Сеч над Сърница – санитарна или варварски акт?

Била за възобновяване на гората, но има и нарушения
27 юли 2016 10:22, Петя Славова
10
Сеч над Сърница – санитарна или варварски акт?
Снимка: Кадър от Нова тв

Сеч в гората над Сърница породи доста въпроси дали тя е санитарна или варварски акт.

Според Христо Христов – директор на Общинското горсто стопанство в Минерални бани, става въпрос за постепенно котловинна сеч, която е възобновителна. Този процес се прави при възрастни дъбови гори.

По думите на специалиста, идеята е да се използа естественото възобновяване на гората без да се дават пари за залесяване.

Все пак проверки има още от миналата седмица. А те са констатирали, че на места има допусната незаконна сеч на немаркирани дървета.

"Има на определени места сливане на котли. Транспортните средства, които са извозвали дървесината, са влизали в тези котли и част от фиданките са отъпкани. Остатъците от сечта не са почистени в част от котлите. Всичко това е документирано и ще се потърси отговорност от виновните длъжностни лица", обясни пред Нова тв Юсеин Ефендиев, директор на Регионалната дирекция по горите в Кърджали.

Според него вина имат физическите извършители, които са работници на фирмите, изпълнявали услугата "сеч и извоз" от временен склад.

Хората ще бъдат намерени и ще им бъде потърсена отговорност, а ще има санкция и за Общинското горско стопанство, откъдето не са контролирали процеса. Размерът на санкцията е от 300 до 5000 лв. Може да бъде подаден и сигнал в прокуратурата.

Според Мюмюн Искендер, кмет на Минерални бани, нарушението се равнява на 2 от 1000 отсечени дървета. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: горасечСърница
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
1
 
! Отговори
Бай Иван преди 7 години
Абе хора вие от къде мислите идва дървесината за огрев, износ и производство на мебели. Все някъде трябва да се сече. Сега разбирам защо винаги го правят на места далеч от хорските погледи, защото все някой ще е недоволен.
7
1
 
6
 
! Отговори
До 6 преди 7 години
Ако отсечеш 1 дърво, имаме рязката промяна в условията на няколко м2 от площта наоколо, както и за населяващите го обитатели и може да се приеме, че щетата е незначителна. Ако отсечеш всяко 5-то дърво от 10 м2 - приемаме, че сечта е санитарна. Изсичането на 4 или всичките дървета в естествената гора води до склонова ерозия, изчезване на малките притоци, затлачване на водохващания и загуба на вода, отделно опустиняване и поне 100-150 г. за естественото възобновяване. А... и до едни пари в джоба
6
0
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
Администраторите на сайта да се "размърдат". Последния месец за да мога да ви чета сайта се налага по мноооогоо пъти да давам рефреш на страницата и евентуално да се зареди.Искате сайта ви да се чете само от "върли" фенове явно! Исках да ви изпратя сигнала НО и форма за контакти нямате
5
3
 
4
 
! Отговори
горски преди 7 години
Ей, хора от живково време останаха толкова пари за прибиране, а вие се чудите що е така?Ми, че те да хапеха пак ще ги краднат бее!!!Държавата е брашнен чувал,колкото и да тръскаш се ще пада печалба.
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Царо изсече половин Рила плати си борчовете и стана отново милионер и го боли шнура. Та вие за едни 1000 дървета го правите на проблем
3
1
 
12
 
! Отговори
Ив преди 7 години
300 лв глоба? Айде, 5000 лв по-бива, ама тях бълха ги ухапала. Тия глоби са подигравка. Пука им на тях. Ще си я платят, ще си секат и знаете ли какви мангизи ще си изкарат? :( Пък горите ни, кучета ги яли...
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А за пожара - отмъщение от черните братя в Стара Загора няма ли да пишете ?
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не знам това дали е близо до новооткрития т.нар. "Змийски град", но ако е така, може да са минали и с металдетектор - ей тъй за всеки случай.