Газта полетя, дизелът подгони 2 лева. Бензинът май се кротна!

Причината за поскъпването са по-високите цени на петрола
Обновена: 25 авг 2016 09:25 | 25 авг 2016 09:22,
90
Газта полетя, дизелът подгони 2 лева. Бензинът май се кротна!
Снимка: архив, Булфото

С 4% скочи цената на пропан-бутана през последните дни по бензиностанциите у нас. Вчера литър автогаз се продаваше по бензиностанциите на "Газпром", "Ромпетрол" и "Еко Петролеум" съответно за 94, 95 и 96 стотинки средно за литър.

Само преди три дни екогоривото се предлагаше средно за 91-92 стотинки литъра по същите вериги. Между 87 и 92 ст. продължава да предлага автогаза най-голямата верига у нас - "Петрол".

Традиционно по-ниски цени държат по-малките вериги бензиностанции - "Круиз" и SNG, които съответно са средно 80 и 85 ст. за литър.

Най-ниски остават цените на няколкото обекта VM Petroleum на варненския бизнесмен Веселин Марешки, които продават за около 74 ст. литър автогаз, пише "Стандарт".

Причината за поскъпването на газта са по-високите цени на петрола, от който той се добива в рафинериите.

В същото време обаче същите високи котировки на петрола почти не оказват влияние в посока нагоре на цената на основния бензин А 95, които си остават почти без промяна.

И вчера средната цена на А 95 беше 1.98 лв./литър, като трите вериги "Газпром", "Ромпетрол" и "Еко Петролеум" вече доста време поддържат цени от около 2.02 лева за литър бензин.

Недалеч от тях продават и евтините вериги "Круиз", SNG и VM Petroleum, където средните цени на масовия бензин са съответно 1.96, 1.97 и 1.78 лева за литър А 95.

Явно поскъпването на петрола отпреди два месеца обаче е започнало да се отразява само на цените на най-масовото гориво - дизела.

От два дни насам четири вериги вече заковаха цената на дизела на 1.99 лв./литър -"Газпром", "Ромпетрол" и "Еко Петролеум" и OMV, като по всичко личи, че в близките дни могат и да прескочат и границата от 2 лева.

Тъй като през последните дни котировките на "черното злато" на международните пазари бавно, но стабилно падат, очаква се след 10 октомври цените на автогаза и дизела да се върнат на нивата от началото на август, съответно под 91 ст. и под 1.94 лв. за литър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
1
 
2
 
! Отговори
gost преди 7 години
Я ми марешки ги назначава със средно образование и по оная линия пет такива знам наи малко се чудя как ли срам нямат ама си стоят даже и ги води нагоре
77
1
 
2
 
! Отговори
gost преди 7 години
Сигорно некои мозък ме дръпнал водата и оня е наивен като бебе зел та повярвал мали *** на тоя години яки шарани се навъдиха
76
1
 
2
 
! Отговори
gost преди 7 години
Друг въпрос хора деси имал за приятели сега не тогава на ония години кво са дирили при мен че гледам маи днеска един се издъни ми толкова акъл сестрами правя си равносметката тогава верно ко съм дирил *** си е останало за моя сметка а тоя може да плещи на селския си комшия вип простотии ми се чудя оня що за човек е да не разбере чии чии е има една приказка колкото по късно толкова по добре
75
1
 
15
 
! Отговори
Агент Мики Маус преди 7 години
Въпросът е ЗАЩО и КОЙ не пуска Марешки в София ..?А също и КОГА ще има поне още една рафинерия за конкуренция на Лукоил. Всички знаем ,че ни се продават преработени ОТПАДЪЦИ ,не нефт.. Поне тези ,които са сменяли дюзи заради "прекрасните" горива идващи от лукоилаДотогава "държавата" може да помисли за таван на горивата.. Да речем 70-80 % от стедната цена в ЕС... Поне докато доходите ни продължават да бъдат едва 40% от Европейските.
74
3
 
9
 
! Отговори
Тинев преди 7 години
А защо Марешки продава МНОГОКРАТНО ПО-ЕВТИНО?
73
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Откакто зареждам само при магарешки на 1,71/ литър нафтовата печка почна да мърка по - тихо и равномерно на празен ход, а и сякаш колата е една идея по пъргава. От половин година не съм слагал от скъпите *** на Лукойл и ромпетрол.
72
1
 
28
 
! Отговори
анархисти преди 7 години
Петрола си варира 40-50$ за барел откакто се срина.Тея ко пишат и дрънкат глупости.Щото няма камшик затова правят картели и кото си искат.
71
1
 
21
 
! Отговори
Унизен преди 7 години
55 е напълно прав.Докато търпим тъй ще е.Я да се съберем най малко един милион пред парламента да видим какво ще стане.Ще видите тогава какви мишлета ни управляват.Единството отдавна е забравено на територията наречена България.
70
5
 
15
 
! Отговори
Станишев преди 7 години
Другаре гласувайте за БСП и ви го гарантирам бензиза от 2.50 нагоре както беше едно време при мен.
69
4
 
14
 
! Отговори
Гневен преди 7 години
До Той е Какво общо има цивилизована Европа с руските енергийни октоподи? Лук-а е на загуба всяка година.Данъци нещо за тая държава?
68
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ями го забави още малко че да намеря прокура и да ти каже как се бави
67
4
 
3
 
! Отговори
gost преди 7 години
Да крадат нета на хо рата мошенници бро е това е
66
1
 
6
 
! Отговори
gost преди 7 години
Явно с оня от инфообслужване са на далавера *** каква
65
12
 
7
 
! Отговори
Баце преди 7 години
Айде стига сте се оплаквали. Като е евтино говоривото почвате да карате повече и пак токова пари харчите за гориво. Даже колкото е по-скъпо толкова ви е по-евтино - по-малко карате и оттам по-малко пари за поддръжка на таралясниците ви.
64
3
 
14
 
! Отговори
Vesko преди 7 години
Няма ли референдум да си прокараме, да вакараме и други доставчици на горива, не само Лук Ойл ?Парламента се избира от народа, ако народа реши даден закон, значи и парламнета го е решил!
63
3
 
20
 
! Отговори
Vesko преди 7 години
Скача петрола.... дизела се вдига, пада петрола ... дизела пак се вдига.... абе, тоя дизел само се вдига??Как е възможно, цената на петрола се въртеше около $120, за барел, цената на дизела беше под 2 лева, сега цената на поетрола е $50 за барел, цената на дизела, пак 2 лева ... да, има зависимост на горивата от петрола, ама не от петрола добиван и търгуван на планетата Земя.
62
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При Марешки дизела сега е 1.71, на ОМВ 1.99! Смях в залата!
61
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Германия цената на ЛПГ е средно 48 евро цента. По-евтино е от тук.
60
11
 
16
 
! Отговори
Той е преди 7 години
Разбрахте ли сега, защо ни проглушават ушите от толкова време, с еврогейтлантическите "ценности"? Ами защото, в еврогейтлантическа Гейропа, всичко е "ценно", тоест - скъпо, и тука стана така - за справка - горивата! Ще ме извините за гей-тавталогията, ама те там така си се наричат, не аз съм го измислил...
59
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами щом е така ще си карам на бензин занапред.