300 роми искат водомери, ВиК-Пловдив - мълчи

Експерти подозират, че така по-лесно се оправдават загуби и вдига водата
Обновена: 6 авг 2016 07:51 | 6 авг 2016 07:43, Илиян Велков
64
300 роми искат водомери, ВиК-Пловдив - мълчи

Над 300 роми от ромската махала на Кричим са подали заявление за монтиране на водомери, но вече осми месец от водоснабдителното дружество в Пловдив отказват да им ги монтират. Така ромите продължават да разхищават водата, без да я плащат. Заради големия разход в махалата обаче, горната част на Кричим страда от безводие вече цяла седмица.

"Цяла седмица нямаме вода, носим с коне от съседни села, много е трудно в тази жега", разказа пред Dnes.bg жител на Кричим, който живее в горния квартал.

В същото време в ромската махала на Кричим, която се намира в долната част на града, водата тече по улиците. Заради липсата на водомери, ромите не пестят водата. Това обаче създава проблем на тези, които живеят по вторите етажи на къщите и така над 300 души са подали заявления за монтиране на измервателни уреди, тъй като искат редовно водоподаване.

"Единствената махала, където искаме да си пращаме водата и не ни разрешават", твърди общинският съветник Бюлент Еминов.

Хората заплашват, че ако до края на месеца не им поставят измервателни уреди, ще блокират пътя за Девин.
"Ние сме съгласни да ни слагат водомери, за да може всеки месец или през 6 месеца да се плащат", споделя ромка от махалата.

Кметът на Кричим Атанас Калчев е наясно с искането на ромските жители и въпреки че работи добре с ВиК, не може да си обясни отказът им да монтират водомери в гетото.

"Всички хора в Кричим плащат вода, там долу не плащат вода. В случая те искат да си плащат водата, но не им се дава възможност, защото не са монтирани уредите", заяви Калчев.

От ВиК-Пловдив обясняват забавянето със сложната организация. 

"Монтирането е сложно, защото част от къщите са извън регулация и чакаме да дойдат шахтите, като трябва да се поставят", обясни главният инженер на ВиК-Пловдив Антон Гълъбов.

Експерти твърдят, че с липсата на водомери в махалите загубите на водното дружество се увеличават, което е удобно оправдание да се иска постоянно покачване на цената на водата. 


64
Още по темата: РомиВиККричим
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
3
 
! Отговори
От Кричим преди 5 години
Има свестни роми,малко са но ги има,имам колежка ромка от съседния до Кричим град Перущица.Е мога да ви кажа че освен цвета на кожата,няма нищо общо с останалите от нейния етнос.Плаща си всички,сметки има 3 деца с достатъчно образование,и здраво работещи,и тя самата е много любезна и добър човек.Такова семейство сигурно е 1 на 1000,иначе щеше да е супер!Не че няма и лоши българи и всякакви други националности!Има кое ли стадо няма черни офце,при тях са в повече!
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ромите се култивираха- къде заради сивата икономика, къде заради свободното движение на хора в Европа.Вижте децата на снимките-аз в момента си лежа на диванчето и съм в пъти по-*** от тях.Те са единни и си помагат.Ще го кажа:на черешова задушница закъсахме с баща ми, който е пределно стар и двойка роми с такси-хората просто си тръгваха от гробището ни докарани до нас, е, платихме си като за такси.Преживяването си заслужаваше въпреки страха.Изоставаме от цивилизацията с тази злоба.
23
1
 
5
 
! Отговори
реалист преди 5 години
Kaкви водомери в незаконни гета? А, другаде я има пък обратната практика...В незаконни къщи пуснат ток и вода? КОЙ, КОЙ пуска ток и вода вкъщи подлежащи на събаряне? Или печалбата на фирмите са над законите в тази държава?
22
2
 
4
 
! Отговори
!? преди 5 години
Това е някаква соросоидиотска диващина - "ромите" искали да плащат, но не им дават. И ток искали да плащат. И здравни осигуровки. И данъци... Някой толерантен евродебил може и да ви хване вяра.
21
7
 
3
 
! Отговори
1 преди 5 години
За какво им са водомери,нали всеки ганьооо,казва,че плащали водата им,ето хората искат водомери,ганьооо мълчи.
20
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
в б.лгаристан отрепките от вик така правят
19
10
 
7
 
! Отговори
РОССИЯ преди 5 години
КАК МОЖЕ В КОИ ВЕК ЖИВЕЕМ ДА ЛИШАВАТ ЖОРАТА ОТ ВОДА ПОСЛЕ СЕ ПИШАТ СТАТИИ ЧЕ РОМИТЕ СА МНОГО ЛОШИ НЕ ПЛАЩАТ НИЩО ИЛИ ТОВА Е ПРОВАКАЦИЯ ИЛИ ЛИШАВАНЕ НА ЧОВЕШКИ ПРАВА ИЛИ ПРОТИВОЗАКОНО СЕ ЛИШАВАТ РОМИТЕ САМО ЗАРАДИ ТОВА ЧЕ СА РОМИ .НИКОГА НЕ СЪМ БИЛ В ТОЗИ ГРАД ТОВА НЕСА СОФ.РОМИ ИЛИ СТЛИПОНОВСКИ РОМИ
18
2
 
15
 
! Отговори
художника преди 5 години
А бе тия са `баси наглите. Как да вържеш ЗАКОНЕН водомер на НЕЗАКОНЕН имот???Първо да покажат НОТАРИАЛЕН АКТ, разрешително за строеж и т.н., както е за всички Българи и после да си търсят правата.Иначе да си носят вода от реката/ако я има на близо/.Айде да видим сега "държавата" дали ще спази закона!!!
17
0
 
8
 
! Отговори
пенсионер- преди 5 години
Те не са виновни че не се пести водата виновни са тия които имат интерес.Щели да блокират пътя за девин и това не ще изплаши ВиК ако обявят че не ще отидат да гласуват тогава бате Бойко светкавично ще разпореди но не са се сетили за подобен УЛТИМАТУМ.
16
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А.д.м.и.н.а е Бъгареещо се ромче , трие коментарите на Турчеещи се роми тука
15
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Добрият" ром е зависимият ром. Защо?Защото зависимият ром, е "добър" гласоподавател.Разбирате ли какво имам предвид?
14
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И понеже писах, че никоя инкасаторка няма да иска да иде в ромска махала (писах РОМСКА не Ц*****) ми изтрихте коментара? Расистки ли е ? Това са факти няма нищо расистко.
13
3
 
10
 
! Отговори
cinik преди 5 години
Навремето имаше подобна ситуация в Шекера в Пловдив, сложиха им водомери и на другия ден се продаваха на руския пазар тогава.
12
0
 
13
 
! Отговори
Христаки преди 5 години
До К Мда, В и К -то не са прости, като им е кеф ще им пускат водичка, като не няма...Между другото аз вкъщи и на един друг имот си закупих сам водомерите В и К инкасатор само минава и слага пломби!Щото един нов водомер е 40 лв някъде...Лошото е че тази вода, която им се дава се плаща от така наречените "изравнителни" сметки , тоест от всички нас....
11
2
 
6
 
! Отговори
до: 3 преди 5 години
Какво му е лошото на Германия , там 4-членно семейство получават около 1200 евро Социални а в България олколо 180 лв Социални пари
10
4
 
17
 
! Отговори
2 000 000 преди 5 години
300 роми в една махала , предсавете си колко са ромите в България , около 2 000 000 а на Преброяване на Населението винаги неква Манипулативна бройка от 350 000 ни показват за заблуда на Народа
9
0
 
23
 
! Отговори
безпартиен преди 5 години
Може с водомери и електромери САМО ака са ЗАКОННО построени домове!!!!
8
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
и тоя администратор дето ми изтри коментара е много тьп и ограниченмексиканците са по-добре от бьлгарския му ограничен мозьк
7
0
 
9
 
! Отговори
Мишок преди 5 години
Плащам си сметките.Гледам си децата.И се боря в тая *** България.До #17 и моите режиини да са безплатни!И аз съм от онеправданите
6
16
 
5
 
! Отговори
БХК преди 5 години
Водата и тока за ромите трябва да е безплатен защото те са онеправдан народ.