Дни до фестивала в Жеравна, очакват Кобрата в носия

Вижте какво да очаквате тази година на фолклорния фест
9 авг 2016 09:22,
3
Дни до фестивала в Жеравна, очакват Кобрата в носия
Снимка: архив, Bulphoto

Жеравна отново ще стане столица на българската носия. Хиляди нашенци ще се стекат към китното възрожденско селце, пременени в одежди с шевици, разказва "Стандарт".

Девето поредно лято в първия уикенд след Голяма Богородица Жеравна ще посрещне гости от близо и далеч. На 19, 20 и 21 август (петък, събота и неделя) почитатели на българското, пременени в пъстри народни носии, ще се съберат в местността Добромерица край китна Жеравна, за да станат част от жадуваното преживяване да се върнат век и половина назад във времето.

Сред официалните гости се очакват холивудската звезда Бен Крос, боксьорът Кубрат Пулев и актрисата Елен Колева.

Всеки, който иска да се впусне в приключението, задължително трябва да е облечен в народна носия. Участието в събитието е доброволно, раздялата с удобствата на цивилизацията - също, казват организаторите. Хиляди хора участват всяка година в предизвикателството, провокирани от любопитството на съвременния човек да се върне към корените си.

Традиционно фестивалът отваря врати в петъчния ден от 17 часа и приключва по същото време в неделя.
В двете пълни денонощия на фестивала гости и участници се потапят в дефилето на шарени български носии. Любителите на българските ритми се наиграват донасита. Четири народни оркестъра ще се сменят и ще забавляват гостите тази година. Участници в предишни фестивали разказват как хората в носии играят хора дори до първи петли.

Богатата фестивална програма ще започне в петък вечерта с възпоменание за героите на България. След това ще има фолклорен концерт с участието на Албена Вескова, дамски квартет "Абагар", Огражденската четворка и ансамбъл "Гайтани", народно веселие с музиката на "100 каба гайди", зурни от Петрич, тракийския оркестър "Гергьовден", Етрополската духова музика и изпълненията на народната певица Пепи Христозова.

В събота предстои представянето на клубове, школи и танцови състави за български народни танци, конкурс за автентични и стилизирани български носии, народни борби, надиграване на любители танцьори, фестивални изненади, концерт на народната певица Николина Чакърдъкова и танцьори от Неврокопския ансамбъл. Организаторите са подготвили и нестинарски игри, както и прочутата "Олелия" край големия нощен огън с "Експрес бенда" на Атанас Славов-Мравчо, при която до ранни зори хиляди танцуват хора до отмаляване.

Деветото издание на фестивала се провежда под патронажа на министъра на културата Вежди Рашидов и със съдействието на Министерството на културата и Министерството на туризма. Инициатор на фестивала на народната носия в Жеравна е Христо Димитров - учредител на фондация "Българе". Неизменен домакин е екипът на Национален фолклорен ансамбъл "Българе", създаден и ръководен от именития хореограф. Заедно с община Котел и кметство Жеравна за девета поредна година ще посрещнат хилядите гости. Всеки, които иска да се потопи в приключението, може да научи още подробности на сайта на фестивала.

С годините фестивалът придоби мисията да събира родолюбци от различни краища на България, върна позабравеното българско самочувствие и усещането за род и родина, създаде нови и нови приятелства, дори успешни бизнесконтакти, казват организаторите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щял да идва Кобрата, абе кой го интересува този измислен "герой"
2
0
 
8
 
! Отговори
Николай преди 7 години
Поредното тъпо заглавие. Вместо да се популяризира фестивалът с нещо типично за него, те го рекламират с Кобрата...
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе кви кобри и лапачки на майонеза