Менте таксита много, но трудно се залавят

Необявени тарифи и помпи надуват сметките
22 авг 2016 15:52, Петя Славова
14
Менте таксита много, но трудно се залавят
Снимка: архив, Булфото

Необявени тарифи, имитиращи табели и устройства, които тайно удвояват изминатия километраж. Това са част от начините, с които некоректните таксиметрови шофьори мамят клиентите си и се опитват да припечелят допълнително.

Оказва се, че ако човек се качи на немаркиран автомобил, курсът от столичното летище до хотел в центъра на града може да се оскъпи тройно, съобщава bTV.

Много често мнимите таксиметрови шофьори, като се убедят, че ще возят чужденец, показват цивилна кола, паркирала извън стоянката на такситата и обясняват легитимността си с документ – разписка с печат, на която пише на английски "София, Летище, такси".

Още по темата

По време на пътуването водачът обяснява липсата на задължителния жълт цвят на таксито си с довода, че работи за компания на самото летище.

В края на курса шофьорът дава бележка, която показва и името му - Методи Митев, цената на курса -30 лв и печат.

Върху подобни коли обаче трудно се упражнява контрол. Въпреки, че е откровена измама цивилни автомобили се проверяват само с присъствие на полицията, коментира Дамян Войновски, гл. секретар на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (ДАИ). По думите му гранична полиция и управата на летището носят отговорност за пропускателния режим в района.

Друг вид измама с таксита вижда държавната агенция по метрология и технически надзор, която залови такси с „помпа” преди дни във Варна. Маршрутът е от летището до квартал ”Бриз”. По принцип разстоянието е 12,5 км, но таксито-измамник отчита 20 км.

При разглобяване на автомобилното табло се вижда и „помпата”, която при натискане на дистанционно внася допълнителни импулси и променя показанията на апарата. „Така е програмирано, че с едно натискане да качи с 12%, с две натискания 25%, с три натискания 50%, а с четири натискания 100%", обясни Валентин Стойчев, ръководител на Държавна агенция по метрология и технически надзор за Североизточен район. 
Снабдяването с подобни устройства е лесно. В същото време са трудни за откриване при проверка. По думите на Стойчев всеки средно грамотен електротехник може да го изработи-няколко елемента, две интегрални схеми и устройството е факт.

Макар тази намерена помпа да е първата във Варна за настоящото лято това далеч не е единичен случай. 
Таксиметровите шофьори умеят добре да усещат когато един клиент е по-бдителен и не прилагат манипулацията върху него. „Те си избират клиенти, примерно чужденци, или хора, които са от друго населено място и не познават маршрутите в града, или граждани, които са в по-весело, еуфорично състояние и тогава преценяват", обясняват от техническия надзор.

Основна пречка за ефективните проверки на таксиметровите автомобили се оказва комуникацията между шофьорите. Стефан Цанков, председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, заяви, че те се предупреждават помежду си и повече от две-три коли не могат да бъдат хванати на една акция. Той апелира потребителите да подават сигнали. Дамян Войновски добави, че е трудно да се хване измамата с „помпа” заради малките суми, които „внася”. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Шаран БГ преди 7 години
Много е трудно ! Те се крият като мигрант в горите западно от Белоградчик! Не помага, ни хеликоптер, ни очила за нощно виждане.
11
0
 
0
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
Тази страна ,вече може да се оправи само ако се взаимстват и приложат едновременно три метода.1.Немска полиция и методите и.2.Китайско правосъдие, методите му за разследване, законите му и наказанията.3.Чилийски челен опит, заползуване настадионите във всеки градили село, от време на време.Друг начин за справяне няма вече е много късно за евроценности и тем подобни нищо не значещи дъвки.Другия път е, да се въоръжи законно народа, и 3-4 месеца полициятада не се намесва.
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
по закон макс. 15 години
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Може да е трудно, но ако хвенет един-двама, като им конфискуват возилото и щги тикнат зад решетките зае 1 година ефективно и другите ще се замислят.
8
0
 
1
 
! Отговори
Партиен член преди 7 години
Да бе трудно било.Ако Борисов го излъжат със такси за 24 часа ще ги оправят но , Той на такси се не вози.Като няма интерес извинения много.
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трудно ли?!! Едно менте-имитатор захлебва всеки ден пред Рамада хотел в София (бившия Принцес, още по бившия Новотел "Европа) - нагла физиономия, не издава бележки, на 1.30 лв. дневна, че и с помпа. На 2 крачки е РПУ и кво?! И това еот години! На всичко отгоре, ако си потърсиш правата, те заплашва.Държава-менте!
6
0
 
0
 
! Отговори
Spy mochure преди 7 години
Rbg ima askeri i policai razuznavachi moje bi, deto ne sa bremenni?! :-):-):-)
5
0
 
1
 
! Отговори
Трудното преди 7 години
Един мъж в командировка се обадил на жена си и казал: - Любов моя, искам да се прибера, че взе да ми става мъчно.А жена му, му казала: - Аааа, не се притеснявай. Аз тука намерих един дето му става лесно. Та така. И ние вече е време да си намерим един политик дето да не му става трудно.
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма нищо трудно в никаква стопанска дейност. Просто виж как го правят в Германия или Дания и т.н. и действай. Да ама тогава няма рушвети за полицията , ДАИ , прокурори и съдии. Така е с всяко престъпление .
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
е то е лесно да се предотврати, ама първо липсва акъл, второ воля и трето страх, защото знаеме чии са някой от фирмите, а и лесно се дигат и ги стоварват на протест в София.
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Номер едно ме изпревари.
1
2
 
22
 
! Отговори
ВИЖДА СЕ преди 7 години
НЕ САМО ТАКСИТАТА ,А ЦЯЛАТА НИ ДЪРЖАВА Е ЕДНО ГОЛЯМО МЕНТЕ!!