Бабините манджи – хит в капанчетата по морето

Кръчми се надпреварват да преокриват добре забравеното старо
16 авг 2016 09:52,
25
Бабините манджи – хит в капанчетата по морето
Снимка: Flickr

Заведенията по морето се конкурират с евтини менюта, за да привлекат туристите, които не почиват с пакети "ол инклузив". За да не останат без оборот, ресторанти по морето се надцакват с домашни манджи, които продават на народни цени.

Най-натоварена била работата по обяд, обясняват от заведение на плажа в Созопол. Туристите, които са избрали града за почивката си, спят основно в квартири и семейни хотели, затова търсят изгодно хапване. Най-търсени били домашните манджи, а не скарата и гурме кухнята.

"По обяд правим по няколко тави с домашна кухня и за тях се чака на опашка", обясняват готвачите, които готвят манджи като боб, леща и гювеч. Така човек може да се нахрани до насита с порция за 4-5 лева и няколко филии хляб. Супите също били сред най-търсения артикул, разказват от ресторантчето пред "Стандарт". 

Капанчетата по морето, които предлагат евтино хапване и дребна риба, винаги са пълни. Оборотите обаче се формират от евтини ястия като цаца и пържени картофи. Сафрид, попчета и дори гръцка прясна риба, предпочитат гостите, обяснява собственик на ресторантче в Стария град. Порцията излиза по 7-10 лева, като най-често туристите пият с нея наливна бира за по 2-3 лева халбата, обясняват ресторантьори.

Семействата с малки деца пък предпочитат да си приготвят сандвичи или плодове за плажа. Продавачите на царевица и пластмасови купички с грозде или портокали, излизат по 2-3 лв на плажа. Хит това лято отново са и палачинките край морето, които са евтин вариант за леко похапване. Цената им върви по 2,50 - 4 лв. за огромна палачинка с пълнеж.

В големите курорти ресторантите имат повече трудности да се напълнят, поради факта, че повечето гости избират варианта за предплатена почивка от типа "всичко в цената". Пълнят се ресторанти, които предлагат програма като жива музика или караоке, обясняват собственици. Основно в курортите звучи фолк, народна, гръцка и сръбска музика. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: моребабини манджи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
2
 
! Отговори
M преди 7 години
Nqma Po vkusna ot bg.kuxnq i domashni qstiq
15
0
 
4
 
! Отговори
123 преди 7 години
До Анонимен 1 ЕЕЕЕЕ, много смотан народ - суши ;;; гадно!!!
14
1
 
9
 
! Отговори
чуй чуй преди 7 години
Замразената цаца 1,80 лв. в магазина, 100гр боб - 0.50лв. / в магазина на дребно/
13
0
 
17
 
! Отговори
кво стаа преди 7 години
Порция боб - 5лв, порция цаца 10лв. Ехеййй баси ефтинджоса! А пък олинклузифа - сбиртак от последните 3 деня, ако имате късмет!
12
5
 
10
 
! Отговори
До 1 преди 7 години
Суши!??! Имаш за голям и скъп специалитет ли??? Пфу , никога повече няма да си поръчам такава гнус! Когато си го поръчах , дори половината не можах да изям , не си заслужава парите , бих казал че е отврат!
11
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ха-ха, не мога да повярвам, че ми изтрихте коментара! Не е тайна, че момчетата с джипове са простовати селяни, или се почувствахте лично засегнати?
10
1
 
16
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Манджите са идеалното място за влагане на остатъците храна от вчера. Иначе и аз бих си хапнал с удоволствие от бабините манджи.
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 12 не рекламите на хапчета за диария са за да предпазят туристите от чистата вода
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като всяко нещо по морето, представям си колко се доближават до истинските бабини манджи. А и да не забравяме, че продуктите са най- важното в едно ядене, така че съвсем няма как да докарат автентичен вкус. Затова лят се набляга на рекламите на хапчета против диария.
7
3
 
17
 
! Отговори
BURZUM преди 7 години
Миризмата на манджа носеща се от някоя дупка и няколко джипа паркирани отпред......мммм безценно....
6
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 1 яш си сушито кадето те влече аз предпочитам боба
5
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че какво общо имат бабините манджи със селото?!Изключително опростено и наивническо мислене - селото - това са манжди, ракия и т.н. А града е нещо супер. В грешка сте - БГ градовете - това са наблъскани гета от бетон, напоследък заменен мизерни "кооперациики" от по ЦЕЛИ 100 квадрата (ама общо със асансьора, площадките, стълбите, гаражите, двора и прочие)
4
8
 
4
 
! Отговори
Ха ха преди 7 години
Много сте интересни, тук защитавате бабините манджи, а като тръгнете за Гърция сте с големите претенции, какво беше онова, че можеш да излезеш от селото... ;)
3
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От години избягвам боба по заведенията, независимо дали на морето или друго място, трябва да имаш наистина здрав стомах, за да понесеш претрупания вариант на нашите " готвачи", често хванати от улицата хора, които си нямат идея какво правят, но им трябва работа, а на работодателите евтина работна ръка. Затова, ако аз (или близък /роднина) не съм се въртяла до печката цял ден просто няма да хапна и лъжичка.
2
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
1 е истински Софияниец! Може да си го татуира на челото.Софиянец, на Витошка, тва звучи гордо ... муахахаххааааа
1
41
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако си отишъл на море, за да пестиш и да ядеш боб- по- добре отиди на село. Предпочитам да си ям сушито на Витошка, отколкото да се връщам в детската градина с тези манджи.