100 годишно съдят паяка, "оплел" им колите

До ВАС стигат най-много дела от Бургас и Варна
Обновена: 16 авг 2016 11:08 | 16 авг 2016 07:00, Екип на Dnes.bg
57
100 годишно съдят паяка, "оплел" им колите
Снимка: архив, Булфото

Около 100 души годишно съдят паяка за това, че е вдигнал автомобила им незаконно. Шофьори, които са убедени, че незаконно са репатрирали колите им до наказателен паркинг, подават искове в териториалните административни съдилища.

Жалбите са или срещу полицаи, или срещу общински служители, които са наредили вдигането на автомобил.

Още по темата

Според статистиката през последните 5 години Върховният административен съд - ВАС е разгледал 123 дела с такива казуси, съобщава "Монитор".

В седем от случаите е осъдил полицейска дирекция, чийто служител е разпоредил преместването на автомобил, в 6 случая са осъдени общини по същата причина.

В два случая са осъдени стопани на пътища, които неправомерно са наредили репатриране на пътно превозно средство. Има и пет случая на осъдени шофьори – това са дела, в които съдът е преценил, че жалващият се водач губи спора и трябва да плати размера на адвокатския хонорар, даден от ответната страна.

Присъдените обезщетения варират от 15 до над 1000 лв., като най-често се движат от 200 до 500 лв., в зависимост от иска и от решението на съда.

Осъдените поделения на МВР заради неправомерно вдигната кола от "паяк" трябва да платят общо около 2100 лв., общините – общо около 2500 лв., шофьорите – общо около 1400 лв., а стопаните на пътища – общо 1000 лв.

В останалите случаи ВАС или е потвърдил решението на регионалните административни съдилища без да присъжда обезщетение, или е върнал делото там за разглеждане от друг състав на съда или с указание за продължаване на производството в определена част. В болшинството случаи ВАС отхвърля жалбите срещу репатриране на коли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още по темата: паякшофьоривасдела
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прочетох заглавието и ме осени идея, всичките писачи трябва да минете опреснителен езиков курс като се почне от материала за първи клас.
2
1
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе някой разбра ли нещо от заглавието?
1
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Съдът е винаги готов да защити правата на нарушителите в България. Интересно ми е да видя тези "ощетените" къде ли са спрели? Сто процента в разрез със сякаква логика и нормални разбирания, но предполагам в нарушение на ЗДвП, но санкционирани от общината или на терен на общината, но санкционирани от полицията. Познайте после тези къде и как ще спират, като община и полиция вече няма да посмее нищо да ин направи.