85 млн. европейска пара потича към чинията на Бузлуджа

Оправят монумента, ако го признаят за паметник на културата
24 авг 2016 08:14,
140
85 млн. европейска пара потича към чинията на Бузлуджа
Снимка: архив, Bulphoto

85 млн. евро предстои да бъдат разпределени по оперативна програма "Региони в растеж", част от средствата могат да бъдат използвани за възстановяването на мемориала на връх Бузлуджа при условие, че той бъде признат за паметник на културата, категорична е арх. Дора Иванова.

Младата архитектка, възпитаничка на Берлинската политехника, вече две години се бори за изваждането на уникалната чиния от забравата и дори основа собствена фондация за целта, припомня "Монитор".

В деня, когато преди 35 години мемориалът е тържествено открит, тя показа в Казанлък специална изложба с 15 фотоса от 10 майстори на обектива, разкриващи различни моменти от биографията на уникалната сграда.

Според пресмятанията на арх. Иванов за превръщането на рушащия се паметник в монумент на времето, ще са нужни около 2,5 млн. лева, с уговорката, че това е при положение, че конструкцията на паметника не се нуждае от укрепване.

Минимум 500 хиляди лева на година могат да бъдат генерираните приходи само от билети за посещения на паметника, при положение, че се запази сегашното ниво на туристи, посещаващи района на Казанлъшко.

Изграждането на паметника по проект на арх. Георги Стоилов, продължава 8 години, като за са събрани 16 млн. лева дарения от продажбата на пощенски марки и самооблагане от българския народ и 9 млн. лева от тогавашната българска държава.

Въпросът за опазването на паметника бе поставен лично и пред премиера Бойко Борисов по време на неговото посещение в Казанлък през тази пролет.

Проведена бе среща и при министъра на културата Вежди Рашидов, с представители на различни институции и архитекта на паметника Георги Стоилов. Неотдавна паметникът е удостоен със сертификат за атрактивна туристическа дестинация от форума tripadvisor.

Предстои на 15 септември в НДК в София, проектът за преустройството на паметника да бъде представен и пред столичани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
1
 
2
 
! Отговори
изумен преди 7 години
Ще излети ли заедно с бузлуджанците?
106
3
 
6
 
! Отговори
Sinai преди 7 години
Това момиче на амфети ли е? Клозетната чиния е символ на убийства и репресия, а тая *** решила от Запада(?!) да проси пари за възстановяване на тая клоака! Да си излита към Мужикистан с нея и да не ни занимава с глупости!
105
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво,нека се възстановят всички паметници това си е приход от туризъм .Съседни нам държави всичко е възстановено и поддържано.
104
4
 
15
 
! Отговори
Вениан Григоров преди 7 години
Тази монументална купчина бетонни "***" е частна собственост! Задължение на собственика е да я поддържа в безопасно състояние - нещо което собственика не изпълнява. Като паметник на културата, собственика освен това ще бъде задължен да го възстанови в първоначалния му вид за своя сметка а по закон държавата не дължи нищо на собственикаАко държавата позволи да бъдат похарчени и 1 лев обществени средства за този ***, аз като собственик на паметник на културата искам равнопоставено отношение
103
3
 
16
 
! Отговори
един преди 7 години
Стига сте давали пари за безсмислени строежи.Дайте ги за болници не са ли те по важни от някакъв паметник без никакво значение за историята на България.Нашите родители са били "ограбени" заради него.Сега и ние ли да даваме стига вече.БСП да си го ремонтират
102
2
 
14
 
! Отговори
Божил преди 7 години
Ако реставрирането на Соц.летящи чинии и на други червени коптори е опазване на историята,възстановяването бункера на Хитлер и на любимите нацистки свърталища е също такова опазване! Питайте германците дали са съгласни да се направи това и ако кажат "НЕ"- настоявайте,за да сте принципни!
101
1
 
7
 
! Отговори
SILENCE преди 7 години
До АнонименА 50 000 рубли дали не са около 200 лева? Разбира се,ако отчитаме реалната инфлация и цените в ЦоЦиалистическа Русия...
100
1
 
4
 
! Отговори
SILENCE преди 7 години
В КАКВО СЪСТОЯНИЕ Е КАЗАНЛЪШКАТА ГРОБНИЦА?ЩЕ ИЗЛЪСКАТ ЛИ ОЖБРАЗА НА ГОШО ТАРАБАТА И КАК?
99
2
 
14
 
! Отговори
опетков преди 7 години
До Сава Значи, парите като са от Европа, могат да се харчат за глупости и червена партийна пропаганда. Защо червените не съберат парички помежду си, имат и много милионери и да си реставрират чинията. Да си турят и едно моторче и да се евакуират от БГ.
98
2
 
8
 
! Отговори
Божил преди 7 години
През 1939 г. България изоставала в спорта,с който червените си правят партийни мутри,но пък била на 15 място по икономическо развитие в света. До кое място ни докара вече комунизма-социализма,това сами преценете: много сме по-назад от стотното! Същото стана и с броя на населението: през 1944 г. в България живели почти половин процент от световното население а в 1989 г.- 0,0015% от него,да не говорим за днешните 0,0007%. А комунизмът още не си е отишъл и не е казал последната си дума!
97
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен - Има една велика мисъл "Народ който не познава историята си е обречен да я повтаря..."има една друга велика мисъл (истина), че историята винаги се повтаря като фарс.
96
1
 
0
 
! Отговори
SS преди 7 години
*** в коментар 107 има нещо нередно, хайде нека правилата важат за всички.
95
0
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
До АнонименЕстествено, че заедно с целия връх Бузлуджа, струва повече от $150 млн.150 млн долара може само под наем за 15 години, и то не целия връх, а само чинията + 5 - 6 дка за хелипорт и едно хотелче.
94
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има една велика мисъл "Народ който не познава историята си е обречен да я повтаря".
93
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До 66Защо са сменили табелата с броя на жертвите в Аусшвиц. Първо е била била 4 милиона жертви, после са стабали 1.5? 2.5 милиона оживяли ли са. Може ли да се вярва и за тези 1.5 милиона. Защо толкова много професори историци лежат днес в затворите с ЕС защото оспорват тези цифри - защо вместо да ги вкарват с затвора, не им покажат фактите от уикипедия и историческит документи да ги опровергаят.
92
6
 
8
 
! Отговори
kokospa преди 7 години
Принципната позиция на нормалният човек е-200 кг.Ц4 ,почисване на *** и паметник на истинският българин Хаджи Димитър!!А *** на кораба за Иличовск-да си живеят в руският рай!!
91
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименСреданата заплата в България е 240 долара. В Русия средната заплата е 50 000 рубли.
90
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От чинията би станала добра радарна станция на НАТО.А от кулата - антенна мачта.
89
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Фашисткият карлик да даде и той.Нали на нас продава газ най-скъпо, по "братски", по славянски, по православному...
88
9
 
8
 
! Отговори
мурзилка do 85 преди 7 години
И защо да е срам за България чинията? Предполагам, че се срамуваш и от майка си, която със сигурност е от поколението на чинията и за добро или лошо е получила възпитание и образование в "онзи дух".