От тютюна гърбав се става, богат – не!

Родопчани очакват тази година значително по-ниска реколта
11 авг 2016 19:40,
12
От тютюна гърбав се става, богат – не!
Снимка: bgonair.bg

Половината от тютюна в Родопите вече е прибран. Очакванията тази година обаче са за значително по-ниска реколта.

До преди 2-3 десетилетия да гледаш тютюн в Родопите е занимание на почти всички семейства в района. Днес нивите пустеят, а сред тях не се вижда млад човек. Причините за тазгодишния спад на продукцията са много. Голям брой от тютюнопроизводителите са се преориентирали и към други производства.

"Причините са комплексни - сушаво лято, ниски изкупни цени, на тютюневите ниви няма млади хора", обясни Хасансабри Мехмед от Асоциацията на тютюнопроизводителите.

До утре "Булгартабак" трябва да се разплати на 100% с фермерите. Едва около 100 души от Кърджалийско са подали документи за вписване в Регистъра на тютюнопроизводителите тази година. През май 2014 г. регистрираните са били 2800, а през 2013 - над 4440.

В същото време, само на 30 км разстояние, в съседна Гърция тютюнопроизводителите стават все повече. Фирмите, които изкупуват тютюна, плащат близо 5 евро на килограм. У нас цената е двойно по-ниска.
 
"Тук става много качествен тютюн. Може да се сравни с Турция, Македония, Гърция. Основно цените отказват хора. Някои хора се преориентираха, залагат на зеленчуци", коментира още Мехмед.

Очакваният среден добив на тютюн у нас тази година е 80-120 кг от декар. От 5 декара нива едно 4-членно семейство би изкарало най-много 3600 лв., докато в Гърция само от май до септември би спечелило 7000-8000 евро.

Заради сухото лято Фатме Сали от родопското село Хаджийско ще прибере по-малко от 400 кг тютюн, вместо очакваните 600. Тя обработва земята си сама.

От 14-годишна се занимава с тютюн. Преди съпругът и децата й помагали, но сега сама става в 3 сутринта, превива гръб в 3-те декара нива и после ниже тютюна.

Заради хора като баба Фатме в Родопите казват, че от тютюна гърбав се става, богат не се става.

Вижте подробностите във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
1
 
! Отговори
anon преди 7 години
е хайде спрете се с този тютюн като не се изкарват пари. че ми писна с моите данъци да ви субсидираме всяка година.
6
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Вие учените"трябва да сте благодарни на "простите"защото ако не са те ,няма кой да ви изкара храната с която се тъпчете.
5
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до:6 ти кат си учил многи си процъфтял
4
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо отглеждат тази отрова лез печалба? Да отглеждат храна - домашни животни или зеленчуци и плодове - има разнообразни сортове, приспособени и за почви като в Родопите. Така ще се прекрати и нечуваната гавра "Държавен фонд тютюн". защо държавата, т.е. ние да субсидираме производството на отрова. Като е така - марихуаната е по-печеливша - хайде!
3
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Камъка си тежи на мястото-е казал народа!!Тези хора работят денонощно,а за отплата жълти стотинки.Някой от тях избягаха,но има хора които казват:на хляб и сол ще останем,но няма да напуснем България!
2
3
 
6
 
! Отговори
ДПК преди 7 години
Така трябва.ако забогатеят ще избягат и няма да гласуват за нас!
1
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бедните помаци си гласуват за Доган, това е. Не е случайна фразата: На *** работа му дай!