Нашето море - 30 пъти по-чисто от нормите

Няма завишения на стойностите на чревните бактерии
23 юли 2016 10:36, Елка Василева
91
Нашето море - 30 пъти по-чисто от нормите
Снимка: архив, Булфото

До 30 пъти по-чисто е Черно море от нормите. До момента няма констатирани завишения на стойностите на чревните бактерии ешерихия коли и ентерококи по Южното и Северното Черноморие. Това сочат данни от проверките на регионалните здравни инспекции (РЗИ) в Бургас и Варна за периода от 1 юни до 15 юли, пише „24 часа“.

“Референтните стойности за ешерихия коли в морската вода са до 500 колонофлурестиращи единици на 100 мл и до 200 - за ентерококи”, коментира микробиологът от РЗИ-Бургас д-р Марияна Косинова.

Проверка на “24 часа” установи, че на юг най-ниски стойности на ешерихия коли - 15 единици на 100 мл, са измерени на плажовете Бутамята-Синеморец, Нестинарка-Царево, Ахтопол-Централен, къмпинг “Оазис” - Царево, ММЦ-Приморско, Северен плаж - Приморско, Аркутино, Дюни, Смокиня, Хармани-Созопол, Централен-Созопол, Златна рибка, Централен-Черноморец, Черноморски солници-Бургас, както и плажовете в Поморие.

На север пък “отличниците” са Албена, Кранево - Централен, Шкорпиловци, Русалка, къмпинг Шабла, Балчик-Централен, Тузлата, Икантлъка, Камчия-Романтика, Паша дере, Бяла - къмпинг “Луна”.

Най-високата стойност, но под референтната - 330 единици на 100 мл, е измерена на 20 юни на Попски плаж - Царево, по Южното Черноморие и на Офицерския плаж във Варна на север - 307 единици.

Освен регулярните проверки от РЗИ извършват и замервания по сигнали, какъвто беше случаят от миналото лято с Лозенец. Тогава пробите на здравните инспектори показаха в пъти над допустимите стойности на ешерихия коли. При мониторинга през 2015 г. са взети общо 467 проби по Южното Черноморие, както и 87 по жалби и сигнали. Отклонения са показали 8 от стандартните проби и 27 от тези по сигнали на граждани.

Има и още поне 3 сериозни аргумента, че през лято 2016-а се къпем в по-чисто море на юг: тече първият сезон, в който край Созопол работи пречиствателна станция, при това с най-модерни технологии.

Слънчев бряг и Несебър са подсигурени с разширена и обновена пречиствателна станция в Равда, а край Лозенец до дни ще заработи задържателният резервоар към съществуващата пречиствателна станция.

Положението на север от Обзор няма промяна през последната година. След като през 2015-а за последно бе открита реконструираната пречиствателна станция на Варна, положението по плажовете в града се подобри. Община Бяла отвежда отпадните си води в пречиствателната станция в Обзор. Такава обаче няма в Долни чифлик. В градчето, на чиято територия е курортът Шкорпиловци, е предвидена площадка за подобна станция. Малко по̀ на север е пречиствателната станция на курорта Камчия с капацитет 10 хил. души. Модернизацията на тази в Албена предстои. Ще бъде за 40 000 жители, тъй като в нея ще се включат Кранево и Оброчище.

Крайбрежията на Созопол, Несебър и Лозенец са точките, които през последните летни сезони най-често предизвикваха съмнения за чистотата на морската вода. Созопол преживя строителен бум - плътно покрита с вили и имения е местността Боджака, появиха се и няколко големи комплекса. Наличието на локални пречиствателни станции не решават генерално въпроса с пречистването на отпадните води, което стана факт с финализирането на проект за 75 млн. лв. Местните чакат това 30 г. Лентата отряза премиерът Бойко Борисов. Това е най-мащабният проект за общината, който освен станция за пречиствате на отпадните води включва и довеждащите колектори от общинския център и Черноморец.

Несебър е от общините, които посрещат най-много туристи през летния сезон, много съм благодарен, че с добра комуникация с МОСВ и правителството успяхме да завършим този проект, заяви кметът Николай Димитров.

Най-новата инвестиция, свързана с опазване на чистотата на крайбрежните води, е изграждането на задържателен резервоар към съществуващата пречиствателна станция край Лозенец, община Царево. Той вече е готов и в началото на идната седмица ще започнат пробите по включването му, коментира кметът на Царево Георги Лапчев.

С последните инвестиции вече няма южна община с излаз на море, която да е без пречиствателно съоръжение. Проверките на РИОСВ в Бургас досега също не показват нещо смущаващо, казва шефката на екоинспекцията Тонка Атанасова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още по темата: черно моречиста вода
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нашето море - 30 пъти по-чисто от нормитеНяма завишения на стойностите на чревните бактерииХа, ха, ха... кои норми?А, може би гледате данните от стъкмистиката, нали?Патил съм ви от "чистото" море.Ако сравнявате нормите за водите в градското бунище, може и да е 30 пъти по-чисто, но се съмнявам.Тези водорасли там, от какво растат толкова буйно? Може би защото няма фекалии от които да се подхранват във водата?Преди няколко дни писахте - чужденците казват морето и плажът са мръсни и скъпи.
38
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 48 - а, забравих - българките най-красивите жени на планетата!
37
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тва е българия - деца блъскат джипове и си късат далака /нема да се очудим ако осъдат майката/, морето кристрално чисто 30 пъти - може и да пиеш от него /кандидатствайте в гинес!/, уникално! - уволнете ги тия от РИ.................!
36
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Първо, новият ви дизай НЕ СТРУВА. Най-малко защото даже не е респонсив.Второ, по-платена и тенденциозна статия не бях чел от 3 години, 4 месеца и десе ден.Нашето море е КАФЯВО, но не от шоколад.
35
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За 10 минути вътре колко рада поемаш?
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нашето *** ли? Сигурно се шегувате!
33
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Знаех си, че нашето Мутроморие е в пъти по - чисто и бистро от Егейско и Адриатическо море! Скоро и Карибско ке надминем по чистота! А в Лозенец се намира най - чистия плаж в Европа! А остров Барбадос ке тъне в лай*а! Ура другари!
32
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този тип анализ на водата не е скъп. Направете си собствено изследване и ще се хванете за главата. Тези които са правили сегашния анализ, няма как да кажат друго. Дремят на държавна хранилка и правят кавали на бочко. Изнесат ли истината на яве ще бъдат уволнени незабавно. А за да потръгнат нещата, трябва цялата едномилионна *** и хрантутници на държавна ясла да се разтури. Това са крадци и лъжци.
31
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не сте виждали чисто море щом на тоя лайнарник му викат чисто. Явно при тия норми просто умираш до 24 часа а тука е по добре и издържаш 2 седмици?
30
1
 
12
 
! Отговори
Лукойл преди 7 години
Така е- фекалиите за разлика от нефта се разтварят във водата...
29
3
 
11
 
! Отговори
Поручика преди 7 години
Значи такива са ви нормите. Не знам кой ги е определил, не знам и кой ги е проверявал, но им пожелавам сами да си се къпят у фекалиите. Дави таковам и "нормите", да ви таковам и "държавата"!
28
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
за всички разбирачи като не ви харесва морето идете на полето в тиквите там е по чистичко
27
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
има страхотни места по Черноморието недейте да плюете по всичко българско щото тия камъни са и за вашата градина
26
2
 
9
 
! Отговори
GG преди 7 години
XAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXXAAXAXAXAXAXAXAXAXAXA
25
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
нашето море е чисто но по бреговете на абхазия на мутроморието е фекална мътилка.
24
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Смешен сайт и ще си загубите голяма част от аудиторията. Разбрах колко сте жалки след статиите за опашките на Кулата, които за мое учудване не съществуваха. Няма как за 1 сезон нашето море от *** да стане нормално, и след като е пълно с чужди туристи защо си правите труда да ни навивате да ходим. Разберете че и чисто като момина сълза да е, селско-измекярското отношение на хотелиерите и бизнесмените е достатъчно човек да не стъпи там с години. Аз лично не плащам за такава "услуга"
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименНЕ Е КАТО УМРЕЛО МОРЕ
22
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анониментака е, иначе българите щяха да ходят там, но те са свикнали на чисто
21
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ха-ха това не е море а ***, и това не са журналисти а платени драскачи
20
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АКО БЪЛГАРСКОТО МОРЕ НЕ БЕШЕ ЧИСТО ТУК НЯМАШЕ ДА ИДВАТ ИЗРАЕЛСКИ ТУРИСТИ. ИДВАТ ЗАЩОТО ТУК Е ПО-ЧИСТО ОТ ИЗРАЕЛСКОТО МОРЕ. 30 ПЪТИ.