"Столипиново" расте и не старее, на чужд гръб

От 25 години роми окупират чужди имоти, общината мълчи
77
"Столипиново" расте и не старее, на чужд гръб
Снимка: Булфото, архив

Заграбване на чужда земя и незаконно строителство на нея - по тази схема се разраства кв. "Столипиново" в Пловдив.

Около една трета от жителите на най-голямото гето у нас обитават имоти, които не са техни. Ощетените са много, но малцина говорят – страх ги е от саморазправа.

Сред смелите е 83-годишната Люба Шаламанова, която обаче не успява да стигне до бащината си къща, отдавна заграбена от роми, които повтарят, че имат много деца и нямат къде да отидат.

"В Пловдив няма канцелария, в която да вляза и да се оплача", призна възрастната жена пред bTV.

Друг, който е пострадал от ромската наглос, е Димитър Гешев. Той е собственик на декар и половина земя в Столипиново, окупирана и застроена с незаконни постройки. По думите му на ул. "Шумен" 35 са регистрирани 30 души.

Борбата на Гешев с институциите за правото да върне законния си имот е безуспешна вече 26 години.

Тя се изразява в 8 сигнала до районната прокуратура от февруари насам. Въпреки законовите 14-20 дни за отговор, все още всичко е на етап "предварителни проверки".

Гешев продължава да се надява, че прокуратура, община и държава все пак ще свършат работата си и ще върнат имота му в "Столипиново", но вместо това получил акт за незаконно строителство в двора на къщата, където живее. Отново в район "Източен" в Пловдив, но в частта, заселена с българи.

По думите му полиция и трима инспектори от общината нахълтали в имота му през този на съсед и то в негово отсъствие. "Това е един тормоз и една демонстрация на сила и власт", смята Гешев.

За дървения асмалък в собствения му имот се наложило да дава показания в полицията. Мъжът има заповед да събори дървената рамка за асмата си.

"Значи, това не се води престъпление в имота ти някой да влезне, да го застрои, това е в продължение на 26 години.  Да влезна на г-н Цацаров в апартамента, да му взема ¾ от апартамента и да няма престъпление...", разсъждава мъжът.

След акцията на властите срещу дървения асмалък, на фона на липсата на реакция за незаконните къщи в имота му, Димитър Гешев завежда дело за дискриминация срещу България.

Инж. Николай Василев, който отговаря за незаконното строителство в район "Източен" подробно обясни процедурата, в резултат на която жалбата на съседка на Гешев се е превърнала в проверка и предписание.

Той обаче не беше толкова конкретен в отговорите на въпросите, свързани със "Столипиново".

"Когато говорим за "Столипиново", когато говорим за конфликт, има две страни", заяви той. По думите му земята на Гешев е "неограден двор" и трябва да си наеме геодезист – от общината не можели да инвестират в частен имот.

"Поискали сме да си трасира имота, за да може, след като се материализират имотните граници, ние да си свършим работата и да изчистим този имот", каза експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
17
 
15
 
! Отговори
Някой преди 7 години
Докато ходите да гласувате - Така ще бъде!
21
1
 
33
 
! Отговори
до 22 преди 7 години
До АнонименАми това е ми! Не виждаш ли колко културно наследство са струпали отпред!
20
2
 
66
 
! Отговори
До управляващите преди 7 години
Сега бездействате нали? След време някой ядосан със заграбен имот като си наеме една бригада да му разчисти мястото и да въведе ред, тогава ще ревнете, ама какво стана...! Щото за пари все ще се намери кой да свърши работата, държавата щом спи!И не се заблуждавайте с партии, и ала бала! Всички захапали властта стават едни и същи! Трябва просто ние да излезем от апатията и да изискваме и наказваме! Не спете!
19
1
 
34
 
! Отговори
дончо преди 7 години
Мъка, мъка......аз що разправии имах с едни такива като тоя Инж. Василев и то само защото реших да си заградя вилата с ограда метални колци с мрежа: разрешителни, планове, становища, съгласия от съседите и прочие "тъпизми", значи относно "тъмносините" няма механизми, а щото Гешев е будала да си трасирал имот............ ейййййй що чиновническа *** има да се прати в Приморски край да "сади" кус-кус!!!
18
1
 
17
 
! Отговори
тц тц тц преди 7 години
До АнонименНа БХК, как на кой...
17
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най- вероятно въпросът няма да се реши мирно, но кой да поеме инициативата 80 годишната бабичка ли?! А тези, които дори ги е страх да си търсят правата до известна степен заслужават съдбата си.
16
2
 
56
 
! Отговори
до 15 преди 7 години
До АнонименНе го викай! Бойко няма да ти отговори! При такива случаи Бойко се крие и все едно не е чул изобщо! Друго си е някоя рекламка, нещо да открие, да се похвали! А тези случаи само ще го очернят, и ще настроят избирателите му срещу него! Не се залъгвай, Бойко е голям мъж само за пред репортерките! Държавата върви на самотек, и то по надолнището! Скоро премиерът ни ще се казва Асан! Спете още, българи!!!
15
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Живи свидетели сме какво докара толерастията на запада....
14
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трийте, трийте! Като се затрие България и вас няма да ви има!
13
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бойко??!
12
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересно как се регистрира човек на адрес, без знанието и съгласието на собственика. Изисква се такъв документ в общината за регистрация
11
1
 
42
 
! Отговори
Край преди 7 години
Що ме триете като казвам че ромския проблем в България няма решение при рамката наложена ни от ЕС върху суверенитета. ЕС в момента не ни позволява да въведем нито едно ефикасно наказание спрямо нарушители на закона които реално нямат имущество.
10
1
 
57
 
! Отговори
Край преди 7 години
Българската държава е устроена да тормози малкия нормален човек - Тая баба от репортажа я карат данъци да плаща за имат за който държавата и отказва защита. Даже ще я глобят глобата ще съберат. Същевременно държавата е няма механизъм за принуда на тези които са се поставили вън от закона -масово ромите.
9
2
 
51
 
! Отговори
BRCK преди 7 години
Викайте Динко с БТР-а. Ще мине 2-3 пати през имота и готово. За без пари ще помогне човека.
8
4
 
56
 
! Отговори
За съжаление преди 7 години
Погледнете добре снимката! Това е бъдещето на България! Благодарение на апатията на българите, и на наглостта и алчността на управляващите! Мир на прахта й!!!
7
1
 
39
 
! Отговори
Край преди 7 години
Не са виновни ромите за това че ние не си подреждаме държавата. Кучето играе според тоягата. "Управленците" ни не искат да въвеждат ред - не е популярно искат да раздават обществени поръчки - хем режеш лентички хем и парички падат. Чиновниците се правят че не знаят че ром глоба не е платил от 25г. Пишат си чинно актовете и отчитат дейност - санкция няма. Депутатите не знаят че в българското законодателство няма санкция която да е ефикасна срещу ромите които нарушават законите. Не ги интересува.
6
3
 
29
 
! Отговори
Бивш Социалист до 4 преди 7 години
За съжаление е самата истниа, че БСП и ДПС първи въведоха купуването на * гласове. Точно това ме отврати от БСП и ги зарязах.
5
1
 
52
 
! Отговори
Алоо! преди 7 години
Трябвало да си загради имота? Абе вие нормални ли сте бе!? А защо не търсите отговорност на тия дето строят където им падне? Това значи ли, че където видя празно място и ми хареса, значи мога да си строя там каквото искам?! Оляхте се вече!Вършете си работата, некадърници!!!
4
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мила моя майно льо... що не ми "застроят" на мен някой имот, за да гледа България как се справя чоевк с проблема. Наемам багери - заравнявам.На кой ще се оплачат нарушителите на закона, че им е съборена незаконната постройка?!?
3
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За всичко това са виновни клесавците и непрокопсаниците на държавна хранилка. Аз * не издържам и не участвам в развъждането им ,за това намерих начин да не плащам нищо в този клозет. Намерете го и вие.