Пловдив се отказа от Панаира си

Дружеството имало 25 млн. лева задължения
2 авг 2016 14:30,
13
Пловдив се отказа от Панаира си
Снимка: Dnes.bg

На извънредно заседание общинските съветници на Пловдив решиха дали да приемат дарените на общината от държавата акции от капитала на "Международен панаир Пловдив".

Това се случи, след като правителството прехвърли безвъзмездно на общините Пловдив и Варна собствеността върху притежаваните от държавата акции от капитала на дружеството.

Варна прие 29% от панаира, а на Пловдив държавата даде 20% от акциите. Общинските съветници обаче гласуваха да върнат всички над 11 хиляди броя акции на Правителството с аргумента, че не искат нищожен дял от дружеството. Общината е готова да преразгледа решението си, ако й бъдат предложени 49% от пловдивския панаир.

"Дружеството има над 25 милиона лева задължения, като при евентуално наказателно производство срещу него, удар ще понесе и Община Пловдив", каза бившият кмет на Пловдив и настоящ общински съветник Спас Гърневски.

Очакванията са в края на годината делът на Община Варна да бъде заменен с имот в центъра на града и така мажоритарният собственик на Панаира Георги Гергов да придобие общо 80% от акциите на фирмата.

По думите на Дани Каназирева от "Съюз за Пловдив" по този начин през годините Община Пловдив е загубила над 350 декара по подобни схеми.

Николай Радев от БСП направи сходно предложение, но той поиска Общината да приеме 20%, а след това да иска и другите 29%, тъй като ако Пловдив ги откаже сега, то много вероятно Общината да не види нито една акция от собствеността на Панаира.

В крайна сметка Общинският съвет прие предложението на Дани Каназирева, като се очаква в близките дни развитие по казуса. Този петък е насрочено заседание на Общинския съвет във Варна, на което трябва да се гледа приемането на акциите от държавата.

Кметът Иван Тотев не взе участие в дебатите, като след гласуването заяви, че това решение го оставя изцяло в ръцете на общинските съветници. Ако постъпи предложение в Общинския съвет за приемане на 49 % той би гледал на него с по-добри очи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
алчността е порок преди 7 години
Пловдив ще се откаже от Панаира, когато Варна се откаже от Морската си градина.От тази гнусна сделка (оказва се, с активната роля на варненския кмет),никой няма да спечели.И свинарят няма да види добро, дори и целият да се позлати.
8
0
 
6
 
! Отговори
борис преди 7 години
другарката куранелия, шеф на бсп е назначена на този пост от другаря свинар гергов, точно защото го уреди с този панаир докато беше зам шеф на министерството на икономиката.Под мъдрото ръководство на другарите дълъг инкасатор овчаров и др.свинаров, др. куранелия уреди всички документи,прехвърляния и пр. така щото струващия 500 милиона панаир,стана собственост на др.свинаров без той да даде и 1 ст.А за община Пловдив и държавата остана символичен дял,да си го чукат по главите.Честито!!
7
0
 
4
 
! Отговори
saki преди 7 години
Аз не разбрах община Варна получава имот в центъра на Пловдив или в центъра на Варна. Защото тоя *** държи дупката в центъра на Варна и заради него гледката е много грозна. Пък може и да е изнудил община Варна да си продаде дела, като той върне Дупката с която държи като заложник всички варненци.
6
1
 
9
 
! Отговори
gtf преди 7 години
има задължения панаира, щото е празен... но цените за площ са, все едно си в Хановер.
5
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всичко това се случва за да бъде спасен с пари от българския данъкоплатец олигарха и дясна ръка на вожда на БСП, Гергов. Всичко което се раздаде без пари на комунистите по време на Костов пропада, те са свикнали само да крадат от държавата и са неспособни и некадърници. Вижте Банев, Гергов и т.н.
4
0
 
16
 
! Отговори
123 преди 7 години
Не свинар, ТЪПАН АР.
3
0
 
10
 
! Отговори
123 преди 7 години
Не свинар, ***.
2
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така се получава , когато апетитни хапки от бизнеса се дават на свинар!!!
1
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Американското изобретение Интернет прати на бунището на историята международните панаири и панаирните градове. Сега борбата е за няколко стотин декара общинска земя и бъдете сигурни че те ще бъдат спечелени от руския гражданин бивш колега на Ивайло от българкото средновековие Георги Гергов.