Парк под ножа в Стара Загора. Гл. архитект хвърли оставка

Това е станало по настояване на кмета на града Живко Тодоров
Обновена: 16 авг 2016 16:07 | 16 авг 2016 15:03, Красимир Ангелов
35
Парк под ножа в Стара Загора. Гл. архитект хвърли оставка
Снимка: Запазете Бедечка

Главният архитект на Стара Загора Иван Кирчев подаде оставка и напуска поста си, съобщиха от Община Стара Загора. Решението е било взето днес, 16 август, след разговор и по настояване на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров.

На този етап от администрацията не дават повече подробности за решението, но по всяка вероятност то е свързано със скандални разкрития за бъдещето на старозагорския парк "Бедечка", който бе определен за застрояване.

Още по темата

По-рано днес от сдружението "Запазете Бедечка" изпратиха писмо до медиите, в което се посочва, че според плановете за началния етап на застрояване на парка се предвиждат 15 четириетажни сгради в комплекс. Последните издадени разрешителни са от месец май и това става въпреки обясненията на Общината, че не разрешава нищо да се прави с парка и търси решение срещу застрояването му, отбелязват защитниците на уникалната зелена местност, която се намира около единствената река в града – Бедечка.

"Оказва се, че водещ проектант в новия комплекс е Радосвета Кирчева - според публикуваната в социалните мрежи реклама на новия комплекс. При последно отваряне (вчера) на сайта на Камарата на архитектите, името Радосвета Кирчева фигурира на един и същ адрес за кореспонденция с името на главния архитект на Стара Загора Иван Кирчев. Сходството във фамилиите е очевидно", отбелязват от "Запазете Бедечка" и задават въпроса.

"Пита се: какви са отношенията между двама Кирчеви? Ако има такива отношения, в конфликт на интереси ли се изгражда нов квартал в зелената площ? Ако няма формален конфликт на интереси, къде остават добрите управленски практики, ако се окаже, че един от нашумелите в страната казуси се свързва с главен архитект? На всички тези въпроси главният архитект и кметът на града следва да отговорят".

Радетелите на парка смятат, че съзнателно се саботират възможностите за спасяване на Бедечка като парк и се заканват на нови, още по-сериозни и креативни протести.

"Наскоро пък стана ясно, че изработването на подробен устройствен план за застрояване на зелената площ е осъществено без екологична оценка. В серия протести в годините досега са изтъквани и десетки други смущаващи обстоятелства. Казусът дори достигна до парламентарно обсъждане, а преди месеци предизвика и протест на Орлов мост в столицата", припомнят от "Запазете Бедечка".

По информация на Радио Стара Загора Радосвета Кирчева е съпруга на главния архитект. "Проведохме разговор и изяснихме, че е по-добре да подаде оставка. От законова гледна точка няма проблем, но от морална гледна точка не е редно и вижданията на общината са различни", обясни за радиото кметът Живко Тодоров:

Скандалът с оставката на главния архитект на Стара Загора идва само ден, след като кметът на столичния район "Младост" Цвета Авджиева обеща, че ще напусне поста си. Повод за това станаха масови протести на хората от столичния квартал "Младост" срещу строежи на сгради в зелените площи. Това принуди изпълнителната комисия на ГЕРБ да свали политическото си доверие от районния кмет и я призова да подаде оставката си от поста.

Причината е липсата на адекватни мотиви в процедурите по одобрението и разрешението за строеж в междублоковото пространство на бл. 19, 20 и 21 в кв. "Младост 1.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
бай Петко преди 7 години
Някой знае ли като духне вятъра от с. Змеево към Стара Загора през "боаза"да не си там. Някой си решил да прави квартал. Не стига, че ци..ните подпалиха "зайчова поляна" и лишиха града от чист въздух и сега за капак - парк Бедечка. Спрете се бе алчни некадърници !!!
25
0
 
0
 
! Отговори
Мънго Джери преди 7 години
Интересно на това ли ги учат архитектите в този Институт за Архитектура и Строителство, след като поголовното бетониране в България е благодарение най-вече на техни подписи! Другите "невинни" са кметовете но за тях поне визсши училища няма.
24
0
 
5
 
! Отговори
до 30 преди 7 години
Не съм привержиник на големите вериги! Но ти мястото върху, което изникна Кауфланд, виждал ли си го? Разбира се, че трябва да се запази всяко едни дърво, но то наистина си беше едно поле с битови и строителни отпадъци и тръни. Но нагоре картинката е съвсем друга: река, и както писах много дървесни видове, някои огромни, много видове птици и тн.
23
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 28 Това безспорно е самата истина . А колко декара площ зае Кауф ланд . Нека в случая си изпатят дърветата , само ние ли ще патим в този тъй - наречен живот .
22
1
 
7
 
! Отговори
ГРЪБ преди 7 години
Та ние цанихме каналджия да вози мигрантите за нуждите на милицията ни! Един парк ли ще ни се упре!?Какво лошо има в това архитекта да строй!? Нали това му е работата! Пък и тва си е борба с корупцията! Когато и този дето строй и този дето разрещава са един от себе си или от близък по права линия рушвет неможе да вземеш!Точно така не си струва да се гони човека за един умрял парк! Добре го е казал един от предните!
21
0
 
11
 
! Отговори
до 26 преди 7 години
Паркът не се поддържа съвсем умишлено! Има няколко хиляди дървета от всякакъв вид! Това е 300 декара гора. Престъпление е да унищожиш 300 декара гора и то в един обгазен град. Има си алеи, но умишлено трупат *** в него и никой не го чисти с години, освен тук-таме доброволци. Трябва му малко почистване, още малко залесяване на някои места, много малко неща и ето ти "зелена градска част"
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стара Загора е хубав град , но му липсва Творческият Процес . Това , което бе казано за хората на града , не е далеч от истината .
19
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Паркът не се паддържа и като че ли е по-добре да се застрои . Река Бедечка не е кой знае каква ценност . В нея няма нито една умряла , а камо ли жива риба . Ако съществуващото положение се запази още 20 год. рискуваме да се запознаем с всички земноводни от крокодил надолу . Не си струва поради такъв проблем Главният Архитект да хвърля Оставка , още повече че застрояването има своето начало .
18
0
 
10
 
! Отговори
радио Е-н преди 7 години
Защо са нужни общините в Бг!?- За да могат и роднините на управниците да са на дуржавна софра и да има и те от къде да крадът!!!
17
1
 
12
 
! Отговори
реалист преди 7 години
Цялата работа около този Парк "Бедечка" таакааа смърди! Това е един от най-фрапантните случаи в проядената ни държава, а подобни безобразия са хиляди!
16
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Може да ми пръднеш на сайдера!
15
0
 
6
 
! Отговори
Григоров преди 7 години
Същата ситуация е в Казанлък с 2 незаконни паркинга ...кметицата прави всичко възможно да ги узакони.
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вземат ти бахчата връщат ти имот с пзара стойност за млн.
13
0
 
11
 
! Отговори
чудо преди 7 години
Как иначе може да вземш към 1500лв./мес пък да живеш като да взимаш 15000лв!?
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнтисоросоидДо колкото знам по-голяма част от бившите собственици на земи в този район/ казвали са им Бахчите/ са обезщетени!Жалко,че от една страна в парк Аязмото се сече здраво,от другата страна се съсипва тази естествена зелена зона,а северно от Загорка се строи като за световно!
11
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мога да ти сменя главата ***.
10
3
 
5
 
! Отговори
ГРЪБ преди 7 години
Стабилни в нестабилноста!
9
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като е стабилен му смени памперса!
8
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Страхотен град, но хората са ковти!
7
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гасне на баба ти хвърчилото.Това е единственият ни стабилен кмет от 25 год.Писна ми от платени писарушки.Ако не вярваш ела и се увери самичък.