"Столипиново" расте и не старее, на чужд гръб

От 25 години роми окупират чужди имоти, общината мълчи
77
"Столипиново" расте и не старее, на чужд гръб
Снимка: Булфото, архив

Заграбване на чужда земя и незаконно строителство на нея - по тази схема се разраства кв. "Столипиново" в Пловдив.

Около една трета от жителите на най-голямото гето у нас обитават имоти, които не са техни. Ощетените са много, но малцина говорят – страх ги е от саморазправа.

Сред смелите е 83-годишната Люба Шаламанова, която обаче не успява да стигне до бащината си къща, отдавна заграбена от роми, които повтарят, че имат много деца и нямат къде да отидат.

"В Пловдив няма канцелария, в която да вляза и да се оплача", призна възрастната жена пред bTV.

Друг, който е пострадал от ромската наглос, е Димитър Гешев. Той е собственик на декар и половина земя в Столипиново, окупирана и застроена с незаконни постройки. По думите му на ул. "Шумен" 35 са регистрирани 30 души.

Борбата на Гешев с институциите за правото да върне законния си имот е безуспешна вече 26 години.

Тя се изразява в 8 сигнала до районната прокуратура от февруари насам. Въпреки законовите 14-20 дни за отговор, все още всичко е на етап "предварителни проверки".

Гешев продължава да се надява, че прокуратура, община и държава все пак ще свършат работата си и ще върнат имота му в "Столипиново", но вместо това получил акт за незаконно строителство в двора на къщата, където живее. Отново в район "Източен" в Пловдив, но в частта, заселена с българи.

По думите му полиция и трима инспектори от общината нахълтали в имота му през този на съсед и то в негово отсъствие. "Това е един тормоз и една демонстрация на сила и власт", смята Гешев.

За дървения асмалък в собствения му имот се наложило да дава показания в полицията. Мъжът има заповед да събори дървената рамка за асмата си.

"Значи, това не се води престъпление в имота ти някой да влезне, да го застрои, това е в продължение на 26 години.  Да влезна на г-н Цацаров в апартамента, да му взема ¾ от апартамента и да няма престъпление...", разсъждава мъжът.

След акцията на властите срещу дървения асмалък, на фона на липсата на реакция за незаконните къщи в имота му, Димитър Гешев завежда дело за дискриминация срещу България.

Инж. Николай Василев, който отговаря за незаконното строителство в район "Източен" подробно обясни процедурата, в резултат на която жалбата на съседка на Гешев се е превърнала в проверка и предписание.

Той обаче не беше толкова конкретен в отговорите на въпросите, свързани със "Столипиново".

"Когато говорим за "Столипиново", когато говорим за конфликт, има две страни", заяви той. По думите му земята на Гешев е "неограден двор" и трябва да си наеме геодезист – от общината не можели да инвестират в частен имот.

"Поискали сме да си трасира имота, за да може, след като се материализират имотните граници, ние да си свършим работата и да изчистим този имот", каза експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен
41
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Столипиново расте и не старее,защото няма власт!!!Уважаеми пловдивчани,какво чакате-заведете дела срещу държавата в Срасбург.Ромите доброволно няма да напуснат завзетите земи и щом държавата нехае,това е единствения ви шанс.Не се примирявайте!Ще спечелите-има места където съдиите си вършат работата,за разлика от нашите.
40
3
 
9
 
! Отговори
^^^^^^^^^^^^^^ преди 7 години
Това не е от вчера а още от време на Византия кято всъщност легализирала ромите по нашите Земи. Честито на печелившите!!!
39
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
отвратителна държава,демонстрираща власт пред слабите и подвиваща опашка пред силните,че за какво съществува тогава.Един нормален гражданин,плащащ такси и данъци работещ,ако поиска помощ и закрила от държавата на която плаща бива санкциониран задето и създава проблеми.Едни хора,дето никога не са дали нищо на тази държава,но са нагли,агресивни и обединени мачкат слабата държавица и хилавите и институции и взимат каквото пожелаят с оправданието че щом съществуват имат право на всичко
38
1
 
25
 
! Отговори
ЧИЧО ОТ СЕЛО преди 7 години
НЕ УПРЕКВАЙТЕ СОБСТВЕНИЦИТЕ, ЧЕ НЕ СИ ТЪРСЯТ ПРАВАТА, ЗАЩОТО ТОВА НЕ Е ИСТИНА! ВЛАСТТА Е ТАЗИ, КОЯТО В ПОДОБНИ СИТУАЦИИ И СЛЕД ДОПУСКАНЕТО НА НЕЗАКОННО СТРОИТЕЛСТВО, ТРЯБВА ДА СЕ НАМЕСИ, ДА ВЪЗСТАНОВИ ПРАВАТА НА СОБСТВЕНИЦИТЕ И ДА ГИ ЗАЩИТИ ПО ВСЯКАКЪВ НАЧИН ОТ ГРАБИТЕЛИТЕ РОМИ!С ДОПУСКАНЕТО НА ТЕЗИ БЕЗЗАКОНИЯ ВЛАСТТА ИЗГЛЕЖДА СМЕШНА И ЖАЛКА!
37
1
 
36
 
! Отговори
Равносметка преди 7 години
Много точно заглавие!За сведение на четящите роми, които понякога влизат в този сайт - и аз искам много деца, но първо си правя сметка как ще ги издържам и чак след това стигам до извода колко деца мога да си позволя да имам. Ако ние - българските данъкоплатци, не бяхме така насилствено изнудвани да храним днешните роми, щях да мога да си позволя още едно дете!
36
21
 
2
 
! Отговори
Българите преди 7 години
Българите живеят в 19 век и зорят ромите да живеят в 18 век.
35
1
 
30
 
! Отговори
Пазарджик преди 7 години
Не ги пъдете, те са избирателите на вашият кмет.Дори и водата и тока им плащате, а не само Вие. За тях лоша дума не се казва никъде., само се галят по главите.На тях и" бач" не се взема по пазарите защото са надянали един чифт *** , два чорапа и един потник на ръката и въртят търговия.А на нас кожите ни свалят от данъци.Да не говорим , че всички са минали през ТЕЛК и някой отпътуват за чужбина да работят- пък били болни. Нека направят една проверка и ще се самосезират, но не смеят.
34
1
 
9
 
! Отговори
диди преди 7 години
До 37Добър план! Ама те тези фирми трева не пасат и няма да инвестират в това. Никой и няма да им позволи да заравят каквото и да било в населен район. Не става то така. Просто си има закони и те трябва да се спазват. Един областен управител с топки и е дин министър са достатъчни, за да разбунят блатото и да строят останалите надолу по веригата.
33
5
 
21
 
! Отговори
Ферди преди 7 години
До 32Чиновниците също са хора и също знаят, че могат да бъдат нападнати, защото се опитват да си свършат работата. Влезте и в тяхното положение и не искайте да са Спайдърмен. И тези хора имат семейства. Цялата история със "Столипиново" не е по силите на един чиновник или отдел в общината. Държавата трябва да натисне и да покаже на ***, че има правила. По всички направления и то така, че да не пискат правозащитници.
32
1
 
20
 
! Отговори
osho преди 7 години
Той пък не може да го трасира, защото и той и геодезиста като припарят там, лошо им се пише. Абсолютен Параграф 22 и тези хубавци от район "Източен" прекрасно знаят това. Те просто не искат да си свършат работата и това не е от некадърност. Общинарите също се страхуват, защото не усещат силата и подкрепата на държавата зад гърба си. Това е!
31
1
 
25
 
! Отговори
26 години преди 7 години
След като немога да си взема, имота, обявявам го за продан, и ще го продам на първата фирма за съхранение на токсични отпадъци, да ги заравят където си изкат из двора
30
1
 
10
 
! Отговори
Край преди 7 години
то данъкоплатеца го мързи даже да коментира камо ли да се дигне да натисне властта да си свърши работата. Само не съм чул некой да го мързи да пие бира от найлоново шише вечерта у градинката пред входа.
29
1
 
18
 
! Отговори
Край преди 7 години
Държавата отказва да служи на данъкоплатците. Данъкоплатците пък им се пие бира и ги МЪРЗИ да я принудят. Или 1000 човека сме пред парламента докато не се върнат имотите на хората или свиквайте да се оправяте по единично и без държавата.
28
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До художникаПросто удобна дъвка за чиновниците. Като дойдат и маркират имота, колчетата изчезват моментално, след като си тръгнат оттам.
27
1
 
37
 
! Отговори
художника преди 7 години
"Поискали сме да си трасира имота, за да може, след като се материализират имотните граници, ние да си свършим работата и да изчистим този имот", каза експертът !!!!---------------Имота го има в кадастъра, а това с трасирането е чисто измъкване. Кой луд ще отиде в ромската махала да си трасира имота??? `баси мижитурките!!! И това го прави български чиновник срещу БЪЛГАРСКИ законен собственик на имот.
26
1
 
27
 
! Отговори
ИНТЕРЕСНО Е ЧЕ преди 7 години
70% от така наречените роми твърдят че са турци, а даже има 500-1000 султански наследници
25
1
 
43
 
! Отговори
?! преди 7 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
24
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Странни птици сте... Как искате общината и кмета да си свършат работата като там са избирателите им, а и се множат. На следващите избори ще бъдат повече и с едни кебапчета, бира и обещания си гарантират краденето за още 1 мандат? Партийната шарка е за пред по-тъпите - да пуснат "правилната" бюлетинка. Май имаше един девиз "Партията над всичко". Та да живееееей простотията българска...
23
1
 
53
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Много са се оплели управляващите,мислейки си ,че няма да има видовден,почти всички политици имат заслуга за кашата и продължават да нехаят за последствията