Хиляди на Шипка почетоха паметта на загиналите за свободата

Тържествата са по повод 139 г. от боевете за защита на прохода
Обновена: 27 авг 2016 16:56 | 27 авг 2016 16:44, Веселина Йорданова
65
Хиляди на Шипка почетоха паметта на загиналите за свободата
Снимка: архив, БулФото

Хиляди хора от страната се изкачиха днес на легендарния връх Шипка, за да участват в националните тържества по повод отбелязването на 139-годишнината от августовските боеве за защитата на старопланинския проход по време на Руско-турската освободителна война.

Сред официалните лица бяха началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов, началникът на военната академия "Георги Сава Раковски" генерал-майор Тодор Дочев, посланикът на Беларус Владимир Воронкович, генералният консул на Русия в Русе Татяна Грушко, народни представители, областни управители, общественици.

Смятам, че днес е времето да се обърнем към себе си, към сърцата си и да се попитаме какво ние можем и искаме да дадем на България, каза в словото си генерал-лейтенант Константин Попов.

По думите му, всеки, изкачил върха, трябва да се попита дали искаме да бъдем славни като нашите деди, дали можем да бъдем като тях, дали ние можем да градим България днес.

И този славен връх ни дава отговор - фактът, че ние сме тук ни казва да! България я е имало, има я и ще я има за нашите деца, посочи той.

Празникът премина с живи картини, пресъздадени от националния съюз "Единство", а дружество "Традиция" изпълни на Орлово гнездо едночасов спектакъл, чрез който припомни с възстановка епичните боеве за защита на прохода през 1877 година.

Сто и седемдесет деца в четири възрастови групи се състезаваха, изкачвайки на бегом 894-те стъпала към Паметника на свободата, а преподавателят във Великотърновския университет "Св.Св. Кирил и Методий" - проф. Петко Петков, изнесе на открито урок по родолюбие. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още по темата: Шипка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
1
 
! Отговори
Герги преди 7 години
Руския княз Светослав ,подкупен от Византия 2 пъти опожари Б--я и наби на КОЛ 22000 български войници . Той отслаби страната ни в периода 968--971 г. и паднахме под Византийско.Има период в нашата история нарича се ИЗГОРЯЛСТВО --1810 г.Руския ген. Каменски опожарява крайдунавските ни градове, Тъкмо градовете се оправят и ново опожаряване.Тоя път от Кутузов . който се връща от Европа. Само ЗЛИНИ сме видяли от Русия. По--добре да не беше идвала. САЩ ни помогна и в НЬОЙ .Тя ни върна на картат
41
1
 
1
 
! Отговори
Герги преди 7 години
Англия беше против РЕЖИМА НА ПЪЛНОМОЩИЯТА и българите станаха Англофили.Англия освен че призна Съединението беше и негова покровителка. Тя ни предпази от руска окупация и руски Ген. Губернатор. Четете не драскайте глупости.
40
1
 
1
 
! Отговори
Герги преди 7 години
В СанСтефанския договор пише РУСКОДУНАВСКА ОБЛАСТ . Русия допуска клауза в която се разрешава преминаването на турски войски за да държи под напрежение бъдещата Б--я и тя да иска постояно присъствие на руснаци. ТОВА Е ПРЕМАХНАТО В БЕРЛИН. Кой ни даде Североист. Б--я ,Шумен ,Варна и Софийс. Санджак ? Русия и Англия ни разделиха .Англия смята че от благодарност ще се превърнем в руска МАША. Русия иска МАЛКА И ПОСЛУШНА Б--я .При съединението Англия се коригира и го призна , а русия не.
39
1
 
1
 
! Отговори
Герги преди 7 години
Относно руските жертви. Според руските историци те са 22 391. Руската армия преминала р. Дунав е 185 000 а дала 200 000 . Руснаците минаха по средата на северна Б--я и отидоха до Одрин, Ами Североисточна Б--я ,ами Македония ? Защо русия не допусна Българи в Сан Стефано и Берлин ?При една среща между Солсбъри и Радославов Той пита ; ЗАЩО нямаше Българи ? Имаше гърци ,които твърдяха че Пловдив е ФИЛИПОПОЛИС . Имаше турци които рвърдяха че е ФИЛИБЕ .Прочетете СанСтефанския договор кде пише Б-я ?
38
1
 
1
 
! Отговори
Герги преди 7 години
До русофилистичната *** ;След Баташкото клане Б--я е посетена от 4 дипломати на САЩ. Юджийн Скайлър , Дж. Макгахан и У. Гладстон станаха причина за Цариградската конференция. Там разрешиха на Русия да води война, иначе щеше да има втора Кримска война. Тогава в САЩ е Президент героя от гражданската война Ген. Грант.Русия и Слугите и бяха против нашите революционери. Евлоги и Христо Георгиеви предадоха четата на х. Димитър и Караджата, Л. Каравелов назначи Д. Общи за да провали Левски и т. н
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До МАКЕДОНСКИ БЪЛГАРИНТеб те помня с лигавщинете по отношение на една истинска историйка с Владо Черноземски и обидните про/стащини, които написа! Гледай да не те срещна, голям зор ще видиш! А сега млък! Твоите чувства не интересуват никого! Неблагодарността е смър/тен грях!
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ShoppЖоппин тут как тут! Цялата руска армия се е била за Освобождението на братска България! На кавказкия фронт са се били грузинци, арменци и други народи. На Балканския са участвали воини от всички народи на Империята, както и съюзните румънски бойци. Слава и чест на героите от всички народи! Апропо, знаеш ли, че загиналите финландски воини са 23-*** - колкото на едната страна на Докторския паметник? И че те са били шведи, които по традиция са военната каста на КняжествоФинландия?
35
0
 
1
 
! Отговори
Шаран БГ преди 7 години
Странно все пак. Уж интелигентни хора пишат тука, а не могат да различат политиците от народа на една държава!?! Какво му е великото на един Наполеон, който оставя костите на половин Франция по земите на Европа?Какво общо има нещастния мужик, загинал на Шипка, с амбициите на царското правителство на Русия? Това е най-кръвопролитната война на Русия, извън нейните граници, от която тя не получава НИЩИЧКО!! Добре, че Р.П. не е отишъл там,да мърси светата местност !!
34
9
 
4
 
! Отговори
МАКЕДОНСКИ БЪЛГАРИН преди 7 години
Русия никога не ни е освобождавала. Русия винаги ни е поробвала. Не забравяите какво пишат нашите революционери-Руският камшик боли повече от турския. НЕ СЪМ И НИКОГА НЯМА ДА БЪДА БЛАГОДАРЕН НА ЕДНА РЕТРОГРАДНА ,АЗИАТСКА,ИМПЕРСКА СИЛА ,КОЯТО СЕ Е ДОМОГВАЛА ДА НАПРАВИ РОДИНАТА МИ ЗАДУНАИСКА ГУБЕРНИЯ.Руснаците винаги са били империалисти ,грабители , поробители и агресори. Затова не ги обичам .
33
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ГергиДриSLьо, и това злато откъде го взехме, от 40-те катъра на Вълчан войвода или е поп Мартиновото? Може би от пендарите на прабабите ни? Несъстоятелността на тази лъ/жа съм я писал няколко пъти със справка за състоянието на БНБ през цялото десетилетие след Освобождението. Писна ми !А знаеш ли, че и БНБ е създадена от руснаците?
32
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ГергиДриSLьо, тну/сен си! Неблагодарността е смъртен грях! С всеки ред доказваш, че си неблагодарник! Не сте много, на си приличате. По т/ъпота и безочие. Тази година поне поканиха представители на Русия и Беларус. Миналата година горкото Марги Попова не го направи и нито веднаж не спомена Русия! Нямаше нито един посланик, но тя наричаше разните посолски цаци "Ваши Превъзходителства". Отде да знае как да се обръща към хорицата, нулева подготовка, негодни съветници! Такива ни управляват!
31
4
 
5
 
! Отговори
До 12 преди 7 години
Щом Турция съществува от 1923, защо тогава викате и пише 500 ГОДИНИ ТУРСКО ВЛАДИЧЕСТВО, ОСМАНСКО И ТУРСКО, ЕДНО И СЪЩО СА:-)
30
3
 
18
 
! Отговори
Pinochet преди 7 години
Това, че освобождението не е безплатно не е проблем - само сиренцето в капана е фрии.Да си дойдем на думата Може и да сме плащали на Русия но са се били и умирали за нас.Западните из.роди винаги са ни орязвали. Не сме им рода. И сега зверски ни унищожават. По вечето от коментаторите са младички и глу.павички. Доста са платените, но нищо не променя истината. Колкото по скоро се осъзнае народа шанса да се оправим е по голям, но за сега е почти НУЛА
29
11
 
5
 
! Отговори
Герги преди 7 години
До граф Андраши--27;Нищо не са ни подарили руснаците. За прословутото освобождение трябваше да платим--21 236 500,86 рубли = 65 тона злато. Или по 10 618 250,43 = 32,5 тона злато на Княжеството и Ист. Румелия. Княжеството ги плаща но Ист. Румелия не , защото Русия изгуби ПСВ и Ленин каза; Нито даваме нито вземаме. Чети Указ 1144 в Д.В. --2 от 1884 г.Русия ни продва Пушките по 15 рубли а на нея и струват по 1 рубла. Купени от САЩ след гражданската война.След Клането Б--я е посетена от 4 Амер
28
5
 
1
 
! Отговори
Герги преди 7 години
Мога още да ви поучавам идеологически и геополитически, ама смяната ми свършва и предавам дежурството на следваш.щия колега. Общувайте си с него и той е Герги, ама може и да е под друго име. Приятни емоции. Герги!
27
0
 
7
 
! Отговори
бе преди 7 години
Гергиии много си убаф и ентилегентен и знаеш целата история ама кой ти е класнио кажи бе Герги
26
3
 
3
 
! Отговори
Герги преди 7 години
Точно пък Ибрахимп да ме плаши е като да плашиш куче със салам
25
4
 
10
 
! Отговори
граф Андраши преди 7 години
До ГергиВместо да признават Съединението, англичаните можеха изобщо да не разделят България на три части. А Съединението е само за нас Съединение. По международните договори и правила България си остава разделена. Просто турския султан назначава ВРЕМЕННО за генерал-губернатор българския княз Фердинанд. Само ние си мислим, че страната е обединена. западняците не са на това мнение и държат на Берлинския договор. А султанът след 5 г можеше да назначи турчин за управител на източна Румелия.
24
3
 
10
 
! Отговори
граф Андраши преди 7 години
До ГергиЗа благодарност казваш сме изплатили на англичаните железницата на наша територия? А щом са толкова хуманни англичаните не можеше ли да се откажат от тая железница в полза на младата българска държава, все още бедна и неуредена? Да ни я подарят, както руснаците са ни дарили оръжие на войската ни, когато са се оттеглили от България. Що не го направиха?
23
9
 
6
 
! Отговори
Герги преди 7 години
До ***; Аз Цитирам Английската кралица . Тя наистина нарича Министъра си " ***". Батенберг е неин ЛЮБИМЕЦ. Той посещава Англия ЮЛИ--1885 г. Брат му Хаинрих се омъжва за най малката дъщеря на Кралицата. Консула на Англия в Ист. Румелия СЪР Джонс също поощрва и дава надежда на нашите съединисти , като ги уверява че Англия няма да има нищо против. У. Гладстон ,голям приятел на Б--я и туркофоб ,Изкарва 4 мандата като Премиер.Англия не позволи на Русия да ни назначи ГЕНЕРАЛ ГУБЕРНАТОР.