантьори споделят, че туристите по морето масово търсят таратора, като предпочитат да е сервиран в халба. Цената на една халба таратор е 2,50-3 лева.

За да привлекат клиенти, но и за да се погрижат за тяхната дезинфекция, в някои заведения в Слънчев бряг към таратора предлагат бонус мастика.

Иначе по Южното Черноморие действа правилото - както за нощувките, така и за храната – колкото по на юг, толкова по-евтино. Не само по курортите, но и в Бургас кръчмите масово предлагат промоции, за да изкарат туристите по заведенията.

 Там една вечеря на семейство може да излезе 50 лв. Един сач с пилешко и зеленчуци е само 10 лева, но е огромен, за двама човека.

И в Бургас ресторантите зарибяват с безплатен алкохол. Туристи обаче предупреждават да сте много внимателни с подобни оферти, защото в тези случаи няма да се разминете с под 100 лв. за семейната вечеря.

Заради това, че няма местен улов, цената на рибата в Бургас и на юг е почти същата като на север. Сафридът е 8-9 лева порцията. Такава е цената както в ресторантите, така и по почти всички крайбрежни заведения.

Така че едно семейство с две деца може да заложи на по порция дребен сафрид, но като добави и бирата, пак няма да свали под петдесетачка.

Все пак да не се забравя, че през лятото особено важи правилото, че евтиното нерядко излиза скъпо, ако летният вирус и зарази натръшкат консумиралите от малки заведения без нужните хладилници и хигиена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
22
 
! Отговори
Тончев преди 7 години
С удоволствие бих дошел на нашето Черноморие,но да ги няма българските мошеници рестора нтьори и хотелиери,които са алчни до немай къде! Докато не дойдат свестни хора,които да бъдат действително в услуга на почиващите ще си посещаваме / семейството ми и приятели / курорти в Гърция,Турция,Испания,Далмация...,където и обслужване,и плажове,и храна са на висота.А който иска и му харесва да пълни гушите и джобовете на тия по морето у нас - да си ходи,даже по цяло лято да стои там! Няма лошо!
6
2
 
20
 
! Отговори
До От Черноморец преди 7 години
Все пак са написали, е на южното Черноморие е доста по-евтино. А иначе, както друг е коментирал, защо включват ракийката и бирата за децата? Като всяка медия, търсят под вола теле, за да си попълнят "новините".
5
7
 
42
 
! Отговори
Млад червен бунак преди 7 години
Много е хубаво при крадливите и некадърни хотелиери, и ресторантьори. Всичко е евтино и прекрасно. Ето вчера ракийка "букет" на промоция,за едно евро. Питам навъсения скот,бачкащ за петстотин лева, какво е това "букет",а той ми вика,всичко останало по чашите от предния ден се смесва в кофа,а на следващия ден имаме страхотна промоция. И пържолите бяха хубави,само не ми стана ясно, защо намерих в чинията си конфети с надпис ЧНГ 2012, ама нали е ефтинко. Догодина пак.
4
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как ги правите тия сметки, бе, журналистите? Ако е 15 лева на човек, колко става за четиричленно семейство, при това ако броим по ракийка и биричка и за децата?
3
15
 
54
 
! Отговори
Един преди 7 години
Салатката и ракийката. Биричка с пърженки картофки... Вечните умалителни...Най-милото за българина, лайф стайл и мерило за скъпотия - скъпа ли е салатката с ракийката, отпиши го!Ето за това, българина ще си остане цял живот нищожество: ракийката...салатката...Кафенце с количка, захарче в пакетченце, картофки, салатка, биричка, ракийка, водчица, джинче...
2
24
 
24
 
! Отговори
От Черноморец преди 7 години
Стига сте писали измишльотини. Цените са същите като във София, Пловдив, Ловеч и т.н.На едно място може да пиете кафе за 5 лв, на друго - 50 ст. и дори да е по-хубаво. Снощи 4 човека в ресторант "Замъка" направихме сметка от 30 лв и то с бирата и безалкохолното. Порциите са им големи и храната е вкусна. Днес ще водя децата да ядат там пици Ако посетите бистро "Вромос" ще бъдете изумени. Цените са като за квартално капанче, а обстановката е лукс, обслужването - без забележки.Елате, опитайте!
1
10
 
37
 
! Отговори
факт преди 7 години
Всичко по морето е менте !!!