Слънчеви български кюфтета! Made in China

Наш физик разработва български аналог на китайския уред
Обновена: 12 авг 2016 11:08 | 12 авг 2016 11:07, Екип на Dnes.bg
20
Слънчеви български кюфтета! Made in China
Снимка: Даниел Димитров

В Банско не всичко е джаз фест. По стара традиция, елитната музика в курортния град върви ръка за ръка с традиционната българска скара. Вино и ракия също се предлагат в изобилие.

Неделя е пазарен ден в Банско и тогава, освен земеделските търговци, може да се видят всякакви чешити. На пазара срещаме мъж с тъмни очила и сламена шапка, който седи до нещо като огромна сателитна чиния. На нея е поставен тиган, а вътре цвърчат ароматни кебапчета. 

"Всеки ден не ядете слънчеви кебапчета", категоричен е Илко Петров и подканя минувачите да опитат от вкусотията. Оказва се, че уредът не е сателитна чиния, а специално устройство с функциите на котлон.

Слънчевата енергия, която пада в отвора на огледалото, след отражението от фолиото, се концентрира върху дъното на съда", обяснява Илко Петров, физик по професия.

По думите му този метод е известен от времето на Архимед, който с подобни огледала е запалил платната на римската флота.

Ако готвенето започне на сателитната чиния и слънцето се скрие, тенджерата се прехвърля в специална кутия, в която се покрива със също толкова специална изолираща възглавница, където яденето продължава да се готви със собствената си топлина. "Получава се нещо като фурна", обобщава Петров.

Добавя, че в тенджерата може да се вари боб и телешко, както и всякакви ястия с месо и зеленчуци, с две думи – абсолютно всичко. Не може да се пекат единствено хляб и тестени изделия, тъй като това е котлон, а не фурна, предупреждава физикът.

Разказва, че уредът е китайски и се внася в Кочериново, където се подлага на тест за ефективност и безвредност, преди да  бъде пуснат за продаване.

В момента се разработва български аналог на този уред, който ще бъде портативен, преносим и по-лек, обяснява Илко Петров. Твърди, че той е авторът на родната разработка. Разказва за себе си, че е упражнявал много професии. Бил е дори таксиджия, а годините зад волана е описал в книга. 

Автор: Даниел Димитров

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Наистина умно и е пример за моментално изпробване на ефекта от изобретението. Но не би ли могло да измислим такава лупа , че като си погледнем през нея месечния доход , то той да се удвои . Не е проява на алчност .
12
0
 
1
 
! Отговори
аа преди 7 години
За скачащите срещу българските учени да видят какво "прави" МОН за тях:groups.yahoo/neo/groups/bulgarianscienceproblems/conversations/messages/10069
11
0
 
1
 
! Отговори
една жена преди 7 години
Анонимен, велик си - навсякъде си! Използвай си времето да измислиш нещо полезно, а не в писания по всяка тема, защото няма да остане и следа от тях.
10
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредният смотан бълг*арак с *** си идеи......
9
1
 
13
 
! Отговори
az преди 7 години
Тракторе, ако си направиш труда да надникнеш в патентното ведомство или поне в публично достъпните отчети на БАН, ше видиш колко са много. Не е работа на учените да пускат изобретенията в експоатация, а на бизнеса. И бо трябвало да си наясно, че такъв в България почти няма. Има предимно едни батки далавераджии. И аз това ли са виновни учените? Имаш ли смислен отговор на въпроса защо всички фирми, които се опитват да произвеждат, след няколко години......дим да ги няма!
8
2
 
3
 
! Отговори
Пфф преди 7 години
Каквито и подобрения да му се направят пак си остава непрактичен и неудобен за ползване, евентуално за лятото на вилата и то само за обяд, защото вечер ще трябва да ядеш сурови кюфтета.
7
1
 
13
 
! Отговори
мда преди 7 години
До ТракторИстината е че нашите учени са на доста високо ниво (самия аз бях учуден от факта). На няколко места по света като съм споменавал че съм от БГ и са изказвали възхищение от техните колеги от БГ учени на престижни академии на науките... Относно приложността на разработките лично знам за една преди време която швейцарците се опитаха да патентоват тук (българска съвмместна) и поради неуспех накрая просто си наеха учените при тях и си я патентоваха там. Явно рушветите тука са големички...
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проблемът е в българските потребители, които като чуят " произведено в България " и казват :" мани го тоя ***", без да осъзнават, че и те са със същия етикет ;) Сигурно заради дългите години на соц народа е толкова комплексиран, нищо не се произвежда и после търговците са ни виновни, че предлагат некачествени стоки на високи цени.
5
1
 
2
 
! Отговори
Архимед преди 7 години
Той говори за "Ръката на Архимед", но никой не е доказал че това се е случило точно така... Иначе дали ще правиш кебапчетата директно на слунчевия "котлон" или първо ще концентрираш светлината за производство на ток и с него ще пуснеш котлона няма голяма разлика (може би малко КПДто )
4
3
 
13
 
! Отговори
Аре бегай бееееее преди 7 години
До БравоНе изпадай прибързано в *** ВЪЗТОРГ !Идея си нямаш ,какво правят в БАН някои институти и учени !Това , че журналистите са прости и има пълна информационна мъгла по отношение на някои научни направления и разработки и това , че държавата не финансира нищо съвсем не означава , че не се прави наука , при това приложна и пазарно ориентирана !Европейското финансиране в дадени области доказва точно това ! Това ли вие е критерия : слънчев уред за готвене made in Chine и кутия с фибран OMG
3
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И в бан имат някои проблясъци и изобретения, но и най- добрата идея без добър мениджмънт потъва. Например преди време си бях харесала един крем, много хубав и изгоден, видях го чат пат в няколко аптеки и толкова, а иначе от вратата те омайват с френски и какви ли не мазила. Сами сме си виновни, че сме толкова скептични към българските стоки.
2
0
 
14
 
! Отговори
БАН преди 7 години
Остана да измислят и как да студят бирата и всичко ще е шест.
1
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди време попаднах на този уред и веднага се размечтах да го имам! Но съм скептична, че би се наложил на българския пазар, въпреки че няма никакви разходки по него, българинът винаги ще предпочита да си пържи кюфтетата в миналогодишната мазнина ;)