За Съединението: Хиляди пловдивчани на площада

Поклон пред паметта на предците събрали разединена България!
27
За Съединението: Хиляди пловдивчани на площада
Снимка: БТА

На площад "Съединение", пред едноименния паметник, хиляди пловдивчани и гости на града се събраха да почетат паметта на предците ни, осъществили Съединението на Княжество България с Източна Румелия преди 131 години.

Още по темата

Тържествената заря-проверка започна с приемане строя на почетните роти на поделенията на Сухопътни войски и Военно-въздушните сили на Пловдивския гарнизон от председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

Ние, пловдивчани, се гордеем с осемте хилядолетия история на своя град, с определението за един от "най-старите живи градове в света", с нашия утвърден през вековете етнически модел на толерантно съществуване на различни етноси и религии, с културното си наследство, с признанието на Европа да бъдем културна столица през 2019 година, каза в приветствието си кметът на града Иван Тотев, цитиран от БТА.

По думите му "гордеем се и с решаващото присъствие на нашия град в националната ни история, тъй като в най-тежките времена за българския народ Пловдив е заставал начело във възродителните и обединителни процеси".

Паметната акция от 6 септември 1885 година, довела до Съединението на Княжество България с Източна Румелия, слага голямото начало на новото Българско Княжество, каза още в словото си Иван Тотев.

"131 години след този паметен ден пазим спомена за саможертвата и подвига на героите. Горди сме, че сме жители на града, в който е извършено най-родолюбивото дело в новата ни история. Наш дълг е да съхраним важния завет на Съединението и заедно уверени да вървим напред по пътя на утвърждаването на Пловдив като Европейска столица на културата, като пазител на духовността и историята, като модерен и проспериращ град с щастливи и достойни жители", допълни кметът преди да даде думата за приветствие на председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

Всяка година ние отбелязваме 6 септември като дата, на която българският народ непоколебимо и дръзко заявява волята си Източна Румелия и Княжество България да се обединят, въпреки статуквото, наложено от Великите сили, каза в словото си Цачева. По думите й след прокламирането на Съединението безспорно става ясно, че то е дело на целия български народ - дори тези, които са били против него, се вливат в общонародната радост, възторгът и в Княжеството е неподправен, а князът, въпреки международните усложнения, признава извършеното.

Преди 131 години нашите предци извършват смел държавно-политически акт, който няма аналог нито в балканската, нито в европейската история, каза още Цецка Цачева. И според нея - извършват го за първи път без да разчитат на помощ и защита от когото и да било.

Преди тържествената част официалните лица посетиха зала "Съединение" на Историческия музей, където бе открита изложба под мотото "Пловдив по пътя към модерния свят". Експозицията е посветена на историята на града от Освобождението през 1878 г. до втората половина на XX в. С повече от 200 оригинални експоната са показани новите градоустройствени решения, водоснабдяването и електрификацията, индустриализацията с акцент на тютюневата промишленост и промените в социалния живот с шеметното навлизане на световните технически достижения.

Пред паметника на Съединението бяха положени цвета от името на всички държавни институции, представители на местната власт, политически партии и обществени организации, от десетки граждани. 10-минутна заря озари небето над Пловдив.

Паметникът на Съединението е 12-метрова фигура, издигната през 1985 година по случай 100-годишнината от паметния акт. Тя е дело на скулптора Величко Минеков и даде името на площада, на който оттогава тържествено се отбелязва Съединението на България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
******************** преди 7 години
Честито на сглобената ни Държава от 2 части
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Къде е вицето Попова ?
12
0
 
4
 
! Отговори
Ни чул -ни видял преди 7 години
Гледах го по телевизията . Освен една тумба "официални" *** на трибуната,които бяха повече от строените "войници" на площада и със сигурност и техни връстници ...."хиляди " пловдивчани,както пишете ,НИТО ГИ ВИДЯХ ,НИТО ГИ ЧУХ ДА СКАНДИРАТ И РЪКОПЛЯСКАТ ! Та къде бяха навряни ? Скучно,формално ,та чак ....банално !
11
0
 
4
 
! Отговори
Перко преди 7 години
Гледаш как са се подредили величията на трибуната. Слушаш как тракат автоматите от зарята и си мислиш: Защо не тракат на поражение ...
10
0
 
2
 
! Отговори
3 преди 7 години
Колко е важно силните думи да излизат от честния човек ......
9
2
 
12
 
! Отговори
Суека преди 7 години
Тази червена ен*чарка дано е била ОСВИРКАНА и ОПЛЮТА от братоците от Майна Таун понеже на такъв свят празник хората които ни подариха на чужди интереси нямат място там на сцената и да лицемерничат и да ни карат да забравиме как избиха сумати стотици хиляди българи за 70 и кусур години !!!
8
1
 
10
 
! Отговори
Цецка преди 7 години
ЗДРАВЕЙТЕ ПАРАШУТИСТИ!
7
1
 
33
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
Някак си нелепо ми изглежда цялата тази ситуация с Цецка отпред...
6
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще почистят ли тоновете бклуци след тях?
5
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да се радват на мамин Ваньо!
4
4
 
21
 
! Отговори
МАЙНА преди 7 години
Аз кат 1 проста МАЙНА родена в Софето си бих камшика ( мноо пара мноо жълици каза тиквун ) с едни апапи дет от мноо кинти са емигранти на 1 язовир 3 дена бичихме АЙЛЯК . Та мноо риба мноо сулки и на бел глистец ги бихме пич кефалите .Да ама на площада не дойде нито ПРЕЗИДЕНТШАТА нито тиквата , а само маминото и чичо Цачева.Само крадливото мамино нищожество ли не разбра ,че е пътник?
3
2
 
35
 
! Отговори
сигурно преди 7 години
АКО ТЕЗИ КОИТО СЕ БИХА И ЗАГИНАХА ЗА ОБЕДИНЕНИЕТО ЗНАЯТ КАК ЖИВЕЕ САГА БЪЛГАРИЯ , МНОГО ГЛАВИ ЩЕШЕ ДА СА ПАДНАЛИ !!!!
2
3
 
43
 
! Отговори
МАЛЕ преди 7 години
ЦЯЛОТО ПРАВИТЕЛСТВО ГО НЯМА ,НИКОЙ НЕЩЕ ДА ЗАСТАНЕ ДО НАЙ-КРАДКИВИЯ КМЕТ
1
0
 
32
 
! Отговори
мас преди 7 години
Бойко не го видях там,но затова пък другите важни персони като местаня са там.