Мъртво вълнение, а как да се спасим

Важно е човек да се остави на течението, смята инструктор
9 авг 2016 21:24, Петя Славова
7
Мъртво вълнение, а как да се спасим
Снимка: архив, Булфото

През август идват дните на мъртвото вълнение в Черно море. Явлението се образува при рязката промяна на температурата на въздуха и на водата. Първото задължение на спасителите сутрин е да влязат в морето и да проверят района си за новопоявили се дънни ями.

Освен да спазвате препоръките на спасителите на плажа, ако попаднете в мъртво вълнение, не трябва да се борите с течението, а да се опитате да плувате успоредно на брега, докато излезете от опасната зона.

Още по темата

Това разказва Цецко Цеков, инструктор „Водно спасяване" в БЧК - Варна. "Не трябва да се паникьосвате, просто трябва да запазите самообладание, да се оставите на течението с изпънато тяло хоризонтално на водата да ви отнесе.", обяснява той пред БНТ.

Според него, от година на година морето става все по-опасно. Усещат го и по-опитните плувци. Един от признаците за мъртво вълнение е появата на петна с различен цвят на водата.

"Когато се разбиват вълните, се образува пяна, носят се водорасли. Когато тази пяна и водораслите и други плаващи предмети отиват навътре в морето, това означава, че има мъртво вълнение.", допълва още Цеков.

Мъртво вълнение може да се образува на всяко място по нашето крайбрежие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** *** злобари. Плувам добре, днес ме измъкнаха спасители точно от мъртво течение на няма и 15 м. от брега.После говорихме и казаха, че ако ще да си шампион по плуване, тегава история.Брат ми е перфектен плувец, вуйчо е спасител - говорих с тях и казаха, точно съветите в тази статия, ама на практика те са трудно реализуеми.Спасителите бяха с въжета и с жилетки и още няколко чакаха да се намесят на брега, а на 5 м. от мене едни ученици водата им беше до кръста.Не се ***.
4
6
 
4
 
! Отговори
ШибиРиби преди 7 години
Аз като усетя мъртво вълнение и почвам да жасам злобарки докато мине. После излизам на брега изнемощял и пия две загорки с цаца и картофки.
3
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НЕ Е ВЯРНО, ЧЕ СЕ ОСТАВЯШ ДА ТЕ ДЪРПА НА ВЪТРЕ!!!ПЛУВА СЕ ПОД ЪГЪЛ ПО ПОСОКА НА БРЕГА СПРЯМО ТЕГЛЕНЕТО НАВЪТРЕ !!!
2
1
 
24
 
! Отговори
Е преди 7 години
Това всеки плувец го знае.... Проблема е че българите масово не могат да плуват! Имаше една статистика според която сме на последно място в Европа по този показател. Над 80% от българите не могат да плуват. А реално трябва във всяко училище да има плувен басейн и плуването да бъде задължителна част от часовете по физическо. Някой държави са го въвели това отдавна.А във Бг обратно, даже намалиха часовете по физическо!?
1
8
 
3
 
! Отговори
жив преди 7 години
мъртво вълнение означава само, че 90% *** не умеят да плуват, а в море, 99%. толкоз.