Баба Костадинка, която продава душата си на тротоара

Историята на 92-годишната жена събуди вълна от съпричастност
Обновена: 21 авг 2016 11:38 | 21 авг 2016 11:30,
141
Баба Костадинка, която продава душата си на тротоара
Снимка: Facebook

Това е баба Костадинка. Нейната история се превърна в история на цяла България. Тя бе разказана във Facebook преди дни и за часове стигна до хиляди българи и докосна сърцата им.

Ето емоционалното послание на Валентина Ангелова в социалната мрежа, което трогна хиляди.

"Това е баба Костадинка, на 92 години, продава своите картини на светофара на пазар Чаталджа. Една от многото. Възрастни хора, принудени до последно да изкарват хляба си, приклекнали по българските тротоари.

Баба Костадинка не проси, не моли за помощ и за жалост отдавна е изгубила надежда за достойни старини. Продава красота, късчета от душата си, нарисувани с акрилни бои върху платно.

Не се оплаква от нищо, само че краката не я държат. Усмихна ми се и тихичко ми се извини, че не може да се изправи, докато разглеждам пейзажите.

Приседнах до нея, вече знаех, че ще купя картина. От две седмици съм във Варна. Моята Варна, изпълнена съм със смесени чувства на радост и нa разочарование от това което виждам по улиците.

Не зная дали от носталгия и сантименталност сетивата ми са така изострени, но при вида на тази мъничка свита женица ме заболя, изпитах огромна тъга, прегърнах я и заплаках.

Казах й, че искам да купя най-скъпата й картина за подарък на моята майка. А милата жена през сълзи каза, че от дни не успява нищо да продаде и която и картина да купя, ще ми направи отстъпка, защото има нужда от парички, за да помогне на болната си дъщеря и внук си.

А пенсията доникъде не й стига, само за лекарства и за ток...

Това е баба Костадинка на 92 години, продава душата си за дребни пари. Това може да е вашата баба, майка, леля или съседка, приклекнала тихо на тротоара с надеждата да продаде нещо, за да помогне на някого.

Моля ви, приятели, ако можете да си позволите за подарък на някого или просто ей така, купете си картина.

Потърсете баба Костадинка, тя е там, на светофара на пазар Чаталджа.

Картините не струват скъпо, в замяна на парите си ще получите красив пейзаж, добра дума, усмивка и благословия. А вселената чува благословиите и ги умножава стократно.

А ако не, моля ви разпространете този пост, може някой от вашите приятели да си купи картина от баба Костадинка. (Цените са между 10-40 лв, зависят от големините)".

Само ден по-късно Валентина Ангелова отново публикува пост с огромна благодарност за всички, които са се отзовали на молбата й. В коментари под снимките на баба Костадинка в профила й става ясно, че картините на жената са изкупени.

От други потребители пък се разбира, че след седмица ще има нови. 92-годишната баба Костадинка сега рисува. 

“Нека образът на баба Костадинка се запази в съзнанието ни и винаги, когато имаме възможност, минавайки покрай възрастни хора, които продават зеленчуци, цветя, орехи, терлици, или каквото и да е, да си спомним. Да спрем и да си купим нещо, дори да нямаме нужда от него.Тези хора са горди, продават вещите си, за да запазят и малкото достойнство, което им е останало, те не искат милостиня, не молят за помощ, но имат нужда от нея“, пише в профила си Валентина.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
9
 
2
 
! Отговори
АЙДЕ СТИГА СЪЛЗИ... преди 7 години
АБЕ , ЗАЩО НА БАБА КОСТАДИНКА НЕ Й ПОМОГНАТ ОТ ПРОФ-СЪЮЗА НА ХУДОЖНИЦИТЕ И ЗАНАЯТЧИЙТЕ ,БЕ...??!!ДА СИ ПЛАТИ ЧЛЕНСКИЯ ВНОС БАБАТА И ....ОТ ПРОФ-СЪЮЗА ШЕ И РЕШАТ ПРОБЛЕМИТЕ!!!АКО НЕ ......ДА СЕ ОЖАЛИ НА МАНОЛЧО ИЛИ ДОКТОР ТРЕНЧЕВ!
114
1
 
8
 
! Отговори
Пешо Чука преди 7 години
Партията обича простите хора ,бе....ТЯ НА ТЕХ РАЗЧИТА ОСНОВНО НА ИЗБОРИТЕ.
113
2
 
8
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 7 години
АМА , ЩО ДА УЧАТ БЪЛГАРИТЕ У БЪЛГАРИЯ ,БЕ....??!!ПАРТИЯТА ИМА НУЖДА ОТ ПРОСТИ И НЕУКИ ХОРА , ЗА ДА ГИ УПРАВЛЯВА ПО-ЛЕСНО!!АКО СА УМНИ И С ОБРАЗОВАНИЕ И ЗНАЯТ ПОВЕЧЕ ОТ РЪКОВОДНИТЕ КАДРИ НА ПАРТИЯТА , КАК ШЕ БЪДАТ УПРАВЛЯВАНИ ТОГАВА....??!НАПРАВО Е НЕВЪЗМОЖНО...НАЛИ ?????!!!Нали Дългия Травестит в шоуто си --точно това прави ...ОПРОСТАЧВА ХОРАТА , КАКТО МУ Е ЗАРЪЧАЛА ПАРТИЯТА ??!!От БКП /ДС си ЗНАЯТ РАБОТАТА ,БЕ...!
112
0
 
7
 
! Отговори
... преди 7 години
Еми честито, добре сте си научили и отрочетата.И те искат същото.Искат Мерцедеси, искат силикон, но в никакъв случай не искат да учат. Следващите ще са още по-некадърни и още по-неграмотни, комбинирано с 2милиона роми, които даже незнаят как се пише училище, но те поне могат да копат и няма да останат гладни!Светли бъднини, нямам търпение.Комплексиран, жалък, неадекватен народ.Толкова да сте прости, че чак боли.
111
3
 
20
 
! Отговори
... преди 7 години
Незнам от кое ме боли повече, от страданията на тази, талантлива женица или от простотията на голяма част от съгражданите ми.Как не разбрахте, че не са ви виновни нито комунистите, нито никой.Виновни сте си вие, защото сте ***, невероятни ***, които позволяват 25 години, че и много преди това, да бъдат ЛЪГАНИ, като първолаци.Вие обичате да ви лъжат, като първолаци нали? Обичате и да ви крадат нали?Искате да има схеми и далавери нали? Искате да си криете данъците нали?*** мръсни.
110
1
 
11
 
! Отговори
... преди 7 години
До ЕЙЙЙЙ....КВО НЕЩО..100% БАБА КОСТАДИНКА Е ВИНОВНА ЗА КОМУНИСТИТЕ И ТЯХНОТО НАСЛЕДСТВО, А НЕ ПРОСТИЯ *** НАРОД, КОЙТО И ДО ДЕН ДНЕШЕН ГИ ИЗБИРА НА ВЛАСТ.КАКТО Е И В МОМЕНТА.КАДРИ НА БКП УПРАВЛЯВАТ ДЪРЖАВАТА.
109
7
 
6
 
! Отговори
ЕЙЙЙЙ....КВО НЕЩО.. преди 7 години
НАПРАВО МИ РАЗБИХТЕ СЪРЦЕТО С ТАЯ ИСТОРИЯ!А, ЗАЩО НА БАБА КОСТАДИНКА НЕ И ПОМОГНЕ ПАРТИЯТА НА КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ -КАПИТАЛИСТИ , КОИТО ВЗЕХА ПАРИТЕ НА НАРОДА И ГИ ИЗНЕСОХА НА ЗАПАД , ЗА ДА ГИ ВКАРАТ , КАТО "НОВИ ИНВЕСТИЦИИ"...??!!Др.ГЕРГОВ , НЕ СЕ ЛИ ТРОГНА ОТ ТАЯ ИСТОРИЯ И ДА Й ПОДАРИ НЕКОЙ ЛЕВ ОТ ПЛОВДИВСКИЯ ПАНАИР ИЛИ ПОНЕ НЯКОЕ ПРАСЕ ЗА ЗИМАТА ??!ТАКА--БАБА КОСТАДИНКА МОЖЕ БИ , ШЕ ГЛАСУВА И ЗА НОВИЯ КАНДИДАТ НА ЛЕВИЦАТА...ха,ха,хааааааааааНАЛИ ТАКА ...А??!
108
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен
107
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Политиците като са продали душите си, при това на дявола, а не на купувачи на картини, да не би да страдат.
106
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всичките ми вълнени чорапи си купувам от такива баби и картина бих взел.
105
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
да благодари на комунистическите извеги за отнения ѝ живот
104
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз се разплаках, а вие на знам как можете още да спорите за Русия, комунизъм и капитализъм, и т.н.... Души нямаме ли? Какво трябва дз се случи, за да признаем, че през годините на демокрация у нас много хора мизерстват като тази баба, подложени на унижения и страдания? Не ни ли е срам нас, младите, като гледаме това?! С какво са заслужили това хората, отдали младините си за страната си, работили и градили цял живот? Ние сме неблагодарна нация!
103
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сещам се за едни големи Верижни магазини с Нежни имена ,които правят "промоции "...Уж !И в които ,едва 10 %от стоката е Бг!И се чудя къде ли заминават парите на клиентите !)))
102
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 108Продължавай да си мислиш така, всеки има право да живее в заблуда.
101
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен"Никой от Русия не емигрира в САЩ. Руснаците си харесват Русия. По богатите си купуват имения в Бевърлу Хилс, даже един българин Филип Киркоров има имение там и често пътува, но си живее в Русия."Благодаря за пожеланията, но нямат нищо общо с истната, к сожалению.
100
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименНикой от Русия не емигрира в САЩ. Руснаците си харесват Русия. По богатите си купуват имения в Бевърлу Хилс, даже един българин Филип Киркоров има имение там и често пътува, но си живее в Русия.
99
12
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Народ, който 2 пъти избира една селска мутра, живковист,и бодигард на комунистическият вожд, докарал България до национална катастрофа,НЕ ЗАСЛУЖАВА НИЩО ПО-ДОБРО.Само Симеон Дянков за вас, да ви гърчи като настъпани червеи!!!
98
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Младите, обазовани и бели (подчертавам БЕЛИ) руснаци, предпочитат да емигрират в САЩ.В Русия емигрират узбеки, таджики, афганци, чеченци...
97
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименПитал съм го? Вярно е.
96
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименБежанци?